Η Αθήνα προχωρά στην υποβολή του αναθεωρημένου Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», αντικαθιστώντας έργα που δεν θα ολοκληρώνονταν μέχρι τον Αύγουστο του 2026 και εντάσσοντας άλλες δράσεις με έμφαση στην ψηφιοποίηση.
Όπως ανέφερε ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης, Ορέστης Καβαλάκης, στο 13ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης, η Ελλάδα έχει επιτύχει 113 ορόσημα και στόχους, εγκρίθηκαν πάνω από 100 έργα συνολικής αξίας 21,1 δισ. ευρώ, και οι πληρωμές ανήλθαν σχεδόν στα 10 δισ. ευρώ. Επίσης, σημείωσε ότι ο στόχος για το 2024 έχει ήδη επιτευχθεί, ενώ το 2025 επιδιώκεται η εκταμίευση 4,9 δισ. ευρώ. Παρά την φιλόδοξη κατεύθυνση, αναμένεται επιτάχυνση με 35 δανειακές συμβάσεις για έργα αξίας 35 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 15,6 δισ. ευρώ έχουν ήδη εισέλθει στην πραγματική οικονομία.
Μελλοντικά σχέδια
Αμέσως μετά την έγκριση του αναθεωρημένου σχεδίου, τον Ιούνιο, η Ελλάδα σκοπεύει να υποβάλει στην Κομισιόν το 6ο αίτημα για την εκταμίευση δόσης 3,9 δισ. ευρώ. Ο επόμενος στόχος είναι ο Νοέμβριος, με την υποβολή του 7ου αιτήματος για 3,5 δισ. ευρώ.
«Η Ελλάδα μεταξύ των 10 κρατών με τις μεγαλύτερες εκταμιεύσεις»
Σύμφωνα με τον Luc Tholoniat, διευθυντή στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 10 χώρες με τις υψηλότερες εκταμιεύσεις. Υπογράμμισε την ανάγκη να επιλυθούν γραφειοκρατικά εμπόδια και να ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο, καθώς και να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις, οι οποίες θα είναι προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές χώρες.
Η αναθεώρηση του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» κρίνεται καίρια για να μη χαθεί κανένα από τα 9,6 δισ. ευρώ που δικαιούται η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι το καλοκαίρι του 2026.
Ο κατάλογος των έργων που αποκλείονται έχει ολοκληρωθεί. Για παράδειγμα, κάποια αντιπλημμυρικά έργα που δεν θα ολοκληρώνονταν μέχρι το 2026 έχουν μεταφερθεί στο ΕΣΠΑ. Στην αντίθετη κατεύθυνση, στο «Ελλάδα 2.0» έχουν ενταχθεί μεταρρυθμίσεις που εστιάζουν στην ψηφιακή μετάβαση, όπως το έργο του δορυφορικού συστήματος παρακολούθησης αυθαίρετης δόμησης, το οποίο προβλέπει τη χρήση δορυφόρων και drones για την εγκατάσταση συνεχούς παρακολούθησης της κατασκευαστικής δραστηριότητας σε όλη την Επικράτεια. Μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας θα εντοπίζονται αυθαίρετα κτίσματα με τη βοήθεια συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης.