Αν εξερευνήσεις ένα άλμπουμ γεμάτο παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την Αθήνα, θα διαπιστώσεις ότι η πόλη έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές μέσα στα χρόνια.
Η εικόνα της πρωτεύουσας έχει αλλάξει πολλές φορές, και σήμερα σχεδόν τίποτα δεν θυμίζει την Αθήνα της δεκαετίας του ’50. Ακόμα και οι πιο ηλικιωμένοι κάτοικοι ίσως να δυσκολευτούν να αναγνωρίσουν την πόλη και τις γειτονιές της αν δουν παλιές φωτογραφίες.
Μια τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω. Αναγνωρίζεις τη γειτονιά που απεικονίζεται; Αν είσαι κάτοικος της Αθήνας, σίγουρα έχεις περάσει από ‘κει.
Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Μπορείς να αναγνωρίσεις τη γειτονιά; Έχεις σίγουρα περάσει από ‘κει
– Μακρυγιάννη
– Πλάκα
– Κουκάκι
Η απάντηση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα
Στη φωτογραφία από το 1946 απεικονίζεται η γειτονιά Μακρυγιάννη, που βρίσκεται στα σύνορα με την Πλάκα.
Η γειτονιά Μακρυγιάννη, που βρίσκεται νότια της πλατείας Συντάγματος και κάτω από την Ακρόπολη, οριοθετείται από τις οδούς Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Λεωφόρο Συγγρού. Το όνομά της προέρχεται από τον οπλαρχηγό της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, Ιωάννη Μακρυγιάννη, ο οποίος διέμενε στην περιοχή. Είναι γνωστή για την αρχιτεκτονική της και τα όμορφα νεοκλασικά κτίρια που την κοσμούν.
Η οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου αρχικά τοποθετήθηκε το 1857 σε πιο βόρεια θέση από την τωρινή της, μπροστά από το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Ανασχεδιάστηκε και πήρε τη σημερινή της μορφή το 1955 από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη, ο οποίος δημιούργησε επίσης τα πεζοδρομημένα μονοπάτια του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Η οδός πεζοδρομήθηκε το 2003.
Στην αρχή της, κοντά στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας, υπάρχουν κτίρια και από τις δύο πλευρές. Ωστόσο, μετά την οδό Μακρυγιάννη, η βόρεια πλευρά είναι ελεύθερη, προσφέροντας θέα προς τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Στην κοντινή περιοχή βρίσκεται η είσοδος του αρχαίου Θεάτρου του Διονύσου. Στη νότια πλευρά της οδού βρίσκεται το Μουσείο της Ακρόπολης και μια πολυτελής κατοικία με εντυπωσιακές πολυκατοικίες και αρχοντικά. Κοντά στο τέλος της οδού βρίσκεται η είσοδος του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού, ενώ στη μέση της οδού ανακαλύφθηκαν τα θεμέλια της οικίας του Πρόκλου.