Η Γερμανία θα αυξήσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της στο 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2029, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στο Βερολίνο στη POLITICO τη Δευτέρα.
Αυτή η δέσμευση ανακοινώθηκε πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να ασκήσει πίεση στους συμμάχους για σημαντική αύξηση των αμυντικών τους δαπανών.
Για το 2025, ο προϋπολογισμός της Γερμανίας για την άμυνα έχει οριστεί στα 86 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,4% του ΑΕΠ. Μέχρι το 2029, οι ετήσιες αμυντικές δαπάνες αναμένεται να φθάσουν τα 153 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 3,5% του ΑΕΠ, σημειώνοντας την πιο φιλόδοξη αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων από την επανένωση της χώρας.
Για τη χρηματοδότηση αυτής της αύξησης, η κυβέρνηση του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς έχει αναστείλει το συνταγματικά κατοχυρωμένο «φρένο χρέους», επιτρέποντας τη χρηματοδότηση άνω του 1% του ΑΕΠ μέσω δανεισμού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ενημερωθεί, καθώς η Γερμανία υπέβαλε επίσημο αίτημα για ευελιξία στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ, ζητώντας να αναγνωριστεί η αύξηση στις αμυντικές δαπάνες ως «εξαιρετική δαπάνη».
Το ειδικό ταμείο των 100 δισ. ευρώ για τις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις, το οποίο ανακοινώθηκε το 2022 μετά την πλήρη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναμένεται να εξαντληθεί έως το 2027, καθιστώντας την αύξηση του βασικού προϋπολογισμού ακόμη πιο αναγκαία.
Επιπλέον, ο Μερτς έχει δηλώσει προθυμία να δαπανήσει έως και 1,5% του ΑΕΠ για «συμπληρωματικές υποδομές, σχετικές με την άμυνα», όπως δίκτυα μεταφορών και στρατηγικά έργα κινητικότητας, σε συμφωνία με την πρόταση του ΝΑΤΟ που διαχωρίζει το στόχο του 5% του Τραμπ σε 3,5% για στρατιωτικές δαπάνες και 1,5% για σχετικές δαπάνες.
Αναμενόμενη έγκριση την Τρίτη
Το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τον διευρυμένο αμυντικό προϋπολογισμό την Τρίτη, με επίσημη ομιλία του καγκελάριου στη Bundestag την Τετάρτη, λίγο πριν από την αναχώρησή του για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης ισχυρή δέσμευση για βοήθεια σε «χώρες που δέχονται επιθέσεις κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», με έμφαση την Ουκρανία. Για το 2025, πρόκειται να διατεθούν 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ — ποσό διπλάσιο από αυτό που είχε προγραμματίσει η προηγούμενη κυβέρνηση Σολτς. Από το 2026 και μετά, το ποσό θα αυξάνεται στα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Με πληροφορίες από Politico