Ένα έργο για τη βελτίωση ενός δρόμου στο Αϊδίνιο, δυτική Τουρκία, αποκάλυψε τυχαία τεφροδόχους που περιείχαν ανθρώπινα οστά, κοντά στην αρχαία πόλη Τράλλεις.
Η μητροπολιτική δημοτική αρχή του Αϊδινίου διεξήγε αναβαθμίσεις στη γειτονιά Κεμέρ της Εφελέρ. Δεδομένου ότι η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως αρχαιολογικός χώρος, οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν υπό τη εποπτεία του μουσείου του Αϊδινίου.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, τα συνεργεία εντόπισαν τεφροδόχους που πιστεύεται ότι χρονολογούνται από τη Ρωμαϊκή περίοδο, οι οποίες περιείχαν τέφρα και θραύσματα οστών ατόμων που είχαν αποτεφρωθεί.
Η ταφική αυτή πρακτική ήταν γνωστή στην αρχαιότητα, αλλά είναι σπάνιο να βρεθούν άθικτες τεφροδόχοι στην περιοχή.
Ανακάλυψη ταφικής πρακτικής της Ρωμαϊκής Περιόδου
Ειδικοί από το μουσείο εξέτασαν τις τεφροδόχους και επιβεβαίωσαν την ύπαρξη πολλών ανθρώπινων οστών εντός τους, πριν τις μεταφέρουν για περαιτέρω ανάλυση και συντήρηση στο μουσείο του Αϊδινίου.
Ο χώρος της ανακάλυψης βρίσκεται σχεδόν δύο χιλιόμετρα από τα ερείπια των Τράλλεων, οι οποίοι κατείχαν σημαντική θέση κατά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και στα πρώτα χρόνια της Ελληνιστικής περιόδου.
Ο 67χρονος κάτοικος Ozer Aksoy δήλωσε ότι παρόμοιες ανακαλύψεις έχουν γίνει και σε προηγούμενα οδικά έργα στην περιοχή. «Η γειτονιά αυτή συνεχώς μας εκπλήσσει», ανέφερε, «Η Ιστορία βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας».

Σημαντικότητα των Τράλλεων
Η πρόσφατη ανακάλυψη των τεφροδόχων προσθέτει νέα στοιχεία στην πλούσια ιστορία των Τράλλεων.
Η πόλη ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα π.Χ. από Θράκες και Αργείους, μετά τη μετανάστευση των Δωριέων.
Βρίσκεται στις νότιες πλαγιές των Μεσογείων (νυν Κεστάνη) και το όνομά της πιθανώς προέρχεται από την λουβική λέξη Τράλλα, με την κατάληξη – εις, που δηλώνει τους κατοίκους της περιοχής.
Το όνομα τελικά σημαίνει “Οι άνθρωποι των Τράλλων”.
Η πόλη αρχικά υπό τον έλεγχο του Πέρση σατράπη Κύρου του Νεότερου, αργότερα περιήλθε στους σατράπες των Καρών και το 334 π.Χ. παραδόθηκε ειρηνικά στον Μέγα Αλέξανδρο.

Μετά τους Πολέμους των Διαδόχων, οι Τράλλεις πέρασαν υπό την κυριαρχία των Σελευκιδών, με τον Αντίοχο Ι να επανιδρύει την πόλη ως Σελεύκεια.
Ιστορική πορεία της πόλης
Μετά την Ειρήνη της Απάμειας, το 188 π.Χ., οι Τράλλεις έλαβαν ρωμαϊκή επιρροή, γίνοντας δώρο στο Ρωμαϊκό Βασίλειο υπό τον Ευμενίδη Β’, συνοδευόμενες από άλλες πόλεις όπως η Έφεσος.
Η περίοδος αυτή σηματοδοτήθηκε από οικονομική ευημερία και μέχρι το 133 π.Χ. οι Τράλλεις αποτέλεσαν επίσημα μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Ρωμαίοι συγγραφείς, όπως ο Βιτρούβιος και ο Πλίνιος, αναφέρουν ένα ανάκτορο που θεωρείται η κατοικία του αρχιερέα Διός Λαράσιου, αν και ο ναός του παραμένει άγνωστος.
Η πόλη είναι γνωστή για τα έργα σημαντικών γλυπτών, όπως του Απολλωνίδος και του Ταυρίσκου, που επηρεάζουν την ιστορία της αρχαίας τέχνης.