Στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε τη χαρά να παρευρεθεί και να μιλήσει. Επίσης, βρέθηκε στο γεύμα που παρέθεσε η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής παρουσίασε λεπτομερώς τις προτάσεις του για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της βιομηχανίας, καθώς και για την ανάπτυξη και αύξηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε τις αβεβαιότητες και τις σημαντικές αλλαγές που επικρατούν στη διεθνή σκηνή και την παγκόσμια οικονομία, τις οποίες επιδεινώνει η πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Υπογράμμισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, τονίζοντας ότι πρέπει να ενισχύσει όλους τους τομείς εθνικής ισχύος: την οικονομία, τους θεσμούς, την άμυνα, το κοινωνικό κράτος και τις δημογραφικές προκλήσεις. Επιπλέον, επισήμανε την αύξηση των ανισοτήτων και την ελάχιστη πρόοδο που έχει υπάρξει παρά την ιστορική ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης, σημειώνοντας την ανεπαρκή στήριξη της βιομηχανίας και την αδυναμία υλοποίησης ισχυρών κινήτρων για επενδύσεις και τεχνολογία.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε τη σημασία της ενεργητικής βιομηχανικής πολιτικής, που επανακάμπτει έπειτα από πολλές δεκαετίες, σημειώνοντας ότι η βιομηχανία δημιουργεί σχεδόν το 1/3 του ΑΕΠ, μαζί με το οικοσύστημά της.
- Δημιουργεί 418.000 άμεσες θέσεις εργασίας, περισσότερες από αυτές που αφορούν στον τομέα της εστίασης.
- Στηρίζει το 40% των φορολογικών εσόδων των νομικών προσώπων.
- Προσφέρει αμοιβές 34% υψηλότερες από τον μέσο όρο της οικονομίας.
Δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να προχωρήσει σε αποφασιστικά βήματα για να κλείσει το επενδυτικό κενό που έχει δημιουργηθεί από την κρίση, επικρίνοντας την κυβέρνηση για την αναπτυξιακή πολιτική της, καθώς το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παραμένει κοντά στο 6%.
«Η παραγωγική ανασυγκρότηση αποτελεί εθνικό στόχο και προγραμματίζουμε να τον υλοποιήσουμε μέσω ενός κυβερνητικού πλάνου:
Με τη δημιουργία μόνιμου υπουργείου Made in Greece, το οποίο θα ενοποιήσει τις διάφορες διοικητικές δομές για παραγωγή, επενδύσεις και ανάπτυξη, λειτουργώντας ως ένα κεντρικό γραφείο.
Με πλήρη διαφάνεια και γρήγορες διαδικασίες, χωρίς μυστικά συμφωνιών με ημετέρους», επεσήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Επίσης, πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη χωρίς δίκαιη κατανομή δεν είναι βιώσιμη, καθώς έχουν παρατηρηθεί τεράστιες ανισότητες τα τελευταία χρόνια. Η σχέση της εργασίας με το ΑΕΠ είναι η δεύτερη χαμηλότερη στην Ευρώπη και συνεχώς μειώνεται από το 2020, ενώ τα κέρδη ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι από τα υψηλότερα στην ΕΕ.
«Χρειαζόμαστε σήμερα ένα νέο σχέδιο για ανταγωνιστική και δίκαιη ανάπτυξη που θα κινητοποιήσει όλες τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις και θα προσφέρει:
- Στο κράτος, την ευθύνη για ένα αναπτυξιακό περιβάλλον διαφανές, σταθερό και δίκαιο, με ίσους κανόνες ανταγωνισμού.
- Στους εργοδότες, το κίνητρο να επενδύσουν στην τεχνολογία για παραγωγή προστιθέμενης αξίας, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και την ανθεκτικότητα.
- Στους εργαζόμενους, την εξασφάλιση ότι οι κόποι τους θα αναγνωρίζονται, το κόστος ζωής θα είναι προσιτό και ότι θα υπάρχουν προοπτικές στη ζωή τους», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Περιέγραψε το σχέδιο που θα προτείνει η επόμενη κυβέρνηση αποτελείται από 9 βασικούς άξονες, με τον πρώτο να αφορά το κόστος ενέργειας:
«Η ώρα για σημαντικές αλλαγές έχει φτάσει. Η μείωση του ενεργειακού κόστους είναι το κορυφαίο θέμα για τη βιομηχανία. Αναφέρουμε το ιταλικό μοντέλο, που παρέχει ένα επιτυχές πρότυπο στήριξης της βιομηχανίας και έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό το μοντέλο εξασφαλίζει σταθερές και χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για το 25% της κατανάλωσης των βιομηχανιών για τρία χρόνια ως αντάλλαγμα για την ανάπτυξη νέων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».
Η δεύτερη προϋπόθεση αφορά τη φορολογία και τις αποσβέσεις, με στόχο τη δημιουργία ενός σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος που να προάγει την ανάπτυξη.
