Βραχογραφίες ηλικίας 8.000 ετών ανακαλύφθηκαν σε μια οροσειρά κοντά σε αρχαία ελληνική πόλη, απομακρυσμένη από άλλες περιοχές όπου έχουν βρεθεί αντίστοιχες τέχνης. Οι αρχαιολόγοι εκφράζουν ελπίδες για περισσότερες ανακαλύψεις στην κακοτράχαλη αυτή περιοχή, που δυσχεραίνει την έρευνα.
Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε στην οροσειρά Λάτμος (Besparmak) στην Τουρκία, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στις πόλεις Αϊδίνιο και Μούγλα, στη δυτική Τουρκία. Αυτό το σπουδαίο εύρημα στην περιοχή Kocarli φωτίζει τη προϊστορική τέχνη και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Μια σπάνια ανακάλυψη σε απομονωμένη περιοχή
Ο Bahattin Surucu, πρόεδρος του συλλόγου φυσιολατρών για την προστασία του οικοσυστήματος (EKODOSD), δήλωσε ότι οι βραχογραφίες βρέθηκαν σε μια απομακρυσμένη περιοχή, ξένη προς τους γνωστούς χώρους άλλων ανακαλύψεων.
“Απεικονίζονται ανθρώπινες μορφές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η φιγούρα αριστερά αναπαριστά έναν άνδρα, ενώ η δεξιά одна γυναίκα. Ωστόσο, ορισμένα τμήματα της γυναικείας φιγούρας έχουν φθαρεί λόγω της φυσικής διάβρωσης του βράχου”, πρόσθεσε ο Surucu.
Η ιστορία μιλά μέσα από τους βράχους
Οι πρώτες βραχογραφίες στον Λάτμο αναγνωρίστηκαν το 1994, όταν ένας ντόπιος μελισσοκόμος, ο Yasar Besparmak, ξενάγησε τη Γερμανίδα αρχαιολόγο Δρ. Anneliese Peschlow σε βραχογραφίες στο χωριό Καρακάγια, στην περιοχή Sogutozu Goktepe. Έκτοτε, έχουν καταγραφεί και μελετηθεί εκατοντάδες βραχογραφίες.
Ο Surucu εξηγεί ότι οι περισσότερες βραχογραφίες στον Λάτμο έχουν βρεθεί σε κεντρικές περιοχές, ενώ παλαιότερες ανακαλύψεις περιλαμβάνουν μια άλλη έργο τέχνης στο απομακρυσμένο χωριό Saglik.
Επιπλέον έρευνες στο ακόμη πιο απομακρυσμένο όρος Κάδμος (Madran) έχουν φέρει στο φως ζωγραφικές αποτυπώματα χεριών σε βραχώδεις καταφύγια, τα οποία έχουν επίσης καταχωρηθεί ως πολιτιστική κληρονομιά.
Περισσότερα μυστικά σε αναμονή
Η πρόσφατα ανακαλυφθείσα βραχογραφία θα υποβληθεί για καταχώριση στο τοπικό συμβούλιο πολιτιστικής κληρονομιάς του Αϊδινίου. Ο Surucu επεσήμανε ότι, αυτά τα άγρια τοπία μπορεί να κρύβουν περισσότερα έργα τέχνης. «Η σκληρή γη, οι απόκρημνες ορεινές πλαγιές και η ανάγκη εξειδικευμένης γνώσης για την αναγνώριση αυτών των δύσκολα προσιτών λαξευμάτων καθιστούν τις ανακαλύψεις ιδιαίτερα δύσκολες».

«Θα χρειαστούν πολλές δεκαετίες προσεκτικής μελέτης για να αναδειχθούν πλήρως τα ευρήματα αυτού του αρχαίου τόπου», τόνισε. Ο Surucu αναφερόμενος σε μια ολιστική προσέγγιση της διατήρησης των μνημείων, εμπνευσμένη από τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, για την προστασία της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς του Λάτμου.
Προτείνει ότι καλά σχεδιασμένα προγράμματα οικοτουρισμού θα ωφελήσουν τόσο την τοπική κοινότητα όσο και τον τουρισμό στην Τουρκία, διασφαλίζοντας τη διατήρηση των αρχαίων θησαυρών ενώ συγχρόνως ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη.