Ανακοίνωση για την κλιμάκωση των σχέσεων Πακιστάν-Ινδίας μετά την επίθεση στο Τζαμού και Κασμίρ
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Πακιστάν στον ΟΗΕ, πρέσβης Ασίμ Ίφτιχαρ Άχμαντ, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους του ΟΗΕ σχετικά με την αυξανόμενη ένταση μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το Πακιστάν είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2026.
Ο κ. Άχμαντ τόνισε ότι, «μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη Νότια Ασία και την κλιμακούμενη περιφερειακή ένταση, καθώς και την αναμενόμενη στρατιωτική κλιμάκωση, κρίθηκε επιτακτική η ενημέρωση για την κατάσταση και την άποψη του Πακιστάν».
Επισήμανε πως οι αυθαίρετες ενέργειες και οι επιθετικές δηλώσεις της ινδικής κυβέρνησης στις 23 Απριλίου έχουν σημαντικά εντείνει την ένταση και αποτελούν σοβαρή απειλή για την ειρήνη στην περιοχή.
«Σε αυτό το πολιτικά φορτισμένο και προκλητικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί από τις ανεύθυνες ενέργειες της Ινδίας, υπάρχουν αξιοπιστες πληροφορίες για επικείμενη στρατιωτική δράση κατά του Πακιστάν» ανέφερε ο κ. Άχμαντ.
Κοινοποίηση των θέσεων του Πακιστάν στους διεθνείς εταίρους
Το Πακιστάν έχει ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τους προεδρεύοντες της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και την Ομάδα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) καθώς και άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση.
Επίσης, έχει κοινοποιήσει τις θέσεις και ανησυχίες του σε διεθνείς εταίρους. Ο κ. Άχμαντ σημείωσε ότι η στάση της Ινδίας, που αγνοεί το διεθνές δίκαιο, είναι επικίνδυνη με δυναμικά καταστροφικές συνέπειες.
«Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι το Πακιστάν δεν επιδιώκει κλιμάκωση, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει η πολιτική ηγεσία μας. Εντούτοις, είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας. Αν η Ινδία προχωρήσει σε επιθετικές ενέργειες, θα ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα» ανέφερε.
Ο κ. Άχμαντ ανέφερε ότι η Ινδία, μετά την πρόσφατη επίθεση, έσπευσε να κατηγορήσει το Πακιστάν χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο.
Αρνηση οποιασδήποτε σύνδεσης με την τρομοκρατική επίθεση στο Κασμίρ
Το Πακιστάν απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε σύνδεση του με την τρομοκρατική επίθεση της 22ας Απριλίου στο Παχαλγκάμ, καταδικάζοντας τη βία με κάθε μορφή. Εκφράζει τα συλλυπητήριά του για την απώλεια ζωών από την επίθεση και υπογραμμίζει ότι ως θύμα τρομοκρατίας, μπορεί να κατανοήσει καλύτερα τον πόνο των πληγέντων.
Ο κ. Άχμαντ πρόσθεσε ότι αμέσως μετά την επίθεση, το Πακιστάν ήρθε σε επαφή με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ώστε να εκδοθεί δήλωση καταδίκης.
Αναστολή της Συνθήκης για τα Ύδατα
Η απόφαση της Ινδίας να αναστείλει τη Συνθήκη για τα Ύδατα του Ινδού του 1960 προκαλεί σοβαρές ανησυχίες. Η Συνθήκη αυτή διασφαλίζει τα δικαιώματα του Πακιστάν στα νερά που είναι ζωτικής σημασίας για πάνω από 240 εκατομμύρια πολίτες.
«Η αναστολή είναι μονομερής και παράνομη, και οι ενέργειες αυτές θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ειρήνη», υπογράμμισε ο κ. Άχμαντ.
Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Πακιστάν έχει καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε απόπειρα διακοπής της ροής των υδάτων θα θεωρηθεί πράξη πολέμου.
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να παρέμβει για να προληφθεί η κλιμάκωση της έντασης», πρόσθεσε.
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Πακιστάν τόνισε ότι η Ινδία εκμεταλλεύεται την τρομοκρατία για πολιτικά οφέλη, με στόχο να αποσπάσει την προσοχή από τις αποτυχίες της στην περιοχή.
Ο κ. Άχμαντ κατέληξε ότι η βασική αιτία της αστάθειας στη Νότια Ασία παραμένει το ζήτημα του Τζαμού και Κασμίρ, το οποίο εκκρεμεί για σχεδόν οκτώ δεκαετίες.
«Ανησυχούμε για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Τζαμού και Κασμίρ, όπως αυθαίρετες κρατήσεις και κατεδαφίσεις κατοικιών», τόνισε.
Σοβαρή απειλή για την ειρήνη
Το Πακιστάν επιθυμεί μια ειρηνική και συνεργατική σχέση με όλους τους γείτονές του, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας. Εντούτοις, αυτή η επιθυμία πρέπει να είναι αμοιβαία.
«Η κατάσταση αυτή αποτελεί σοβαρή απειλή για την διεθνή ειρήνη», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το Πακιστάν έχει καλέσει σε αποκλιμάκωση.
«Εκτιμούμε τις προσπάθειες για συνεργασία και διάλογο και πιστεύουμε ότι αυτές πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν», κατέληξε.
Πηγή: ΑΜΠΕ