Η κυβέρνηση προχωρά σε αυστηροποίηση των διατάξεων που αφορούν την αξιολόγηση στον Δημόσιο Τομέα, επιβάλλοντας κυρώσεις στους υπαλλήλους που αρνούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία, με ποινές που κυμαίνονται από αφαίρεση μισθού έως απόλυση.
Στην πρόσφατη ανάρτησή του, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι θα εφαρμοστούν αυστηρότερες ποινές για τους δημόσιους υπαλλήλους που συστηματικά αρνούνται την αξιολόγηση, οι οποίοι θα παραπέμπονται σε νέα Πειθαρχικά Συμβούλια με ποινή οριστικής απόλυσης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η υπό διαμόρφωση ρύθμιση προβλέπει ότι οι υπάλληλοι που αρνούνται να αξιολογηθούν θα αντιμετωπίζουν αυστηρές ποινές.
Στην πρώτη άρνηση για αξιολόγηση, θα επιβάλλεται αφαίρεση έως δύο μισθών, και σε περίπτωση υποτροπής, θα παραπέμπονται για οριστική απόλυση.
Η άρνηση της αξιολόγησης θα προστίθεται στα πειθαρχικά παραπτώματα που μπορεί σήμερα να επιφέρουν ποινή απόλυσης.
Δήλωση του κ. Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας υποδεικνύει τις κυβερνητικές προθέσεις, καθώς σημείωσε ότι «οι εκπαιδευτικοί που αρνούνται να αξιολογηθούν δεν πρέπει να έχουν θέση στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα».
Η νέα ρύθμιση θα επηρεάσει όχι μόνο την εκπαίδευση, αλλά και τον σύνολο του δημόσιου τομέα, όπως έχει αποφασιστεί από τους κυβερνητικούς κύκλους.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ποινές θα διαμορφωθούν ως εξής:
- Ο υπάλληλος που αρνείται ή παραλείπει να συμμετάσχει στη διαδικασία προγραμματισμού, αξιολόγησης ή άλλων συναφών διαδικασιών θα επιβαρύνεται με πρόστιμο ίσο με τις αποδοχές δύο μηνών.
- Οριστική απόλυση θα επιβάλλεται αν ο υπάλληλος αρνηθεί να συμμετάσχει σε δύο συνεχόμενες αξιολογικές περιόδους.
Συνταγματική κάλυψη
Στοχεύουμε οι νέες ρυθμίσεις να ενταχθούν και υπό συνταγματική προστασία, καθώς ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η Ν.Δ. θα προτείνει την συνταγματική κατοχύρωση του θεσμού της αξιολόγησης κατά την επόμενη αναθεώρηση.
Αλλαγές στα πειθαρχικά συμβούλια
Παράλληλα, προγραμματίζεται η ίδρυση ενός νέου πειθαρχικού οργάνου, το «Πειθαρχικό Συμβούλιο Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα», που θα στελεχώνεται αποκλειστικά από λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και θα επιταχύνει τις διαδικασίες αποφάσεων.
Τα μέλη του πειθαρχικού οργάνου θα είναι πλήρους απασχόλησης και θα απελευθερωθούν από άλλες υποχρεώσεις, ώστε να επικεντρωθούν στην επιτάχυνση των διαδικασιών.
Η ανάρτηση
Ακολουθεί απόσπασμα από την ανάρτηση του Πρωθυπουργού:
«Ξεκινώ άμεσα με δύο «επαναστατικά αυτονόητα»: πρώτον, την δυνατότητα που δίνουμε στους πολίτες να αξιολογούν τις δημόσιες υπηρεσίες μέσω του axiologisi.ypes.gov.gr. Αυτό είναι κάτι πρωτοφανές στην Ελλάδα και συμβαδίζει με τις διαδικασίες εσωτερικής αξιολόγησης που καθιερώσαμε το 2023. Το ερωτηματολόγιο καλύπτει βασικούς τομείς του Δημοσίου, με σκοπό να δημοσιοποιηθεί και να οδηγήσει σε βελτιώσεις τόσο στη κεντρική διοίκηση όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στόχος δεν είναι η τιμωρία, αλλά η βελτίωση και η αναγνώριση αδυναμιών για ένα πιο φιλικό και αποτελεσματικό κράτος. Εάν δεν το έχετε ήδη κάνει, σας προτρέπω να συμμετάσχετε στην αξιολόγηση.
Σύντομα, θα αποσταλούν ψηφιακά ειδικά ερωτηματολόγια για την αξιολόγηση υπηρεσιών στον τομέα υγείας, από ασθενείς που λαμβάνουν εξιτήριο. Έτσι, θα μπορέσουμε να καταγράψουμε την εμπειρία σε κάθε νοσοκομείο και να βελτιωθούμε συνολικά.
Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του. Όσον αφορά το δεύτερο «επαναστατικό αυτονόητο», αφορά τη διαφάνεια στη πειθαρχική διαδικασία για δημόσιους υπαλλήλους. Μέσω της πλατφόρμας e-peitharxika.aead.gr/public-stats, οι πολίτες μπορούν να δουν ανώνυμα δεδομένα σχετικά με τις διοικητικές εξετάσεις και τις ποινές που επιβάλλονται.
Με την αναμόρφωση του πειθαρχικού κώδικα, οι διαδικασίες θα γίνονται ταχύτερα και θα ολοκληρώνονται σε μήνες, αντί για χρόνια. Αυτό θα επιτευχθεί και λόγω της αποκλειστικής στελέχωσης των Πειθαρχικών Συμβουλίων από νομικούς συμβούλους πλήρους απασχόλησης. Επιπλέον, θα αυστηροποιηθούν οι ποινές για δημόσιους υπαλλήλους που συστηματικά αρνούνται την αξιολόγηση, οι οποίοι θα παραπέμπονται για οριστική απόλυση. Η λογοδοσία δεν είναι απειλή. Είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη ενός καλύτερου, δίκαιου και αποτελεσματικού δημόσιου τομέα.