Το νέο διάταγμα φέρνει σημαντικές αλλαγές, απαιτώντας από τις φαρμακοβιομηχανίες να μειώσουν τις τιμές τους κατά 59% έως 90% εντός 30 ημερών. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δώσει εντολή στον υπουργό Εμπορίου και τους επικεφαλής άλλων υπηρεσιών να αναθεωρήσουν τις εξαγωγές φαρμάκων ή συστατικών που μπορεί να επηρεάζουν τις διακυμάνσεις τιμών.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι αν οι φαρμακοβιομηχανίες δεν συμμορφωθούν, θα εξετάσει διάφορα μέτρα, όπως την εισαγωγή φαρμάκων από άλλες ανεπτυγμένες χώρες και την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές.
Πτώση μετοχών
Μετά τις ανακοινώσεις, οι μετοχές πολλών φαρμακευτικών εταιρειών σημείωσαν πτώση, αλλά στη συνέχεια ανήλθαν (Merck & Co 5,8%, Pfizer 3,6%, Gilead Sciences 7,1%, Eli Lilly 2,9%) κλείνοντας τελικά με θετικό πρόσημο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πληρώνουν υψηλότερες τιμές για συνταγογραφούμενα φάρμακα, οι οποίες συχνά είναι σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερες από αυτές άλλων ανεπτυγμένων χωρών.
Ο πρόεδρος κατήγγειλε ότι μια ένεση απώλειας βάρους κοστίζει 88 δολάρια στο Λονδίνο, ενώ στις ΗΠΑ 1.300 δολάρια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αγοράζουν φάρμακα για ένα εθνικό σύστημα υγείας, όπως οι χώρες της Ευρώπης (Αγγλία, Γερμανία, Ελλάδα κ.λπ.), αλλά βασίζονται στον ιδιωτικό τομέα για τις διαπραγματεύσεις τιμών τόσο για κρατικά όσο και για ιδιωτικά προγράμματα υγείας.
Εκτεταμένες ελλείψεις
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι δασμοί και οι χαμηλές τιμές ενδέχεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις.
Η μείωση των εισαγωγών φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένες ελλείψεις, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαρτώνται από πρώτες ύλες που παράγονται σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία.
Πολλά φάρμακα που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ δεν είναι διαθέσιμα στο εξωτερικό, ενώ πολλές χώρες δεν ανακοινώνουν τις τιμές που πληρώνουν ή χρειάζονται χρόνια για να διαπραγματευτούν.
Ο πρόεδρος Τραμπ είχε προσπαθήσει να εφαρμόσει αντίστοιχα μέτρα και στην προηγούμενη θητεία του, αλλά αυτά είχαν ανασταλεί από τα δικαστήρια. Ο τρέχων στόχος είναι να ενισχύσει την παραγωγή στην αμερικανική επικράτεια. Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλες εταιρείες όπως η Lilly, η Johnson & Johnson και η Novartis ανακοίνωσαν πρόσφατα μεγάλες επενδύσεις στις ΗΠΑ.