Ολοκληρώνεται η 200ετής βρετανική κυριαρχία στα νησιά Τσάγκος, καθώς η βρετανική κυβέρνηση συμφώνησε να παραχωρήσει την κυριότητα του αρχιπελάγους στον Μαυρίκιο, καταβάλλοντας παράλληλα ετήσια αποζημίωση για τη λειτουργία στρατιωτικής βάσης.
Οι όροι της συμφωνίας καταρτίστηκαν τον Οκτώβριο του 2024, αλλά μετά την αλλαγή κυβέρνησης στον Μαυρίκιο, ο νέος πρωθυπουργός Ναβιντσάντρα Ραμγκουλάμ αμφισβήτησε τα οφέλη της. Ακολούθησαν έξι μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων για την επίτευξη αναθεωρημένης συμφωνίας. Οι φόβοι ότι η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να επηρεάσει τη συμφωνία δεν υλοποιήθηκαν.
Ωστόσο, την τελευταία στιγμή, δύο Βρετανίδες που γεννήθηκαν στη Ντιέγκο Γκαρσία, το μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους, προσέφυγαν νομικά κατά της συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι οι ιθαγενείς δεν συμμετείχαν επαρκώς στις διαβουλεύσεις και αμφισβήτησαν την ικανότητα της κυβέρνησης του Μαυρίκιου να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των κατοίκων. Ένας ανώτερος δικαστής εντούτοις ανήγγειλε την άρση των αστικών μέτρων, καθώς η κυβέρνηση προσήγαγε το ζήτημα ως θέμα εθνικής ασφάλειας.
Ποια είναι η ιστορία των νησιών Τσάγκος;
Τα νησιά, που βρίσκονται νότια της Βομβάης και ανατολικά της Τανζανίας, ποτέ δεν είχαν κανένα άλλο καθεστώς εκτός από την αποικιακή δράση της Γαλλίας, η οποία εκμεταλλευόταν την περιοχή ως εξαρτώμενη αποικία του Μαυρίκιου.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέλαβε τον έλεγχο του Μαυρίκιου το 1810, διατηρώντας την ίδια διοικητική δομή.
Το 1965, η Βρετανία επικήρυξε τα νησιά Τσάγκος ως αυτόνομη περιοχή, καταβάλλοντας στον Μαυρίκιο 3 εκατομμύρια λίρες ως αποζημίωση και επιτρέποντας στις ΗΠΑ τη λειτουργία στρατιωτικής βάσης για 50 χρόνια, αντάξια μιας μειωμένης τιμής σε πυρηνικούς πυραύλους και κοινής χρήσης των εγκαταστάσεων.
Εκδίωξη των κατοίκων
Περίπου 1.360 κάτοικοι των νησιών Τσάγκος εκδιώχθηκαν από τη Ντιέγκο Γκαρσία για την εγκατάσταση της βάσης, η οποία τέθηκε σε λειτουργία το 1973.
Οι περισσότεροι κατέληξαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Μαυρίκιο και τις Σεϋχέλλες, όπου πολλοί υπέστησαν διακρίσεις και έλαβαν περιορισμένη υποστήριξη για την αποκατάσταση της ζωής τους, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο Μαυρίκιος επιχειρεί εδώ και τουλάχιστον επτά δεκαετίες να ανακτήσει τον έλεγχο του αρχιπελάγους. Το 2019, το Διεθνές Δικαστήριο αποφάσισε ότι η βρετανική κατάληψη το 1965 ήταν παράνομη, απόφαση που επικυρώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Τι έχει συμφωνηθεί μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και του Μαυρίκιου;
Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα καταβάλλει στον Μαυρίκιο ετήσια αποζημίωση 101 εκατομμυρίων λιρών για 99 χρόνια.
Οι κάτοικοι δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στη Ντιέγκο Γκαρσία, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να εγκατασταθούν σε δύο άλλα νησιά.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο της στρατιωτικής βάσης και θα υπάρχει θαλάσσιος περιβάλλων χώρος στον οποίο δεν θα επιτρέπεται καμία κατασκευή χωρίς τη συγκατάθεσή του, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Στίβεν Ντόουτι στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Προβλέπεται επίσης απαγόρευση της παρουσίας ξένων δυνάμεων ασφαλείας στα εξωτερικά νησιά, είτε πολιτικών είτε στρατιωτικών.
Γιατί το αρχιπέλαγος Τσάγκος έχει στρατηγική σημασία;
Η βάση στη Ντιέγκο Γκαρσία παρέχει γρήγορη πρόσβαση στο βρετανικό και αμερικανικό ναυτικό και αεροπορία στην Ανατολική Αφρική, τον Ινδο-Ειρηνικό, τη Νότια Θάλασσα της Κίνας και τον Περσικό Κόλπο, και χρησιμοποιήθηκε σε αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν.
Ο Μαυρίκιος, με πληθυσμό 1,2 εκατομμυρίων, έχει ενισχύσει τους δεσμούς του με την Κίνα τα τελευταία χρόνια. Η συμφωνία αυτή θα βοηθήσει να αντεπεξέλθουν οι ΗΠΑ σε ανησυχίες σχετικά με την αυξανόμενη στρατιωτική και οικονομική επιρροή του Πεκίνου στην περιοχή. Ο Μαυρίκιος έχει υποστηρίξει ότι είναι πιο στενά συνδεδεμένος με την Ινδία, βάσει των ενστάσεων αυτών.
Το κύριο αντιπολιτευόμενο Συντηρητικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου και η Μεταρρύθμιση του Νάιτζελ Φάρατζ έχουν επικρίνει επανειλημμένα τον πρωθυπουργό Στάρμερ για τη συμφωνία, με τον Φάρατζ να την χαρακτηρίζει «παράδοση».
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε στο Politico ότι η συμφωνία αυτή συνιστά σοβαρή απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα ασφαλείας στον Ινδικό Ωκεανό, ενώ ο Τραμπ εξέφρασε την υποστήριξή του για την παράδοση αυτή κατά την επίσκεψη του Στάρμερ στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο του 2025.
Πηγή: Bloomberg