Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του υπουργείου για την προσέλκυση Ελλήνων του εξωτερικού στην ελληνική αγορά εργασίας, κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού Διασποράς και της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. «Από τους 660.000 Έλληνες που μετανάστευσαν στο εξωτερικό, οι 423.000 έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα», δήλωσε η Νίκη Κεραμέως.
Στην τοποθέτησή της, η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η πολιτεία πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για να προσελκύσει πίσω τους Έλληνες του εξωτερικού που αναζητούσαν καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες κατά την διάρκεια της κρίσης. Παρουσίασε τρεις στρατηγικούς άξονες που ευθυγραμμίζονται με το στρατηγικό σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για την α diaspora μέχρι το 2027.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση:
- Η ανεργία έπεσε κάτω από το 10% για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, φτάνοντας το 8,3% τον Απρίλιο, τον χαμηλότερο δείκτη των τελευταίων 17 ετών.
- Η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση σε απασχόληση ατόμων ηλικίας 20-64 ετών στην Ε.Ε. μεταξύ τρίτου και τέταρτου τριμήνου του 2024, σε συνεργασία με το Λουξεμβούργο.
- Από το 2019 έχουν δημιουργηθεί 500.000 νέες θέσεις εργασίας.
- Κατά τη διάρκεια του 2024, η πλήρης απασχόληση φτάνει το 76,4%, με το 53,7% των εργαζομένων να αμείβεται πάνω από 1.000 ευρώ, σε σύγκριση με το 36,3% το 2019, ενώ ο μέσος μισθός αγγίζει τα 1.342 ευρώ, αυξημένος κατά 28,3% από το 2019.
- Από 1/4/2025, ο μηνιαίος κατώτατος μισθός θα είναι 880 ευρώ, από 650 ευρώ το 2019, καταγράφοντας αύξηση 35,4%.
- Οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες και αναμένεται επιπλέον μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το 2027.
- Επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, με 815.000 επιπλέον δηλωθείσες υπερωρίες το 2024 και 637% αύξηση στον τουρισμό τον Μάρτιο του 2025.
- Θεσμοθέτηση πλέγματος προστασίας εργαζομένων γονέων.
- Δημιουργία νέων ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας.
- Ενίσχυση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
- Αύξηση των ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας.
- Δεύτερος άξονας – Δημιουργία κινήτρων για την επιστροφή Ελλήνων του εξωτερικού.
- 50% μείωση της φορολογίας εισοδήματος για εκείνους που ήταν φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού για τουλάχιστον πέντε χρόνια, για επτά χρόνια από την επιστροφή τους.
- Ειδική διαδικασία αναγνώρισης ειδικότητας γιατρού από ΗΠΑ.
- Τρίτος άξονας – Ανάδειξη νέων επαγγελματικών ευκαιριών μέσω δράσεων ενημέρωσης και διασύνδεσης.
- Διοργάνωση εκδηλώσεων όπου διαμένουν οι Έλληνες του εξωτερικού για την προώθηση των ευκαιριών στην ελληνική αγορά εργασίας.
- Σύνδεση αποδήμων με ελληνικές επιχειρήσεις που προσφέρουν αξιόλογες θέσεις εργασίας.
Οι εκδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες σε πόλεις όπως το Άμστερνταμ, το Ντίσελντορφ, το Λονδίνο και τη Στουτγάρδη, με συμμετοχή πάνω από 5.000 πολιτών και 120 επιχειρηματικών αποστολών.
Η Νίκη Κεραμέως αναφορικά με τα στοιχεία της Eurostat
Η υπουργός τόνισε ότι, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, από το 2010 έως το 2023, 659.547 Έλληνες έχουν μεταναστεύσει και 422.688 έχουν επιστρέψει, επισημαίνοντας την αναστροφή του 64% της διαρροής εγκεφάλων λόγω κρίσης. Παράλληλα, ζήτησε προτάσεις από τους βουλευτές για την ενίσχυση των κινήτρων επαναπατρισμού.
Επιπλέον, η κ. Κεραμέως δήλωσε: «Το θέμα του brain gain είναι εθνική υπόθεση που transcends κομματικές διαφορές. Καλούμε όλους να συμβάλουν σε αυτήν την προσπάθεια. Το γραφείο μου είναι ανοιχτό για όσους έχουν προτάσεις που μπορούν να ενισχύσουν τα κίνητρα επαναπατρισμού».
Η υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε επίσης ότι η επόμενη δράση του υπουργείου στο εξωτερικό θα γίνει τον Δεκέμβριο στη Νέα Υόρκη, με συμμετοχή σημαντικών επιχειρήσεων που αναζητούν προσωπικό, και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διοργάνωσης ακόμη μιας δράσης σε ευρωπαϊκή πόλη εντός του 2025.
Στην Επιτροπή συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, Νίκος Μηλαπίδης, ο οποίος επισήμανε: «Η διεύρυνση του εργατικού δυναμικού και η αύξηση της απασχόλησης είναι προτεραιότητα του υπουργείου. Μέσω των δράσεών μας, σκοπεύουμε να συνδέσουμε Έλληνες του εξωτερικού με ελληνικές επιχειρήσεις, σε μια περίοδο όπου η ανεργία συνεχώς μειώνεται και οι εταιρείες αναζητούν προσωπικό. Οι Έλληνες επιστρέφουν όχι μόνο για συναισθηματικούς λόγους, αλλά και γιατί η ελληνική αγορά εργασίας γίνεται πιο ελκυστική καθώς η οικονομία αναπτύσσεται. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε την εμπειρία των Ελλήνων του εξωτερικού μέσω δράσεων “Rebrain Greece” στην Ευρώπη και την Αμερική».