Αυτήν την περίοδο, τον Απρίλιο του 2023, παρατηρείται σημαντική μείωση στις τιμές των υγρών καυσίμων, σε σύγκριση με πέρυσι, λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών και της ενίσχυσης του ευρώ απέναντι στο δολάριο.
Η αμόλυβδη βενζίνη είναι 12% πιο φθηνή σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ το πετρέλαιο κίνησης πωλείται 13% κάτω από τις περσινές τιμές. Από την άλλη, το υγραέριο κίνησης είναι 7% ακριβότερο. Ομοίως, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αυξηθεί ελαφρώς σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά έχουν μειωθεί κατά 33% από την αρχή του έτους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές του Υπουργείου Ανάπτυξης (11 Απριλίου), η μέση τιμή της αμόλυβδης ανέρχεται σε 1,755 ευρώ ανά λίτρο, σε σύγκριση με 1,794 ευρώ στην αρχή του έτους και 1,962 ευρώ τον Απρίλιο του 2022. Αντίστοιχα, η τιμή του πετρελαίου κίνησης είναι 1,522 ευρώ, από 1,578 ευρώ τον Ιανουάριο και 1,715 ευρώ πέρυσι.
Η πτώση στις τιμές οφείλεται στην παγκόσμια αναταραχή που προκλήθηκε από τους δασμούς που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και στις ανησυχίες για επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας και, φυσικά, της ζήτησης για καύσιμα.
Ενδεικτικά, η τιμή διυλιστηρίου για την αμόλυβδη υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα κατά 8 λεπτά το λίτρο, φτάνοντας τα 53 λεπτά στις 11 Απριλίου, σε σύγκριση με 61 λεπτά στις 4 Απριλίου. Στην τιμή του διυλιστηρίου προστίθεται η φορολογία, τα περιθώρια κέρδους χονδρικής και λιανικής, καθώς και το κέρδος για να διαμορφωθεί η τελική τιμή στην αντλία.
Η ενίσχυση του ευρώ απέναντι στο δολάριο είναι επίσης ευνοϊκή για τους καταναλωτές, δεδομένου ότι οι διεθνείς τιμές των αργού πετρελαίου και των προϊόντων εκφράζονται σε δολάρια.
Στην ηλεκτρική ενέργεια — που πλέον υποστηρίζει εκτός από τις οικιακές συσκευές και την κίνηση των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων — οι εξελίξεις είναι οι εξής: η μέση λιανική τιμή υποχώρησε τον Απρίλιο στα 13,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 17,4 λεπτά τον Ιανουάριο (αφαιρώντας την κρατική επιδότηση), ενώ πέρυσι τον Απρίλιο ήταν 0,11 λεπτά.
Η κατάσταση αυτή ευνοεί τη μείωση των τιμών λόγω της υπερπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και της χαμηλής ζήτησης. Αυτή η κατάσταση προκαλεί προβλήματα σταθερότητας στο δίκτυο, αναγκάζοντας τους διαχειριστές να προχωρούν σε περιορισμούς στην παραγωγή από τις ανανεώσιμες πηγές. Οι αρχές σχετικά με τις τιμές δείχνουν ότι, αν δεν υπάρξει ανατροπή της τάσης, η αποκλιμάκωση των τιμών αναμένεται να συνεχιστεί και τον Μάιο.