Σχεδόν σύσσωμος ο γερμανικός Τύπος αναφέρει την απόφαση του Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου, η οποία επιβεβαιώνει το δικαίωμα της Γερμανίας να απελάσει πρόσφυγες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου.
Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, πρόκειται για μια ιστορική απόφαση με σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις, καθώς πολλοί εντός της Χριστιανικής Ένωσης υπό τον Φρίντριχ Μερτς την θεωρούσαν αναγκαία προϋπόθεση για την εφαρμογή του προγράμματος της επόμενης κυβέρνησης του Βερολίνου σχετικά με τη μετανάστευση.
«Ψωμί, κρεβάτι, σαπούνι»
Η Die Welt αναφέρει ότι: «Το Δικαστήριο επιτρέπει τις απελάσεις ανηλίκων, υγιών και ικανών προς εργασία μεταναστών στην Ελλάδα. Παρά τα προβλήματα του ελληνικού συστήματος υποδοχής, αυτή η μη ευάλωτη ομάδα δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες στη χώρα, αποφάσισε το δικαστήριο της Λειψίας την Τετάρτη. Κατά συνέπεια, απέρριψε τις καταγγελίες ενός απάτριδος από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και ενός Σομαλού, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει τις χώρες τους το 2017 και το 2018, εισερχόμενοι στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας, όπου τους παρασχέθηκε διεθνής προσφύγική προστασία και προσωρινή άδεια παραμονής. Στη συνέχεια ταξίδεψαν στη Γερμανία και υπέβαλαν αίτηση ασύλου.
Το αίτημά τους απορρίφθηκε από την αρμόδια ομοσπονδιακή αρχή, ενώ παρόμοια απόφαση είχε εκδοθεί και από το διοικητικό δικαστήριο της Έσσης.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «σημείο αναφοράς είναι εάν οι μετανάστες στην Ελλάδα έχουν «ψωμί, κρεβάτι και σαπούνι», είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Ρόμπερτ Κέλερ. «Δεν είναι πολλά, το γνωρίζουμε. Είναι σκληρό σημείο αναφοράς. Ωστόσο, η Γερουσία είναι πεπεισμένη ότι οι συνθήκες στη χώρα δεν παραβιάζουν τα δικαιώματα των ατόμων σύμφωνα με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα, οι άνθρωποι θα πρέπει να διαχειριστούν ένα χάος γραφειοκρατίας για να βρουν στέγη και πρόσβαση σε τρόφιμα και εργασία – είτε μέσω συσσιτίων είτε μέσω της παραοικονομίας.
Πάντως, τονίζεται ότι «άλλα δικαστήρια έχουν αξιολογήσει πιο επικριτικά την κατάσταση στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό, δεν πραγματοποιούνται μαζικές απελάσεις από τη Γερμανία στην Ελλάδα εδώ και χρόνια. Μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Pro Asyl, συνεχίζουν να καταγγέλλουν την κακή κατάσταση των μεταναστών στην Ελλάδα, με την γραφειοκρατία να εμποδίζει την πρόσβαση στα θεμελιώδη δικαιώματα». Προφανώς οι δικαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό δεν αφορά τη Γερμανία.
Χαρούμενος τόνος από την Bild
Η Bild Zeitung καλωσορίζει την απόφαση με έναν σχεδόν πανηγυρικό τόνο, αναρτώντας τον τίτλο «Ετοιμαστείτε για μαζικές απελάσεις προς την Ελλάδα;». Δημοσιεύει επίσης δήλωση του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης, Χανς-Έκχαρντ Ζόμμερ: «Θα εφαρμόσουμε άμεσα αυτή την απόφαση και θα απορρίπτουμε συστηματικά τις αιτήσεις ασύλου από άτομα αυτής της ομάδας. Για να γίνει σαφές ότι η περαιτέρω μετανάστευση στη Γερμανία δεν συμφέρει, οι απελάσεις στην Ελλάδα πρέπει να γίνουν γρήγορα. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF), το 2024, 25.112 μετανάστες που είχαν προηγουμένως αναγνωριστεί ως πρόσφυγες στην Ελλάδα υπέβαλαν αίτηση ασύλου.
Taz: Καφκικές συνθήκες στην Ελλάδα
Η Tageszeitung αναφέρει ότι «οι απελάσεις στην Ελλάδα επανέρχονται δυναμικά», με λεπτομέρειες για την περίπτωση ενός 32χρονου Σομαλού πρόσφυγα: «Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο δικηγόρος του περιέγραψε τις καφκικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα. Για να βρει κάποιος δουλειά, χρειάζεται φορολογικό αριθμό, αλλά αυτός εκδίδεται μόνο αν ο εργοδότης επιβεβαιώσει ότι υπάρχει διαθέσιμη εργασία. Αυτό δεν είναι απλώς χάος γραφειοκρατίας, είναι ένας τοίχος, δήλωσε η συνάδελφος του δικηγόρου. Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα βοήθειας Helios+ για αναγνωρισμένους πρόσφυγες»,
«Το πρόγραμμα όμως δεν ισχύει εάν ένας πρόσφυγας έχει ζήσει εκτός Ελλάδας για περισσότερο από δύο χρόνια», δήλωσε ο δικηγόρος στην εφημερίδα. Ο Σομαλός θα επέστρεφε με άδεια χέρια καθώς ζει στη Γερμανία από το 2019. Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι δικηγόροι σκοπεύουν να αμφισβητήσουν τη δίκη. «Η Pro Asyl χαρακτήρισε την απόφαση ακατανόητη και έχει σκοπό να συνεχίσει την καταγραφή της κατάστασης στην Ελλάδα, ώστε να μπορούν να δικαιολογηθούν νέες προσφυγές μελλοντικά».