Μια σπάνια ανακάλυψη καλά διατηρημένων αντικειμένων αποκαλύπτει ότι ένα συγκεκριμένο σημείο στην έρημο υπήρξε ένα “σταυροδρόμι πολιτισμών” πριν από 1.500 χρόνια. Πρόσφατα, αρχαιολόγοι εντόπισαν εξαιρετικά τεχνουργήματα που προέρχονται από μια αρχαία αφρικανική χριστιανική κοινότητα.
Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ και ανακοινώθηκε από την Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων (ΙΑΑ) στις 14 Μαΐου. Σε δημοσίευση στο Facebook, η αρχή ενημέρωσε ότι τα αντικείμενα προήλθαν από ανασκαφές στο Tel Malḥata, έναν λόφο στην Κοιλάδα της Αράντ, στην Έρημο Νεγκέβ.
Στην αρχαιότητα, το Tel Malḥata αποτελούσε σημείο συνάντησης εμπορευομένων από την Αραβική Χερσόνησο, την Ινδία και την Αφρική.

Ταφικά αντικείμενα αποκαλύπτουν τα έθιμα και την ιστορία της εποχής
Τα τεχνουργήματα βρέθηκαν σε τύμβους γυναικών και παιδιών, ηλικίας 1.500 ετών, σύμφωνα με την ΙΑΑ. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν πολλά ειδώλια με ανθρώπινα πρόσωπα, καθώς και διασκορπισμένα αντικείμενα, όπως κανάτια και θραύσματα κεραμικών.
Επιπλέον, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κτερίσματα όπως γυαλικά, χάλκινα βραχιόλια και κοσμήματα από πέτρα και αλάβαστρο. Οι ταφές έγιναν σύμφωνα με την αρχαία χριστιανική παράδοση, ενώ τα ομοιώματα περιγράφονται ως “κεφάλια από αφρικανικά ειδώλια, σκαλισμένα σε έβενο.”
Δημοσιεύοντας τις επιστημονικές τους παρατηρήσεις, οι ερευνητές εξηγούν πως “τα ειδώλια αποδεικνύουν ότι πριν από περίπου 1.500 χρόνια ζούσε στο Νότιο Ισραήλ μια χριστιανική κοινότητα, με ορισμένα μέλη της να προέρχονται από την Αφρική.”
Η μελέτη τονίζει ότι “τα ειδώλια είχαν όχι μόνο διακοσμητική αλλά και προσωπική αξία, δίνοντας μια ιστορία ταυτότητας, παράδοσης και μνήμης.”
Η ΙΑΑ τόνισε ότι τα τεχνουργήματα ήταν “προσεκτικά τοποθετημένα” ανάμεσα στους νεκρούς και παραμένουν εξαιρετικά καλά διατηρημένα 1.500 χρόνια μετά.
“Τα ειδώλια πιθανόν να αναπαριστούν τους προγόνους τους, αντικατοπτρίζοντας παραδόσεις που μεταφέρονταν από γενιά σε γενιά, ακόμη και μετά την υιοθέτηση της χριστιανικής πίστης.”

Σύμφωνα με το άρθρο, “Είναι πιθανοί ότι μια γυναίκα είχε ταφεί δίπλα σε ένα παιδί, και τα ειδώλια που βρέθηκαν στους τύμβους τους πιθανώς ανήκαν στην ίδια οικογένεια – μπορεί να ήταν μητέρα και γιος.”
Η ΙΑΑ επισήμανε ότι η εύρεση αφρικανικών ειδωλίων σε χριστιανικούς τάφους είναι ασυνήθιστη και χαρακτηρίζει το εύρημα “σπάνια ανακάλυψη.” “Δίνει βάθος στην κατανόησή μας για την πολιτιστική ποικιλομορφία των κατοίκων της περιοχής πριν από 1.500 χρόνια,” σημείωσε η αρχή.
Μια χρονιά εξαιρετικών ανακαλύψεων
Ο Eli Escusido, διευθυντής της ΙΑΑ, περιέγραψε τα ευρήματα ως “συγκινητικά, όχι μόνο από αρχαιολογική, αλλά και από ανθρωπιστική σκοπιά.” “Μας υπενθυμίζουν ότι η γη του Ισραήλ υπήρξε πάντα ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και ανθρώπων, ατόμων που έφταναν εδώ, ενσωματώνονταν στον τοπικό πληθυσμό και κρατούσαν τις παραδόσεις και τις πεποιθήσεις των μακρινών τους περιοχών.”
Οι ανακαλύψεις από τον τύμβο αποτελούν μόνο μερικά από τα πολλά εξαιρετικά ευρήματα της ΙΑΑ κατά το προηγούμενο έτος. Τον Δεκέμβριο, η αρχή ανακοίνωσε την εύρεση της αρχαιότερης γνωστής κινεζικής επιγραφής στο Ισραήλ, η οποία ανακαλύφθηκε σε ιερό χώρο στο Όρος Σιών.
Τον Μάρτιο, ένα παιδί στο Ισραήλ ανακάλυψε ένα φυλαχτό των Χαναναίων στον λόφο Τελ Αζέκα, ανάμεσα στη Λαχίς και την Ιερουσαλήμ, στις λοφοπλαγιές της Ιουδαίας.
