Ο διπλωμάτης Γενς Πλέτνερ, πρώην στενός συνεργάτης του Όλαφ Σολτς και πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα, αναλαμβάνει τη θέση του υφυπουργού Άμυνας με ευθύνες στους τομείς των Εξοπλισμών και της Καινοτομίας.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, ο Πλέτνερ θα ξεκινήσει τα καθήκοντά του το καλοκαίρι, με στόχο «την επιτάχυνση των προμηθειών, την προώθηση σημαντικών ευρωπαϊκών αμυντικών έργων και την ενσωμάτωση νέων καινοτόμων τεχνολογιών». Από τη θέση του συμβούλου εξωτερικής πολιτικής του καγκελάριου, φέρνει μαζί του πολύτιμη εμπειρία και ένα εκτενές διεθνές δίκτυο στον τομέα της πολιτικής και της αμυντικής βιομηχανίας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι το υπουργείο θα διαθέτει «σημαντικά κονδύλια» λόγω των πρόσφατων αλλαγών στους δημοσιονομικούς κανόνες για τον κρατικό δανεισμό.
Η απόφαση για τον διορισμό του Πλέτνερ έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς πολλοί τον θεωρούν εν μέρει υπεύθυνο για την επιφυλακτική θέση του Σολτς σχετικά με την Ουκρανία. Στην προηγούμενη θητεία του, όταν υπηρετούσε στο γραφείο του πρώην υπουργού Εξωτερικών και νυν ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, φαίνεται ότι είχε επηρεάσει την «αδύναμη» γερμανική αντίδραση στην προσάρτηση της Κριμαίας.
Η ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων (FDP), Μαρί-‘Αγκνες Στρακ-Τσίμερμαν, χαρακτήρισε την εκλογή του Πλέτνερ «μοιραίο μήνυμα για την ασφάλεια της Γερμανίας», προσθέτοντας ότι οι απόψεις του προωθούν μια πολιτική αφέλειας απέναντι στη Μόσχα. Έχει προηγουμένως επικρίνει τη στάση του πρώην καγκελάριου στην Ουκρανία, έχοντας αναφέρει ότι ο Πλέτνερ είχε εκφράσει αρνητικά σχόλια για ανώτατους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια συσκέψεων.
Επιπλέον, στο βιβλίο του «Unleashed», ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, αναφέρθηκε σε έναν «υψηλόβαθμο σύμβουλο του Σολτς» με επιφυλακτικές απόψεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σχόλιο που εκτιμάται ότι αφορούσε τον Πλέτνερ.
Σύμφωνα με το Politico, ο Πλέτνερ μπορεί να τοποθετήθηκε στο υπουργείο Άμυνας επειδή κανείς στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) δεν τον επιθυμούσε σε κάποια μεγάλη πρεσβεία. Είχε ζητήσει να διοριστεί πρέσβης στην Ουάσινγκτον ή μόνιμος αντιπρόσωπος της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που δεν είχε εγκρίνει ο Φρίντριχ Μερτς.