Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη πραγματοποίησαν αρχαιολόγοι που ανακάλυψαν μια επιγραφή στα ιερογλυφικά, η οποία φέρει τη βασιλική δέλτο του Φαραώ Ραμσή Γ΄ (1186-1155 π.Χ.) στην Προστατευόμενη Περιοχή Ουάντι Ραμ στη νότια Ιορδανία.
Η ανακοίνωση του ευρήματος έγινε από την υπουργό Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Ιορδανίας, Λίνα Αννάμπ, σε συνέντευξη Τύπου, και θεωρείται καθοριστική για την κατανόηση των ιστορικών σχέσεων μεταξύ της αρχαίας Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Αραβικής Χερσονήσου.
Πρωτοποριακή ανακάλυψη
Η Λίνα Αννάμπ, συνοδευόμενη από τον Αιγύπτιο αρχαιολόγο Δρ. Ζαχί Χαβάς, τόνισε τη μοναδικότητα της επιγραφής, δηλώνοντας ότι «είναι η πρώτη επιγραφή αυτού του τύπου που ανακαλύπτεται στην Ιορδανία και παρέχει σπάνια απόδειξη της ιστορικής παρουσίας των Φαραώ στην περιοχή».
Επιπλέον, χαρακτήρισε την ανακάλυψη ως «ποιοτική προσθήκη» στη συλλογή των επιγραφών της Ιορδανίας, ενισχύοντας τον ρόλο της χώρας ως «ανοιχτής βιβλιοθήκης» πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η επιγραφή, που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Προστατευόμενης Περιοχής Ουάντι Ραμ, κοντά στα σύνορα Ιορδανίας και Σαουδικής Αραβίας, περιλαμβάνει δύο δέλτους που αναγράφουν το όνομα γέννησης και το όνομα θρόνου του Ραμσή Γ’, ενός σημαντικού ηγεμόνα της Εικοστής Δυναστείας της Αιγύπτου.

Ο Δρ. Ζαχί Χαβάς τόνισε τη σημασία αυτού του ευρήματος, σημειώνοντας ότι μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτερη κατανόηση των αλληλεπιδράσεων της Αιγύπτου με το νότιο Λεβάντε και την Αραβική Χερσόνησο, πριν από 3.000 χρόνια.
«Η ανακάλυψη είναι καθοριστικής σημασίας», δήλωσε ο Ζαχί Χαβάς, προσθέτοντας ότι οι οργανωμένες ανασκαφές στην περιοχή μπορεί να αποκαλύψουν περισσότερα ευρήματα που θα φωτίσουν τις ιστορικές σχέσεις Ιορδανίας και Αιγύπτου.
Η συνεργασία μεταξύ Ιορδανίας και της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Σαουδικής Αραβίας στοχεύει στην ανακάλυψη στοιχείων σχετικών με τις εκστρατείες του Ραμσή Γ΄ στην περιοχή, ενισχύοντας την αρχαιολογική έρευνα.
Η κληρονομιά του «πολεμιστή Φαραώ»
Ο Φαραώ Ραμσής Γ’, που κυβέρνησε από το 1186 έως το 1155 π.Χ., θεωρείται ο τελευταίος μεγάλος μονάρχης του Νέου Βασιλείου της Αιγύπτου.
Γνωστός για τις στρατιωτικές του εκστρατείες ενάντια στους Λαούς της Θάλασσας, μια συμμαχία πειρατών που απείλησε τη σταθερότητα της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, απέκτησε τον τίτλο του «πολεμικού Φαραώ».
Ο Ραμσής Γ’ διακρίνεται επίσης για τα σημαντικά αρχιτεκτονικά του έργα, περιλαμβάνοντας τον επιβλητικό ναό στο Μεντίνετ Χάμπου, ο οποίος λειτουργούσε ως ταφικός ναός και υποδήλωνε τη δύναμή του.
Η κληρονομιά του Ραμσή Γ’ είναι σπουδαία και τονίζει την ανθεκτικότητα της Αιγύπτου απέναντι στις εξωτερικές απειλές.
Η ανακάλυψη έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στην αρχαιολογική κοινότητα, με τον Δρ. Aktham Owaidi, αναπληρωτή γενικό διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων, να επαινεί τη συνεργασία και τη σημασία των πολιτιστικών και επιστημονικών ανταλλαγών.
Ο Δρ. Aktham Owaidi επισήμανε ότι ο πλούτος των αρχαιολογικών θησαυρών της Ιορδανίας λειτουργεί ως φάρος πολιτιστικής κληρονομιάς σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.
Ιορδανοί αρχαιολόγοι, όπως ο καθηγητής Ahmed Lash και ο Δρ. Ali Manaseer, συμμετείχαν στην ιστορική τεκμηρίωση της επιγραφής, η οποία αντικατοπτρίζει μια κρίσιμη πτυχή της γραπτής κληρονομιάς της περιοχής. Οι προσπάθειές τους, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, υπογραμμίζουν τη δέσμευση για τη διατήρηση της κοινής πολιτιστικής ιστορίας.
Η υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, Λίνα Αννάμπ, ευχαρίστησε τον Δρ. Ζαχί Χαβάς για τη συμβολή του στην αρχαιολογία και στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτών των συνεργασιών στην ενίσχυση της κατανόησης των αρχαίων πολιτισμών.
Η επίσημη ανακοίνωση της ανακάλυψης θα γίνει μετά από εκτενή έρευνα και ανάλυση, που θα οδηγήσει σε μια ολοκληρωμένη ερμηνεία της σημασίας της.
Αυτή η σημαντική ανακάλυψη όχι μόνο εμπλουτίζει το αρχαιολογικό αφήγημα της Ιορδανίας αλλά αναδεικνύει τη χώρα ως σημαντικό παράγοντα στο ιστορικό μωσαϊκό της περιοχής, υπογραμμίζοντας τους διαρκείς δεσμούς που διαμορφώνουν το πολιτιστικό τοπίο.