Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έξι συλλογές με εκατοντάδες μεταλλικά αντικείμενα, που είχαν θαφτεί σε έναν απομονωμένο λόφο. Οι ενδείξεις δείχνουν ότι αυτά τα αντικείμενα κρύφτηκαν περίπου τον 15ο αιώνα π.Χ., όταν στην περιοχή κατοικούσε ένας μυστηριώδης πληθυσμός.
Η ανακάλυψη έγινε στην Ουγγαρία, μέσω ερευνών που συνδύαζαν λέιζερ και επιτόπιες εξετάσεις. Σε διάστημα μόλις ενός χρόνου, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μεταλλικούς ανιχνευτές για να εντοπίσουν πάνω από 300 τεχνουργήματα της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (1450-800 π.Χ.) και της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου (800-450 π.Χ.), που περιλάμβαναν κοσμήματα, στρατιωτικά διακοσμητικά και όπλα.
Τα παλαιότερα ευρήματα από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού χρονολογούνται μεταξύ 1400 και 1300 π.Χ., αν και τα περισσότερα από τα αντικείμενα της Εποχής του Χαλκού προέρχονται από το 1080 έως το 900 π.Χ., σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 27 Μαρτίου στο περιοδικό Antiquity.
Χάντρες, ύφασμα και δέρμα
Πέρα από τα μεταλλικά αντικείμενα, η ομάδα βρήκε επίσης χάντρες από κεχριμπάρι, υφάσματα και δέρμα, καθώς και χαυλιόδοντες από κάπρο και οικόσιτο χοίρο. Οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν στο Somló, έναν ηφαιστειακό λόφο στη δυτική Ουγγαρία, γνωστό για την πεδινή του τοπογραφία και τη φήμη του στην παραγωγή κρασιού.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, οι ακαδημαϊκοί είχαν ήδη αναγνωρίσει την περιοχή ως σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, όταν αγρότες και οινοπαραγωγοί άρχισαν να ανακαλύπτουν αρχαία αντικείμενα. Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Bence Soós, αρχαιολόγος στο εθνικό μουσείο της Ουγγαρίας, αναφέρει ότι τα πρώτα αντικείμενα που βρέθηκαν περιλάμβαναν κοσμήματα, όπλα και χάλκινα σκεύη, αποδεικνύοντας μια σημαντική ανθρώπινη παρουσία από τον 13ο μέχρι τον 6ο αιώνα π.Χ.
Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμα ποιοι ήταν οι κάτοικοι της περιοχής εκείνη την εποχή. Μεταξύ των ευρημάτων κοντά στο Somló, συμπεριλαμβάνονται και ταφικά αντικείμενα της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου, τα οποία εντοπίστηκαν σε ένα σημαντικό τύμβο, γεγονός που ενισχύει την υπόθεση ότι ο λόφος αποτελούσε κέντρο εξουσίας.
Έτσι, ο Soós και η ομάδα του ξεκίνησαν νέες ανασκαφές, χρησιμοποιώντας ανιχνευτές μετάλλων και τεχνολογία Lidar για να χαρτογραφήσουν την περιοχή. Ανέλαβαν να στοχεύσουν με λέιζερ από αεροπλάνο για καλύτερη απεικόνιση της έρευνας.

Μεταλλικές συλλογές δύο προϊστορικών εποχών
“Με τη βοήθεια των εθελοντών μας, κατορθώσαμε να καταγράψουμε τις πρώτες συλλογές μετάλλων στο Somló. Στον πρώτο χρόνο οι ανασκαφές αποκάλυψαν έξι μεταλλικές συλλογές της Ύστερης Εποχής του Χαλκού και της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου,” αναφέρει ο Soós.
Από τον Απρίλιο, η ομάδα ανακάλυψε πάνω από 900 μεταλλικά ευρήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων προέρχονται από τη νοτιοανατολική πλευρά του λόφου. Τα αντικείμενα αυτά συνδέονται με την παραγωγή χαλκού, υποδηλώνοντας τοπική παραγωγή.
Η σημασία των ευρημάτων έγκειται στο ότι προσφέρουν πληροφορίες σχετικά με τη μετάβαση μεταξύ της Ύστερης Εποχής του Χαλκού και της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου, μια περίοδο που παραμένει λιγότερο κατανοητή.
Μεταλλικά αντικείμενα στην ταφή
Μια συλλογή, η οποία ονομάζεται ‘Συλλογή V’, είναι το πρώτο στοιχείο που καταγράφει το τοπικό έθιμο ταφής μεταλλικών αντικειμένων, ενδεχομένως για τελετουργικούς ή συμβολικούς σκοπούς, κατά την προαναφερόμενη περίοδο. Περιλαμβάνει, επίσης, μεταλλικά ευρήματα που φυλάχθηκαν σε ένα κεραμικό αγγείο – το πρώτο δείγμα του είδους του στη δυτική Ουγγαρία από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού.

Τα ευρήματα στο Somló ενισχύουν προηγούμενα δεδομένα που δείχνουν ότι στην περιοχή αυτή ζούσαν άνθρωποι μεταξύ του 13ου και του 6ου αιώνα π.Χ., πιθανόν σε νομαδικές κοινωνίες ή σε φατρίες με πολέμαρχους.
Οι πρόσφατες ανακαλύψεις δείχνουν ότι το Somló μπορεί να έχει υπάρξει μια σημαντική έδρα εξουσίας, καθώς και το σπίτι μιας εξέχουσας κοινότητας που είχε στο επίκεντρο τη συλλογή μετάλλων, σύμφωνα με τον Soós.
Αν και ο Soós και η ομάδα του δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη εργαστηρίου παραγωγής μετάλλου, αποκάλυψαν ερείπια κάποιας κατοικίας. Η ομάδα ελπίζει ότι με περαιτέρω ανασκαφές θα μπορέσει να ρίξει φως στη χρονολόγηση της κατοίκησης του Somló και τις παραδοσιακές πρακτικές αυτού του πληθυσμού.