Ενώ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί τις διπλωματικές του συναντήσεις zowel στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη σημαντική συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν.
Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Γερμανία, η άτυπη Σύνοδος Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια, Τουρκίας, θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Μαΐου. Παρόν θα είναι και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος αναμένεται να προωθήσει την ατζέντα του Προεδρικού γραφείου του Ντόναλντ Τραμπ.
Στη Σύνοδο, ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναμένεται να συναντήσει τον Χακάν Φιντάν, σε μία κρίσιμη συνάντηση που ενδέχεται να καθορίσει την ημερομηνία της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Ο Γ. Γεραπετρίτης δήλωσε πρόσφατα ότι αυτή η συνάντηση ίσως γίνει το καλοκαίρι.
Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί διαβουλεύσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι οποίες χαρακτηρίζουν το κλίμα ως θετικό.
Επιπλέον, ο Γ. Γεραπετρίτης και ο Χ. Φιντάν είχαν μια σύντομη τετ-α-τετ (περίπου 20 λεπτά) κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στην Κωνσταντινούπολη, όπου συζητήθηκαν τρέχοντα θέματα διεθνούς και περιφερειακής σημασίας, που αποτελούν κοινές προκλήσεις για τις δύο χώρες.
Από την Αθήνα, οι αρχές δηλώνουν ότι επιθυμούν την ανοιχτή επικοινωνία με την Άγκυρα, προκειμένου να διασφαλίσουν την ειρήνη στην περιοχή και να προλαμβάνουν τυχόν κρίσεις. Ο Κ. Μητσοτάκης έχει τόνισε ότι «όσο περισσότερο συζητάμε, τόσο καλύτερα είναι τα πράγματα, ακόμη και αν διαφωνούμε».
Οι θέσεις των δύο χωρών παραμένουν ισχυρές, με την Αθήνα να θεωρεί την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ως το μοναδικό πρόβλημα, ενώ η Τουρκία διεκδικεί μια ευρύτερη γκάμα ζητημάτων.
Παράλληλα, ο Χακάν Φιντάν επεσήμανε πρόσφατα ότι «θέλουμε να δημιουργήσουμε καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Συζητάμε προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε έναν καλό διάλογο με τον νέο υπουργό Εξωτερικών. Οι «κόκκινες γραμμές» και των δύο πλευρών είναι σαφείς. Επιδιώκουμε να βρούμε τρόπο ώστε να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας τηρώντας αυτές τις γραμμές».
Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και Θεολογική Σχολή Χάλκης
Η πρόσφατη αντίδραση της Τουρκίας σχετίζεται με την ανακοίνωση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, με το τουρκικό ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ να υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται η δικαιοδοσία τους στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, απειλώντας να καταθέσουν το δικό τους σχέδιο στην UNESCO και στους αρμόδιους φορείς του ΟΗΕ. Ωστόσο, θετική είναι η εξέλιξη αναφορικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής Χάλκης.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δήλωσε ότι αναμένεται η επαναλειτουργία της Σχολής το 2026.
Ατζέντα της άτυπης Συνόδου
Ψηλά στην ατζέντα της άτυπης Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ θα βρίσκεται ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, με την πρώτη συνάντηση Ουκρανίας–Ρωσίας να προγραμματίζεται την Πέμπτη (15/5) στο πλαίσιο πρότασης για εκεχειρία 30 ημερών.
Άγνωστο παραμένει εάν θα παρευρεθούν ο Ρώσος Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με τον τελευταίο να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει.
Επιβεβαιωμένη είναι η συμμετοχή του Ουκρανού Προέδρου, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, περιορίστηκε σε διευκρινίσεις.
Επιπλέον, στη Σύνοδο θα συζητηθούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η στρατηγική Συνοχής και Ασφάλειας, η ενίσχυση της ενότητας της Συμμαχίας, οι σχέσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και εξωτερικών απειλών, η ενίσχυση της άμυνας και οι σχετικές επενδύσεις, καθώς και η προετοιμασία για τη Σύνοδο Κορυφής της Χάγης από 24 έως 26 Ιουνίου.