Η κυβέρνηση του προεδρεύοντος Χαβιέρ Μιλέι ανακοίνωσε στις 24 Μαρτίου ότι θα προχωρήσει στον αποχαρακτηρισμό «όλων» των απόρρητων εγγράφων της υπηρεσίας πληροφοριών σχετικά με την πιο πρόσφατη στρατιωτική δικτατορία στην Αργεντινή, καθώς δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στους δρόμους για την 49η επέτειο της επιβολής της χούντας το 1976.
«Πλήρης αποχαρακτήριση όλων των πληροφοριών»
«Ο πρόεδρος έχει διατάξει την πλήρη αποχαρακτήριση όλων των εγγράφων που σχετίζονται με τις ενέργειες των ενόπλων δυνάμεων από το 1976 έως το 1983, καθώς και οποιωνδήποτε εγγράφων που συντάχθηκαν σε άλλες περιόδους και σχετίζονται με τις δραστηριότητες της χούντας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας, Μανουέλ Αντόρνι, μέσω κοινωνικών δικτύων.
MILEI Y SUS OPORTUNISTAS: FACHOS HACIENDO HUMO
Hace más de 15 años, el gobierno argentino desclasificó toda documentación sobre el accionar de las Fuerzas Armadas en la última dictadura cívico-militar. En 2019, Estados Unidos desclasificó también documentación equivalente. pic.twitter.com/i8mtswrraR
— TOPO Rodríguez (@TOPOarg) 24 Μαρτίου 2025
Η απόφαση αυτή περιλαμβάνει τη «μεταφορά των αρχείων της υπηρεσίας κρατικής πληροφοριών στα γενικά αρχεία του έθνους, που είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση των ιστορικών ντοκουμέντων», πρόσθεσε.
Η ανακοίνωση έγινε κατά την εθνική ημέρα μνήμης, όταν οι πολίτες της Αργεντινής συμμετέχουν σε εκδηλώσεις για να τιμήσουν τα θύματα της στρατιωτικής δικτατορίας (1976-1983).
Η κυβέρνηση αναιρεί την εκτελεστική διάταξη του 2010, την εποχή της προεδρίας της Κριστίνας Κίρσνερ, η οποία «ουδέποτε εφαρμόστηκε πλήρως», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.
SE ACABÓ LA MENTIRA!!! Se va a desclasificar todos los archivos acerca de la dictadura militar, el ERP y los Montoneros a pedido de Milei! El Gobierno reconocerá que “el atentado del ERP” a “la familia” del capitán Humberto Viola fue “un crimen de lesa humanidad”.#NoFueron30Mil… pic.twitter.com/3OcA2qPWtR
— INDIGNADO (@indignadoxd) 24 Μαρτίου 2025
Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση αυτή, χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο Μπουένος Άιρες για εκδηλώσεις με κεντρικό σύνθημα «μνήμη, αλήθεια και δικαιοσύνη», ανταποκρινόμενοι σε προσκλήσεις οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνδικάτων και κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Φωνάζοντας συνθήματα όπως «οι μητέρες της πλατείας, ο λαός σας αγκαλιάζει», ενώ κρατούσαν πλακάτ με φωτογραφίες αγνοούμενων συγγενών, οι διαδηλωτές χαιρέτισαν τις Μητέρες της Πλατείας Μαΐου, κάποιες από τις οποίες χρησιμοποιούσαν αναπηρικά αμαξίδια. Η οργάνωση συνεχίζει την αναζήτηση των αγνοούμενων μέχρι σήμερα.
Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού καθεστώτος.
Οι Γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου
Η συλλογικότητα των Γιαγιάδων της Πλατείας Μαΐου στοχεύει να εντοπίσει περίπου 400 παιδιά που εκλάπησαν όταν γεννήθηκαν, καθώς οι μητέρες τους κρατούνταν μυστικά από τις αρχές.
«Σε αυτόν τον μακρύ αγώνα, έχουμε αποκαλύψει 139 υποθέσεις. Όμως, χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλης της κοινωνίας για να εντοπίσουμε όλα τα παιδιά, δεν είναι πολύ αργά», τόνισε η Εστέλα ντε Καρλότο, η πρόεδρος της οργάνωσης.
Ταυτόχρονα, πολλοί από τους συγκεντρωθέντες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τον ιστορικό αναθεωρητισμό και την υποβάθμιση των εγκλημάτων του στρατιωτικού καθεστώτος από την κυβέρνηση του προεδρεύοντος Μιλέι.
Στο πλαίσιο της λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση, πολλές θέσεις εργασίας στη γραμματεία ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε χώρους μνήμης, πρώην φυλακές και κέντρα βασανιστηρίων, έχουν καταργηθεί.
Οι διαδηλωτές φώναξαν εκφράζοντας την αντίθεσή τους στον πρόεδρο Μιλέι, ταυτίζοντάς τον με τη χούντα, κρατώντας σημαίες της Αργεντινής και φορώντας φουλάρια με την επιγραφή «Ποτέ ξανά».
«Να μην ξεχάσουμε τη φρίκη που έζησε η Αργεντινή»
«Σήμερα, πρέπει περισσότερο από ποτέ να μην ξεχάσουμε τη φρίκη που έζησε η Αργεντινή», δήλωσε η 57χρονη Μαρία Εύα Γκόμες, που συμμετείχε στη συγκέντρωση μαζί με τον σύζυγό της και τα τρία έφηβα παιδιά της.
Η κυβέρνηση Μιλέι υποστηρίζει την «πλήρη μνήμη» των γεγονότων της πιο πρόσφατης στρατιωτικής χούντας, δικαιολογώντας τα εγκλήματα του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών, στα οποία αντιπαραβάλλει τις ενέργειες ανταρτών της άκρας αριστεράς που δραστηριοποιούνταν στη χώρα εκείνη την εποχή. Οι θέσεις του, ωστόσο, αντικρούονται από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αντίθετα με τη διαδήλωση που είχε γίνει πριν από δέκα ημέρες για τις συντάξεις, η οποία είχε συνοδευτεί από επεισόδια, χθες η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε με ειρηνικό τρόπο.