Ένα νέο σχέδιο νόμου, το οποίο περιλαμβάνει οκτώ κρίσιμες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της υγιεινής και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας, προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, η υπουργός Νίκη Κεραμέως θα παρουσιάσει τις παρεμβάσεις στο υπουργικό συμβούλιο μέσα στον Ιούνιο, με στόχο την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου, την πρόληψη επαγγελματικών κινδύνων και την αξιοποίηση της τεχνολογίας στους εργασιακούς χώρους.
ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΑΥΡΟΥΛΗ – ΠΗΓΗ: Realnews
Οι αναγκαίες αλλαγές θα επιφέρουν νέα καθήκοντα για τις επιχειρήσεις, με την υπουργό Εργασίας να αποδεικνύει τη δέσμευσή της στην ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, καθιστώντας την υγεία και την ασφάλεια προτεραιότητα και θεμελιώδες δικαίωμα. Οι νέες ρυθμίσεις θα εξεταστούν κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων αυτήν την εβδομάδα.
Σύμφωνα με την “R”, οι σημαντικότερες αλλαγές περιλαμβάνουν την ηλεκτρονικοποίηση του βιβλίου συστάσεων που οφείλουν να τηρούν οι επιχειρήσεις, την υποχρεωτική παρουσία συντονιστών ασφαλείας σε έργα και την ευθύνη του εργοδότη για εργαζόμενους μέσω εργολάβων. Επίσης, θα υπάρχει η δυνατότητα εκπαίδευσης τεχνικών ασφαλείας για 20 άτομα αντί για 50 που ισχύει σήμερα, ενώ θα συμπεριληφθούν και η κύρωση τριών βασικών διεθνών πράξεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), εναρμονίζοντας τη νομοθεσία με σύγχρονες παγκόσμιες προδιαγραφές.
Οι Παρεμβάσεις
Ορισμένες από τις βασικές ρυθμίσεις του εργασιακού νομοσχεδίου περιλαμβάνουν:
1. Ηλεκτρονικό βιβλίο συστάσεων. Οι εισηγήσεις του ιατρού εργασίας και του τεχνικού ασφαλείας θα καταγράφονται μονογραφικά, με το σχετικό βιβλίο να τηρείται ηλεκτρονικά, διευκολύνοντας τους ελέγχους. Υποχρεωτική παραμένει η απόκτηση γνώσης και υπογραφής από τον εργοδότη για τις προτάσεις που καταγράφονται.
2. Υποχρεωτική παρουσία συντονιστών ασφαλείας. Η παρουσία συντονιστών υγείας και ασφαλείας καθίσταται υποχρεωτική ανάλογα με την κλίμακα των έργων, προκειμένου να αποφεύγονται εργατικά ατυχήματα. Ο εργοδότης θα είναι υπεύθυνος για όλους τους εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων όσων εργάζονται μέσω εργολάβων.
3. Νέο όριο για τον τεχνικό ασφαλείας. Ο αριθμός εργαζομένων κάτω από τον οποίο μπορεί ο εργοδότης να αναλάβει καθήκοντα τεχνικού ασφαλείας μειώνεται από 50 σε 20 άτομα.
4. Μαθήματα πρώτων βοηθειών. Η εκπαίδευση των εργαζομένων σε βασικές πρώτες βοήθειες, όπως η ΚΑΡΠΑ και η μέθοδος Heimlich, θα είναι ευθύνη του εργοδότη.
5. Επικαιροποίηση επικινδυνότητας. Η κατάταξη των επιχειρήσεων ανανεώνεται σχετικά με την επικινδυνότητα και τις υποχρεώσεις τους στον τομέα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία.
6. Αξιοποίηση επιστημονικών φορέων. Οι απαιτούμενες μετρήσεις μπορούν να ανατίθενται σε ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια.
7. Νέα κριτήρια για επαγγελματικές ασθένειες. Βελτιώνεται η διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικών νοσημάτων με σαφή κριτήρια.
8. Ψηφιακή παρακολούθηση με το σύστημα “Ηριδανός”. Δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για την καταγραφή και παρακολούθηση θεμάτων ασφαλείας και υγείας στην εργασία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Σύγκλιση με τα διεθνή πρότυπα
Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει την κύρωση τριών σημαντικών διεθνών πράξεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), εναρμονίζοντας την ελληνική νομοθεσία με σύγχρονα πρότυπα. Η υπουργός θα προχωρήσει στην κύρωση των συμβάσεων που αφορούν την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, καθώς και στην προστασία από καταναγκαστική εργασία, ενισχύοντας τη θεσμική προστασία των εργαζομένων.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην Realnews