Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την υποβολή του νέου αναπτυξιακού νόμου στη Βουλή, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης. Όπως αναφέρει το enikonomia.gr, η κατάθεση του νομοσχεδίου αναμένεται πιθανότατα σήμερα Παρασκευή, ώστε να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Μαΐου, μετά από την εξέτασή του από τις Επιτροπές.
Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας
Μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου, αναμένονται σημαντικές επενδύσεις το προσεχές διάστημα. Οι τρεις πρώτοι τομείς του νόμου επικεντρώνονται στη μεταποίηση, τη βιομηχανία και στις επενδύσεις στις παραμεθόριες περιοχές.
Αυτές οι τρεις αναπτυξιακές ρυθμίσεις θα επικεντρωθούν στην εξωστρέφεια, τις σύγχρονες τεχνολογίες, την καινοτομία και την ενίσχυση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στις παραμεθόριες περιοχές.
Θεοδωρικάκος: Έμφαση στη βιομηχανία, τη μεταποίηση και την καινοτομία
Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, «η οικονομία μας απαιτεί βαθύ μετασχηματισμό με επίκεντρο τη βιομηχανία, τη μεταποίηση και την καινοτομία. Στο νέο αναπτυξιακό νόμο θα παρέχουμε ενισχύσεις ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, δημιουργώντας ειδικές ρυθμίσεις στήριξης για τις παραμεθόριες περιοχές και για νομούς που είναι κάτω από το 70% του εθνικού μέσου όρου. Στόχος μας είναι να κρατήσουμε τους νέους στον τόπο τους, προσφέροντάς τους καλές και σταθερές δουλειές, ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν οικογένειες εκεί.»
Για πρώτη φορά στον νέο αναπτυξιακό νόμο, θα υπάρχει ξεχωριστό καθεστώς προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ για επενδυτικά σχέδια τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ σε παραμεθόριους νομούς, όπως είναι η Θράκη και η Μακεδονία, με στόχο τη μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων. Επιπλέον, ο υπουργός ανέφερε ότι θα υπάρξουν δύο ακόμα καθεστώτα, το καθένα χρηματοδοτούμενο με 150 εκατ. ευρώ, που θα αφορούν τη μεταποίηση και τις μεγάλες επενδύσεις άνω των 15 εκατ. ευρώ.
Το σχέδιο
Επόμενους 2-3 μήνες, οι εταιρείες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο θα υποβάλουν αιτήσεις και επενδυτικά σχέδια. Οι εγκρίσεις αναμένονται τον Οκτώβριο και πιθανόν και τον Νοέμβριο. Μέσω του νόμου, θα υποστηριχθούν επενδυτικά σχέδια σε σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και η φαρμακοβιομηχανία.
Τα καθεστώτα θα στηρίξουν επίσης τις επενδύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ασχολούνται με παραδοσιακά επαγγέλματα όπως η χειροτεχνία, με στόχο τη διατήρηση και αύξηση των θέσεων απασχόλησης στις περιοχές αυτές.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πόροι αυτοί θα προστεθούν σε εκείνους που ήδη έχουν διατεθεί για τη μεταποίηση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου έχουν εγκριθεί 67 επενδυτικά σχέδια με ενίσχυση 97 εκατ. ευρώ.
Αυτά τα αναπτυξιακά μέτρα στοχεύουν στη συνολική αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.
Οι ρυθμίσεις για τα καθεστώτα ενισχύσεων προβλέπουν ότι οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις θα δικαιούνται κίνητρα όπως φορολογικές απαλλαγές, επιδότηση χρηματοδοτικών μισθώσεων και μισθολογικού κόστους, ενώ οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα λαμβάνουν όλα τα είδη ενισχύσεων, συμπεριλαμβανομένων επιχορηγήσεων.