Για το μη μισθολογικό κόστος, τόνισε την ανάγκη σταδιακής μείωσής του στο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει την εισαγωγή της ‘angel visa’, όπου οι υποψήφιοι θα πρέπει να επενδύσουν σε έρευνα, καινοτομία ή startups, αντί να επενδύουν σε κατοικίες, τη στιγμή που η προσφορά είναι περιορισμένη και οι τιμές ενοικίων εκτοξεύονται.
Για το θέμα των εργατικών σχέσεων, είναι απολύτως αναγκαία η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, ώστε οι μισθωτοί να αποκτούν πραγματικές αυξήσεις και όχι απλώς ονομαστικές. Πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στα φορολογικά κλιμάκια, ώστε να παύσουν οι αδικίες που επιβαρύνουν τους εργαζομένους.
Ακόμα, πρέπει να αναμορφωθεί η σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων», υπογράμμισε.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό και τις τιμές, επισήμανε ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, με τις τιμές και την έλλειψη κανόνων να καθιστούν επίκαιρη την ανάγκη για ελέγχους.
Δεσμευόμαστε για:
- Μια ισχυρή Επιτροπή Ανταγωνισμού που θα τερματίσει την αυθαιρεσία στον τομέα της ενέργειας, των τραπεζών, των τροφίμων και της υγειονομικής περίθαλψης.
- Μια Ενιαία Αρχή Καταναλωτή με αυστηρές ποινές για την προστασία του καταναλωτή.
Η ενημέρωση θα ενισχύσει το καταναλωτικό κίνημα στην Ελλάδα, το οποίο σε σύγκριση με άλλα κράτη της ΕΕ είναι ακόμη αδύναμο.
Ο τέταρτος άξονας του σχεδίου ανασυγκρότησης περιλαμβάνει τον επαναπροσδιορισμό των σύγχρονων εργασιακών σχέσεων με την ενεργοποίηση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και την επαναφορά της Κοινωνικής Διαπραγμάτευσης για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.
Για τη χρηματοδότηση, προτείνεται η εξέλιξη της Αναπτυξιακής Τράπεζας σε έναν ανεξάρτητο, ενιαίο αναπτυξιακό θεσμό, που θα λειτουργεί ως Ταμείο Εθνικού Πλούτου και θα υποστηρίζει βιώσιμες και περιφερειακές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, ενσωματώνοντας το “Υπερταμείο” στο εθνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, τερματίζοντας την επιτροπεία που επιβλήθηκε με το Τρίτο Μνημόνιο.
Ειδική αναφορά έγινε στην οργάνωση των Βιομηχανικών Περιοχών της χώρας με στοχευμένες παρεμβάσεις.
Τόνισε επίσης την ανάγκη ενίσχυσης της σύνδεσης εκπαίδευσης και βιομηχανίας, καθώς και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, επισημαίνοντας τις ευκαιρίες που προσφέρει το πρόγραμμα ReArm EU. Αναρωτήθηκε αν η Ελλάδα θα παραμείνει καταναλωτής ή θα γίνει παραγωγός και συμπαραγωγός αμυντικού εξοπλισμού.
Είναι επιτακτική η ανάγκη να ενισχυθεί ο κλάδος ώστε να:
- Στηρίξει την εθνική μας άμυνα.
- Δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στην οικονομία.
- Διεκδικήσει συμπαραγωγές εξοπλιστικών συστημάτων όπου είναι εφικτό.
- Σχεδιάσει και υλοποιήσει επενδυτικά προγράμματα, αξιοποιώντας τα εργαλεία της Λευκής Βίβλου και το SAFE», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «θα ήταν ακατανόητο και επικίνδυνο να ανατεθεί η αξιοποίηση του προγράμματος SAFE σε τουρκικές ιδιωτικές εταιρείες. Αυτό αποτελεί αποτυχία της κυβέρνησης που δεν το αποτρέπει.
Για την υλοποίηση αυτού του οράματος, θα συσταθεί Γενική Γραμματεία Αμυνας με ενιαία πολιτική ευθύνη για τις αμυντικές επενδύσεις.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναγνώρισε την αναγκαιότητα αναβάθμισης της Δικαιοσύνης ως έναν από τους καθοριστικούς άξονες για την παραγωγική ανασυγκρότηση. «Η σοβαρή επένδυση είναι αδύνατη χωρίς αξιόπιστη Δικαιοσύνη και ένα σαφές θεσμικό πλαίσιο λογοδοσίας και διαφάνειας», σημείωσε και πρότεινε τρία μέτρα:
- Αλλαγή στη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης.
- Αλλαγή στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, έτσι ώστε να μην μπορούν να αναλαμβάνουν δημόσιο αξίωμα τέσσερα χρόνια μετά την αποχώρησή τους.
«Πιστεύω βαθιά ότι με συνεργασία κράτους, εργοδοτών και εργαζομένων μπορούμε να επιτύχουμε βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη, ενίσχυση της εθνικής μας ισχύος και προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Για να προχωρήσουμε μπροστά η Ελλάδα και η νέα γενιά με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση», κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.