Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας παρουσίασε στη Βουλή μια σειρά μέτρων για τη διαφάνεια στις προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού, ολοκληρώνοντας τη σχετική ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε τα εξής:
- Η εκχώρηση του προνομίου να επιλέγει ο Υπουργός το γενικό διευθυντή Εξοπλισμών. Όπως ανέφερε, και οι δύο επικεφαλής ήταν πρόσωπα που επέλεγε ο Υπουργός, με τον ίδιο να επιλέγει μόνιμο αξιωματικό με προτάσεις από το ΓΕΕΘΑ για τον πρώτο και τον δεύτερο στη σειρά.
- Θα εισαχθεί διάταξη για τη δημιουργία μόνιμου νομικού συμβούλου του κράτους στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, ο οποίος θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων.
- Νέα δομή στη στελέχωση της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών: θα εργάζονται αξιωματικοί μακράς θητείας, οι οποίοι θα έχουν την εμπειρία που απαιτείται για πιο εξειδικευμένα θέματα διαπραγματεύσεων.
- Ενίσχυση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με αναθεώρηση του προεδρικού διατάγματος που διέπει τη λειτουργία της επιτροπής αυτής. Ετοιμάζεται μνημόνιο συνεργασίας με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για την απόκτηση σύγχρονης τεχνογνωσίας ελέγχου.
- Τοποθέτηση Στρατιωτικού Εισαγγελέα στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, με δυνατότητα άρσης του τραπεζικού απορρήτου για άτομα που διερευνώνται. Το ίδιο θα ισχύσει και για το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), δημιουργώντας έναν προχωρημένο μηχανισμό ελέγχου για τους διαχειριστές δημόσιου χρήματος.
- Η Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών θα έχει υποχρεωτική ενημέρωση κάθε έξι μήνες. Ο Υπουργός δήλωσε ότι θα παρουσιάζει τις εξελίξεις όλων των προγραμμάτων μαζί με τους αρχηγούς, καθιστώντας υποχρεωτική τη διαδικασία ενημέρωσης.
- Θα μειωθεί το όριο ενεργοποίησης της επιτροπής για διατύπωση γνώμης από τα 30 στα 10 εκατομμύρια ευρώ, με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να είναι πάντα πρόθυμο να παρέχει πληροφορίες σχετικά με οποιοδήποτε ποσό.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι, αν και «η υποχρέωση για μακροπρόθεσμο πρόγραμμα αμυντικών εξοπλισμών θεσπίστηκε το 2010», από τότε δεν είχε παρουσιαστεί πρόγραμμα δεκαετίας. Ήταν η πρώτη φορά που κατατίθεται, με ιδιαίτερη σημασία για τη διαφάνεια, προκειμένου να γνωρίζει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή και η Βουλή τι ακριβώς προγραμματίζει η κυβέρνηση σε δημοσιονομικό επίπεδο.
Σχετικά με την κυβερνητική πρόταση, ο κ. Δένδιας προανήγγειλε μια συνολική προσέγγιση για την άμυνα, επισημαίνοντας μια πλήρη αλλαγή δόγματος. «Διακόπτουμε τη λογική ότι το Αιγαίο προστατεύεται μόνο από τον στόλο και υιοθετούμε το σχέδιο “Ασπίδα του Αχιλλέα”, που περιλαμβάνει ένα πιο πολύπλοκο και προσιτό σύστημα αμυντικής προστασίας», εξήγησε.
Από εκεί και πέρα, ο στόλος θα απελευθερωθεί για να χρησιμοποιηθεί ως στρατηγικό όπλο αποτροπής. Αντίστοιχα, τα νέα αεροσκάφη, όπως τα Rafale και Mirage, θα είναι σε θέση να φέρουν στρατηγικά όπλα.
Αναφορικά με την κριτική της αντιπολίτευσης, ο υπουργός τόνισε ότι η Βουλή ενημερώθηκε εγκαίρως για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και ότι το κλείσιμο στρατοπέδων και οι συγχωνεύσεις έχουν πολιτικό κόστος, αλλά ήταν αναγκαία μέτρα για την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας. Υπογράμμισε την ανάγκη για αναβάθμιση και βελτίωση των μισθών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Επιπλέον, δήλωσε ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα είναι πλήρες και περιλαμβάνει ευρύ φάσμα προμηθειών, από την ένδυση των στρατιωτών έως τα πιο προηγμένα συστήματα, όπως οι δορυφόροι, τονίζοντας τη σημασία της επικοινωνίας σε περιόδους κρίσης.