Το Ισραήλ απειλεί με «πολύ μεγαλύτερη» επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι.
Μέχρι στιγμής, οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς ανέρχονται σε τουλάχιστον 55, ανάμεσα στους οποίους και παιδιά.
Σπάζοντας μια εκεχειρία που κράτησε σχεδόν δύο μήνες στην παρατεταμένη σύγκρουση που ξεκίνησε προ ενάμιση χρόνου, το Ισραήλ επανέλαβε τις αεροπορικές επιθέσεις του στις 18 Μαρτίου, προχωρώντας και σε χερσαία δράση εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Απειλές από το Ισραήλ
«Αν δεν δούμε πρόοδο στην επιστροφή των ομήρων σύντομα, θα προχωρήσουμε σε μια πολύ μεγαλύτερη επιχείρηση», δήλωσε ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, υποστράτηγος Εγιάλ Ζαμίρ, κατά την επίσκεψή του στα ισραηλινά στρατεύματα που βρίσκονται στην πολιορκημένη περιοχή.
Η σύγκρουση ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου 2023, μετά από μια πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της οποίας απήχθησαν περισσότερα από 250 άτομα και μεταφέρθηκαν στη Γάζα.
Σήμερα νωρίς, ο στρατός ζήτησε από τους κατοίκους των περιοχών Μπέιτ Χανούν και Σέιχ Ζάιεντ, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, να εκκενώσουν τις συνοικίες τους πριν από έναν «ισχυρό πλήγμα», στοχεύοντας σε περιοχές που κατηγορούν ότι φιλοξενούν «δραστηριότητες ελεύθερων σκοπευτών και τρομοκρατίας».
Πηγές της πολιτικής προστασίας και νοσοκομείων στη Γάζα αναφέρουν ότι τουλάχιστον 55 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από νωρίς το πρωί.
Το ινδονησιακό νοσοκομείο στη Τζαμπάλια ανακοίνωσε ότι παρέλαβε τις σορούς εννέα θυμάτων μετά από ένα πλήγμα σε αστυνομικό τμήμα αυτής της πόλης στο βόρειο τμήμα του θύλακα.
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τις επιθέσεις, διευκρινίζοντας ότι στοχεύει «τρομοκράτες που δρούσαν μέσα σε κέντρο διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ», μιας συμμάχου οργάνωσης της Χαμάς.
Δραματική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα
Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι ιδιαίτερα δύσκολη από τότε που το Ισραήλ επέβαλε κλείσιμο στους σταθμούς διέλευσης για ανθρωπιστική βοήθεια στις 2 Μαρτίου, κατηγορώντας τη Χαμάς για κακοδιαχείριση.
Στις αυτοσχέδιες αγορές, οι κάτοικοι της Γάζας δεν βρίσκουν πλέον πολλά τρόφιμα, καθώς τα αποθέματα σε αλεύρι εξαντλούνται, ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή είναι αντιμέτωπες με σοβαρές ελλείψεις.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP