Ένα επιβλητικό αρχαίο αιγυπτιακό φρούριο στο βόρειο τμήμα της Ερήμου Σινά αναδείχθηκε μέσα από πρόσφατες ανασκαφές, όπου αποκαλύφθηκαν 500 δέντρα που παλαιότερα στοίχιζαν την είσοδό του, πριν από περισσότερους από 2.000 χρόνια.
Αρχαιολόγοι εντόπισαν τμήματα του φρουρίου, το οποίο είχε ξαναχτιστεί και τροποποιηθεί. Αν και η ύπαρξή του ήταν γνωστή εδώ και δεκαετίες, τα νέα ευρήματα από επιστήμονες του αιγυπτιακού υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων προσέφεραν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του φρουρίου κατά τη διάρκεια της εποχής του.
Η Δυναστεία των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο
Το φρούριο, χτισμένο στο Τελ Αμπού Σαΐφι, χρησιμοποιήθηκε κατά την Εποχή των Πτολεμαίων ( περίπου 304 έως 30 π.Χ.), όταν ο Πτολεμαίος Α’ – στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου – διορίστηκε ανώτατος κυβερνήτης της Αιγύπτου μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου το 323 π.Χ. στη Βαβυλώνα.
Το 305 π.Χ., κήρυξε τον εαυτό του βασιλιά και αργότερα έγινε γνωστός ως «Σωτήρας».
Η Δυναστεία των Πτολεμαίων κυβέρνησε την Αίγυπτο, όταν αυτή ήταν επαρχία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Κατά την Εποχή των Πτολεμαίων, ανακαλύφθηκε ότι και στις δύο πλευρές του δρόμου που οδηγούσε στο φρούριο υπήρχαν 500 κύκλοι φύτευσης κατασκευασμένοι από πηλό. Σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου, στους κύκλους ίσως υπήρχαν δέντρα, αν και το κλίμα της Ερήμου Σινά πριν από 2.000 χρόνια παραμένει αβέβαιο.
Επιπλέον, ανακαλύφθηκε ότι κατά τη διάρκεια της Δυναστείας των Πτολεμαίων, το φρούριο περιβαλλόταν από τάφρο βάθους άνω των δύο μέτρων. Οι Πτολεμαίοι αντιμετώπισαν διάφορους εχθρούς, όπως η Δυναστεία των Σελευκίδων, η Ρωμαϊκή Δημοκρατία και επαναστάτες στο εσωτερικό της Αιγύπτου.

Το φρούριο χρησιμοποιήθηκε για αιώνες και μέσα στο χρόνο έχει ξαναχτιστεί και επισκευαστεί. Οι κύκλοι φύτευσης είναι ένα ενδιαφέρον εύρημα, δήλωσε η Elizabeth Macaulay, καθηγήτρια κλασικών σπουδών στο μεταπτυχιακό τμήμα του πανεπιστημίου City, η οποία δεν συμμετείχε στις ανασκαφές, σε δήλωσή της στο Live Science.
“Ανακαλύψεις που θα επιβεβαιώσουν τις υποθέσεις μας”
“Είναι πιθανόν, οι πήλινοι κύκλοι φύτευσης να χρησιμοποιήθηκαν για την καλλιέργεια δέντρων”,
“Σαφώς, 500 δέντρα είναι πολλά, ωστόσο υπάρχουν ιστορικά στοιχεία που αναφέρουν μεγάλης κλίμακας καλλιέργεια φυτών – όπως αμπέλια και δέντρα – στην Πτολεμαϊκή Αίγυπτο”.
Η Macaulay πρόσθεσε ότι αν η ομάδα των ανασκαφών βρει ευρήματα από ρίζες, μπορεί να αποδειχθεί ότι οι κύκλοι χρησιμοποιούνταν πράγματι για φύτευση και να προσδιοριστούν τα είδη των δέντρων.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης άλλες σημαντικές δομές, όπως χώρους διαμονής για στρατιώτες και πιθανώς τις οικογένειές τους.
Ανακάλυψαν επιπλέον ένα κομμάτι δρόμου μήκους 100 μέτρων και πλάτους 11 μέτρων, κατασκευασμένο από πλάκες ασβεστόλιθου, που μπορεί να χρησιμοποιούνταν από στρατιωτικές μονάδες οι οποίες κατευθύνονταν στο φρούριο.
“Ένα απροσδόκητο εύρημα”
Στην ίδια ανασκαφή, οι αρχαιολόγοι ήρθαν σε επαφή με τέσσερις γωνίες μιας δομής, πιθανόν προγενέστερης. Είναι πιθανό να επρόκειτο για οχυρωματική κατασκευή, αλλά η ομάδα δεν έχει ακόμα καθορίσει την χρονολογία ή λειτουργία της.