Η επαναλειτουργία των σχολείων στη Σαντορίνη και την Αμοργό, τα οποία παραμένουν κλειστά λόγω σεισμικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας, προτάθηκε σήμερα, Πέμπτη (27/02), από τη Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης Σεισμικής Διακινδύνευσης, καθώς και την Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ. Οι επιτροπές πραγματοποίησαν συνάντηση στις 18:00 στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για να εξετάσουν την τρέχουσα κατάσταση.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, τα σχολεία θα ανοίξουν και στην Ανάφη και την Ίο από την Τρίτη (4/2).
Η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω της περαιτέρω μείωσης της σεισμικής δραστηριότητας, ενώ τα δημόσια κτήρια έχουν ανταπεξέλθει καλά στις σεισμικές δονήσεις.
Ωστόσο, οι επιτροπές τονίζουν ότι ο κίνδυνος δεν έχει εξαλειφθεί και υπενθυμίζουν μια σειρά μέτρων προστασίας που πρέπει να τηρούν οι πολίτες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε, τα μέλη των Επιτροπών στρέφονται σε ομόφωνες διαπιστώσεις:
- Η σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Θήρα και Αμοργό συνεχίζει να μειώνεται και παραμένει σε χαμηλά επίπεδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
- Τα δημόσια κτήρια μέχρι στιγμής έχουν δείξει πολύ καλή αντοχή στις σεισμικές φορτίσεις.
- Με βάση αυτά τα στοιχεία, οι επιτροπές προτείνουν την επαναλειτουργία των σχολείων από την Τρίτη 4 Μαρτίου 2025, αλλά με συστάσεις για την τήρηση μέτρων προφύλαξης, διότι ο κίνδυνος εκδήλωσης ισχυρότερων δονήσεων, αν και σημαντικά περιορισμένος, δεν έχει εξαλείφει πλήρως.
Σχετικά με τα γενικά μέτρα προφύλαξης, οι επιτροπές υπενθυμίζουν:
Οι πολίτες πρέπει να:
- Αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
- Αποφεύγουν την παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
- Προχωρήσουν σε απομάκρυνση επικίνδυνων στοιχείων από τα κτίριά τους (βαριά αντικείμενα, ψευδοροφές κ.ά.) και αδειαστούν οι πισίνες τους.
- Επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους, ιδιαίτερα σε περιοχές με έντονες κλίσεις όπου είναι πιθανά τα κατολισθητικά φαινόμενα.
- Απομακρύνονται αμέσως από τις παράκτιες περιοχές σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Τέλος, οι επιτροπές ενημερώθηκαν σχετικά με τη μελέτη «Επιχειρησιακές Δράσεις για τη Μείωση της Κατολισθητικής Διακινδύνευσης στην Καλντέρα του Ηφαιστειακού Συμπλέγματος της Σαντορίνης» και προτείνουν την υιοθέτηση κατάλληλων δράσεων για τον περιορισμό του κινδύνου κατολισθήσεων.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με την παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, του Γενικού Γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρου Καμπούρη, του Διοικητή Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών Αντιστράτηγου Μιχαήλ Κλούβα και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν ξανά την Παρασκευή 7 Μαρτίου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αντισεισμική προστασία, οι πολίτες μπορούν να επισκεφτούν τους ιστότοπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).