Σχετικά με τις καταγγελίες στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου για τις μονομερείς αλλαγές στον τρόπο αποζημίωσης από ασφαλιστικές εταιρείες, τοποθετήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος.
«Έχω δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάσουν τις περιπτώσεις αυτές για παράνομες εμπορικές πρακτικές και καταχρηστικούς όρους», ανέφερε σε δήλωσή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Αναφερόταν σε επιστολές που εστάλησαν από κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες, ζητώντας από τους πελάτες να πληρώνουν τα νοσοκομειακά έξοδα προκαταβολικά και έπειτα να αποζημιώνονται σύμφωνα με τα συμβόλαιά τους. Ο υπουργός τόνισε ότι «οι εταιρείες οφείλουν να ανακαλέσουν αυτές τις επιστολές», προσθέτοντας: «Ποιος μπορεί να έχει τα χρήματα για να πληρώσει μετρητά, όταν είναι ασφαλισμένος;». Κάλεσε επίσης τις εταιρείες να τηρούν απαρέγκλιτα τις υποχρεώσεις τους βάσει των συμβολαίων τους.
Πρόταση για δημιουργία λαϊκών αγορών αποκλειστικά για παραγωγούς
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις τιμές, ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης του ανταγωνισμού στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο της 28ης Μαΐου τη δημιουργία λαϊκών αγορών αποκλειστικά για παραγωγούς, χωρίς να αλλάξει το υφιστάμενο σύστημα. Θα εισαχθεί η δυνατότητα της απευθείας πώλησης από το αγρόκτημα στον καταναλωτή, προκειμένου να προσφερθούν χαμηλότερες τιμές και να ενισχυθούν οι παραγωγοί.
Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία μιας νέας ενιαίας εθνικής αρχής για την εποπτεία της αγοράς και την προστασία των καταναλωτών, αναβαθμίζοντας τον Συνήγορο του Καταναλωτή και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Ανάπτυξης, ακολουθώντας το πρότυπο της ΑΑΔΕ. «Έχουμε αυξήσει εκθετικά τα πρόστιμα, οι έλεγχοι είναι περισσότεροι, και έχει θεσπιστεί νέος κώδικας δεοντολογίας. Μέσα από αυτές τις πολιτικές, έχουμε τον χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων και βασικών αγαθών στην ΕΕ», ανέφερε ο υπουργός.
«Προτεραιότητα στον αναπτυξιακό νόμο είναι η στήριξη της περιφέρειας και των παραμεθόριων περιοχών»
Ενόψει σχετικής συζήτησης στη Βουλή, σημείωσε ότι «πρώτη προτεραιότητα του αναπτυξιακού νόμου είναι η υποστήριξη της περιφέρειας και των παραμεθόριων περιοχών». «Αυτή τη στιγμή, υλοποιείται το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα στην ιστορία της χώρας, με σκοπό να διατηρήσουμε τους νέους μας εδώ, ώστε να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα και να υπάρξει εθνική ασφάλεια», δήλωσε.
«Η πατρίδα μας πρέπει να είναι ισχυρή και βιώσιμη, γεγονός που σημαίνει ότι η οικονομία μας οφείλει να είναι παραγωγική και ανταγωνιστική», προσέθεσε, θέτοντας ως βασικό στόχο την αντιμετώπιση του εμπορικού ελλείμματος. Για το σκοπό αυτό, εξήγησε ότι η κυβέρνηση συνδυάζει μεγάλες επενδύσεις με ερευνητικές καινοτομίες, παράλληλα με τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά στον Έβρο και την ανάγκη μείωσης των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων. «Πρέπει να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη σε όλο το νομό, και ο αναπτυξιακός νόμος αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία γι’ αυτό», τόνισε.
«Θα υπάρξει απόλυτη διαφάνεια στα κριτήρια για την ένταξη του αναπτυξιακού νόμου», δήλωσε, καταλήγοντας ότι «το νέο παραγωγικό μοντέλο απαιτεί επενδύσεις στην περιφέρεια, διαφορετικά οι ροές θα συνεχίσουν προς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους ζωής». «Γι’ αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι κάθε Νοέμβριο θα διατίθεται ένα ενοίκιο πίσω στους ενοικιαστές», επισήμανε.