Θέλετε να μειώσετε φυσικά τον κίνδυνο άνοιας; Σύμφωνα με νέα έρευνα, ένα συγκεκριμένο φρούτο μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου κατά 28%.
Φρούτα και διατροφή που προλαμβάνουν την άνοια
Οι μελέτες δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε δημητριακά, φρούτα, ψάρια και λαχανικά, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για γνωστική έκπτωση και άνοια.
Η καθημερινή κατανάλωση ενός συγκεκριμένου φρούτου θα μπορούσε να ενισχύσει αυτή τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης σοβαρών παθήσεων έως 28%, σύμφωνα με έρευνα. Μια μελέτη υποδεικνύει ότι αυτό το φρούτο μπορεί να περιορίσει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας.
Η άνοια αποτελεί ένα σύνδρομο, ή μια ομάδα συμπτωμάτων, που συνδέεται με τη συνεχόμενη επιδείνωση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Ορισμένα από τα συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια μνήμης, αλλαγές στη συμπεριφορά και προβλήματα κινητικότητας.
Υπάρχουν παράγοντες, όπως η γενετική και η ηλικία, που επηρεάζουν τον κίνδυνο άνοιας και δεν είναι υπό τον έλεγχό μας. Όμως, έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 45% των περιπτώσεων άνοιας θα μπορούσαν να προληφθούν μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής.
Η διατροφή μας παίζει επίσης ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Μια μελέτη δημοσιευμένη στο JAMA Network Open δείχνει ότι η κατανάλωση μιας μερίδας μούρων κάθε μέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 28%.
Τα φλαβονοειδή εντοπίζονται επίσης σε άλλα πολύχρωμα τρόφιμα όπως οι πιπεριές, τα πορτοκάλια, τα σταφύλια και το κόκκινο κρασί. Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 121.000 άνδρες και γυναίκες χωρίς άνοια (ηλικίας 40-70) από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για περίπου εννέα χρόνια.
Αναλύθηκαν τα διατροφικά τους δεδομένα, περιλαμβάνοντας κατανάλωση τροφών και ποτών πλούσιων σε φλαβονοειδή, όπως μαύρο ή πράσινο τσάι, μήλα, μούρα, σταφύλια, πορτοκάλια, κρεμμύδια, πιπεριές, μαύρη σοκολάτα και κόκκινο κρασί.
Ειδικοί από το Harvard Health δήλωσαν: «Όσοι κατανάλωναν τις περισσότερες τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή – έξι μερίδες ημερησίως – είχαν 28% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας συγκριτικά με εκείνους που κατανάλωναν τις λιγότερες».
«Η συσχέτιση ήταν ακόμα πιο έντονη σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, κατάθλιψη ή γενετικό κίνδυνο για άνοια, καθώς και σε όσους κατανάλωναν τουλάχιστον δύο από τα παρακάτω ημερησίως: μισή μερίδα μούρων, πέντε φλιτζάνια τσάι ή ένα ποτήρι κόκκινο κρασί».
Σχόλια των ερευνητών:
«Τα αποτελέσματα αυτής της μεγάλης προοπτικής μελέτης δείχνουν ότι η κατανάλωση επιπλέον έξι μερίδων πλούσιων σε φλαβονοειδή φαγητών, κυρίως τσαγιού, κόκκινου κρασιού και μούρων, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας, με τις ισχυρότερες συσχετίσεις να καταγράφονται για το τσάι».
«Δείξαμε επίσης ότι αυτές οι συσχετίσεις ισχύουν για άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο άνοιας και τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου όπως η κατάθλιψη και η υπέρταση».
Το Harvard πιστοποιεί ότι τα μούρα προφυλάσσουν από την άνοια
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τα μούρα σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Μια άλλη μελέτη δημοσιευμένη το 2021 στο περιοδικό Neurology επιβεβαίωσε τα οφέλη των φλαβονοειδών στην γνωστική υγεία.
Η έρευνα αυτή, που διεξήχθη από ομάδα της Harvard Medical School, δήλωσε στην ιστοσελίδα της:
«Αφού εξετάστηκαν παράγοντες που επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία (όπως η ηλικία, το βάρος, η φυσική δραστηριότητα, η κατανάλωση αλκοόλ, η κατάθλιψη κλπ.), οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερα φλαβονοειδή καθημερινά είχαν 19% χαμηλότερη πιθανότητα να αναφέρουν προβλήματα μνήμης και σκέψης».
Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν να θέσουμε ως «στόχο» την κατανάλωση πέντε φρούτων και λαχανικών την ημέρα, και να ακολουθούμε μια «ουράνια τόξο» διατροφή για μεγαλύτερη ποικιλία και πιο υγιές αποτέλεσμα για τον εγκέφαλο και τη συνολική υγεία.
πηγή: oloygeia.gr
Ένα λιγότερο γνωστό σύμπτωμα καρδιακής νόσου στα πόδια – Το 46% των ανθρώπων δεν το γνωρίζει