Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέτρεψε στον Ντόναλντ Τραμπ να χρησιμοποιήσει έναν νόμο του 1798 τη Δευτέρα (7/4), ο οποίος παραδοσιακά εφαρμόζεται μόνο σε περιόδους πολέμου, για την ταχεία απέλαση φερόμενων μελών συμμοριών από τη Βενεζουέλα, ενισχύοντας τη σκληρή στάση του Ρεπουμπλικάνου προεδρικού υποψηφίου στα ζητήματα μετανάστευσης.
Ο Νόμος κατά των «Ξένων Εχθρών»
Το δικαστήριο αποδέχτηκε το αίτημα της κυβέρνησης να ανατρέψει την απόφαση του Αμερικανού δικαστή Τζέιμς Μπόασμπεργκ, ο οποίος στις 15 Μαρτίου είχε προσωρινά σταματήσει τις άμεσες απελάσεις χρησιμοποιώντας τον Νόμο κατά των «Ξένων Εχθρών», ενώ η νομική διαδικασία της υπόθεσης βρίσκεται σε εκκρεμότητα.
Ο Τραμπ επικαλέστηκε αυτόν τον νόμο στις 15 Μαρτίου προκειμένου να επιταχύνει την απέλαση φερόμενων μελών της συμμορίας Tren de Aragua, χρησιμοποιώντας έναν νόμο που είναι ιστορικά γνωστός για την εφαρμογή του κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εις βάρος Ιαπώνων, Ιταλών και Γερμανών μεταναστών.
ΕΙΔΗΣΗ: Ο Τραμπ Επικαλείται τον Νόμο του 1798 που Άνοιξε το Δρόμο για την Εγκλεισμό Ιαπώνων
Ο απορριπτέος νόμος, γνωστός ως Νόμος για τους Ξένους Εχθρούς, θα επιτρέψει στον Τραμπ να κρατά και να απελαύνει μη πολίτες χωρίς τη διαδικασία της δίκης, γράφει η Κιμ Γουέιλ για το Zeteo: https://t.co/8huiKitI8r
— Μεχντί Χασάν (@mehdirhasan) 15 Μαρτίου 2025
Σε νομική προσφυγή που αναλαμβάνει η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών, μια ομάδα Βενεζουλάνων ανδρών που ήταν υπό κράτηση από τις αμερικανικές μεταναστευτικές αρχές, υπέβαλε αίτηση την ίδια ημέρα για να εμποδίσει τις απελάσεις. Υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι η εντολή του Τραμπ υπερέβαινε τις εξουσίες του, καθώς ο Νόμος για τους «Ξένους Εχθρούς» επιτρέπει απελάσεις μόνο σε περιόδους πολέμου ή όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποστεί εισβολή.
Εξουσία του προεδρείου για απελάσεις
Ο Νόμος κατά των «Ξένων Εχθρών» δίνει τη δυνατότητα στον πρόεδρο να απελάσει, να κρατήσει ή να περιορίσει ορισμένα άτομα, των οποίων η πρωταρχική αφοσίωση είναι σε ξένη δύναμη και οι οποίοι ενδέχεται να αποτελέσουν απειλή για την εθνική ασφάλεια κατά τη διάρκεια πολέμου.
Ο δικαστής Μπόασμπεργκ, διορισμένος από τον Δημοκρατικό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, εμπόδισε προσωρινά τις απελάσεις. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Τραμπ επέτρεψε δύο αεροπλάνα που ήταν ήδη στον αέρα να συνεχίσουν προς το Ελ Σαλβαδόρ, όπου οι Αμερικανοί αξιωματούχοι παρέδωσαν 238 Βενεζουελάνους άνδρες στις αρχές του Ελ Σαλβαδόρ για να αποσταλούν στο «Κέντρο Σύλληψης Τρομοκρατών» της Κεντρικής Αμερικής.
Ο δικαστής εξέτασε επίσης το ενδεχόμενο η κυβέρνηση Τραμπ να παραβίασε την απόφασή του, καθώς απέτυχε να επαναφέρει τις πτήσεις απελάσεων μετά την απόφαση. Οι δικηγόροι του Υπουργείου Δικαιοσύνης υποστήριξαν ότι τα αεροπλάνα είχαν ήδη βγει από τον αμερικανικό εναέριο χώρο τη στιγμή που ο Μπόασμπεργκ εξέδωσε τη γραπτή απόφαση, άρα δεν υποχρεούνταν να επιστρέψουν. Η προφορική απόφαση του Μπόασμπεργκ, που ζητούσε την επιστροφή οποιωνδήποτε πτήσεων με απελαθέντες, είχε απορριφθεί νωρίτερα στην ακρόαση.
Παράβαση της προεδρικής εξουσίας
Η κυβέρνηση του Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η προσωρινή απαγόρευση του Μπόασμπεργκ παραβίαζε τη θεσμική εξουσία του προεδρείου να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με την εθνική ασφάλεια.
Στις 18 Μαρτίου, ο Τραμπ ζήτησε την απομάκρυνση του Μπόασμπεργκ από το Κογκρέσο – μια διαδικασία που θα μπορούσε να τον απομακρύνει από τη θέση του – προκαλώντας την αντίδραση του Αρχιδικαστή των ΗΠΑ, Τζον Ρόμπερτς. Ο Τραμπ, μέσω κοινωνικών δικτύων, χαρακτήρισε τον Μπόασμπεργκ «Ριζοσπάστη Αριστερό Τρελό» και «ταραχοποιό και προβοκάτορα», αν και ο τελευταίος είχε επιβεβαιωθεί από τη Γερουσία των ΗΠΑ το 2011 με ψήφο 96-0.
Ο κύκλος του Δικαστηρίου της Ουάσιγκτον επικύρωσε την απόφαση του Μπόασμπεργκ μετά από μια αμφισβητούμενη ακρόαση, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν σφοδρές εκφράσεις. Η δικαστής Πατρίσια Μίλετ παρατήρησε στον δικηγόρο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Ντρου Ένγκσιν, ότι «Οι Ναζί είχαν καλύτερη μεταχείριση σύμφωνα με τον Νόμο για τους “Ξένους Εχθρούς” από αυτό που συμβαίνει εδώ». Ο Ένγκσιν αντέτεινε, «σίγουρα διαφωνούμε με αυτή την αναλογία».
Οι οικογένειες πολλών από τους απελαθέντες Βενεζουελάνους μετανάστες αρνούνται τους ισχυρισμούς για συνδέσεις με εγκληματικές οργανώσεις. Οι δικηγόροι ενός από τους απελαθέντες, ενός Βενεζουελάνου επαγγελματία ποδοσφαιριστή και προπονητή νέων, υποστηρίζουν ότι οι αμερικανικές αρχές τον είχαν λανθασμένα ενοχοποιήσει ως μέλος συμμορίας, βασιζόμενοι σε ένα τατουάζ με μια κορώνη που σήμαινε την αγάπη του για την αγαπημένη του ομάδα, τη Ρεάλ Μαδρίτης.