Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωράει στην προστασία του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού με την εγκατάσταση δικτύου πυροπροστασίας και αντικεραυνικής προστασίας, στο πλαίσιο ενός πλήρους προγράμματος αναβάθμισης και ανάδειξης του μινωικού ανακτόρου, καθώς και της βελτίωσης της εμπειρίας περιήγησης στον χώρο.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 3.500.000 ευρώ και εντάσσεται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2021-2027». Το συγκεκριμένο έργο, καθώς και οι αναδιαρθρώσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, αποτελούν πρωταρχική προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού. Στόχος είναι η βιώσιμη διαχείριση λειτουργικών και αισθητικών θεμάτων, οδηγώντας σε συνολική αναβάθμιση του χώρου και ενίσχυση της εμπειρίας των επισκεπτών.
Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Η Κνωσός είναι ο δεύτερος πιο επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος στην Ελλάδα, μετά την Ακρόπολη. Η ενίσχυση του μινωικού ανακτόρου της Κνωσού, μαζί με πέντε ακόμη παρόμοια συγκροτήματα, είναι κεντρικής σημασίας για το Υπουργείο. Αυτά τα έξι μινωικά ανάκτορα έχουν προταθεί για τον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO για το 2025. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιούνται έργα αποκατάστασης σε εμβληματικά μνημεία, καθώς και παρεμβάσεις που βελτιώνουν την προσβασιμότητα και την εμπειρία των επισκεπτών. Ολοκληρώνονται κρίσιμα έργα προστασίας από κινδύνους, όπως κεραυνοί και πυρκαγιές, ενισχύοντας την ασφάλεια εργαζομένων και επισκεπτών. Η συνολική αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου στοχεύει στην ανάδειξη της μοναδικής ιστορικής του αξίας, προσφέροντας μία αντάξια εμπειρία του σπουδαίου αυτού μνημείου. Ευχαριστώ ιδιαίτερα την Περιφέρεια Κρήτης και προσωπικά τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για την συνεχή και αμέριστη στήριξη στο έργο μας και για τη συνεχιζόμενη εξαιρετική συνεργασία μας.»
Ο σκοπός της εγκατάστασης ενεργητικής πυροπροστασίας είναι η προστασία των εργαζομένων και επισκεπτών, καθώς και του μνημείου και των υποδομών του, σε περίπτωση πυρκαγιάς. Οι ανάγκες για πυρόσβεση καλύπτονται μέσω ενός νέου πυροσβεστικού συγκροτήματος που θα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα δεξαμενή. Θα γίνει εγκατάσταση υπόγειων σωληνώσεων και μόνιμου υδροδοτικού δικτύου με πυροσβεστικές φωλιές, ενώ θα τοποθετηθούν πυροσβεστικά κανόνια σε συγκεκριμένες θέσεις και κατάλληλοι φορητοί πυροσβεστήρες ανάλογα με τη χρήση του χώρου. Το σύστημα πυρανίχνευσης θα λειτουργεί, και σε διάφορα σημεία του χώρου θα τοποθετηθούν σχέδια έκτακτης ανάγκης.
Στο πλαίσιο της προστασίας και ανάδειξης των μνημείων της Κνωσού, θα εγκατασταθεί επίσης σύστημα αντικεραυνικής προστασίας. Αυτό περιλαμβάνει τρία συστήματα αντικεραυνικής ασφάλειας σε συγκεκριμένα σημεία, όπως η περιοχή συγκέντρωσης 1, βόρεια του μνημείου, όπου θα κατασκευαστεί στέγαστρο 320 τ.μ., η περιοχή συγκέντρωσης 2, νοτιοδυτικά του μνημείου, δίπλα στο αντλιοστάσιο, με στέγαστρο 201 τ.μ., και η περιοχή συγκέντρωσης 3, στην είσοδο επισκεπτών, πάνω σε υπάρχουσα πέργκολα 258 τ.μ. Θα υπάρξει επίσης ηχητική ειδοποίηση σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλης έκτακτης ανάγκης μέσω μεγαφωνικής εγκατάστασης σε κατάλληλες τοποθεσίες του χώρου.