Αν εστιάσεις σε ένα άλμπουμ με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Αθήνας, θα διαπιστώσεις πόσο ριζικά έχει αλλάξει η πόλη μέσα στους αιώνες.
Η εικόνα της πρωτεύουσας έχει υποστεί πολλές μεταμορφώσεις και σήμερα σχεδόν τίποτα δεν θυμίζει την Αθήνα του ’20 ή του ’30. Δυστυχώς, πολλά από τα εντυπωσιακά νεοκλασικά κτίρια έχουν εξαφανιστεί.
Ακόμα και οι μεγαλύτερης ηλικίας κάτοικοι ίσως Δυσκολευτούν να αναγνωρίσουν την πόλη και τις γειτονιές της, αν δουν φωτογραφίες από άλλες εποχές. Μία από αυτές είναι η παρακάτω. Μπορείς να αναγνωρίσεις ποια είναι η οδός της φωτογραφίας; Είτε είσαι κάτοικος είτε επισκέπτης, σίγουρα έχεις περάσει από εκεί.
Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Μπορείς να αναγνωρίσεις την περιοχή; Έχεις επισκεφθεί τη συγκεκριμένη οδό!
- Παγκράτι
- Ζωγράφου
- Γκύζη
- Εξάρχεια
Απάντηση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα
Στη φωτογραφία, που τραβήχτηκε τη δεκαετία του 1920, εικονίζεται η περιοχή του Ζωγράφου. Προέρχεται από το αρχείο του Πέτρου Πουλίδη. (Facebook: Η παλαιά Αθήνα).
Η ιστορία της περιοχής Ζωγράφου ξεκινά από την αρχαία εποχή, όταν υπήρξε ο δήμος Ποταμού. Το 1832, με την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Τούρκους, οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν εκεί. Ο ηγούμενος της Ι. Μονής Πετράκη, Χαντζηπαρθένης Πετράκης, αγόρασε εκτάσεις από τον πασά των Αθηνών, και η περιουσία αυτή μεταβιβάστηκε στους απογόνους του. Το 1928 τα κτήματα μοιράστηκαν σε οικοπέδα, με κάποια εκτάσεις να παραμένουν αδιάθετες.
Το 1902, ο Ιωάννης Ζωγράφος προχώρησε στην αγορά μεγάλης έκτασης και κατασκευάστηκε οικόπεδα, τα οποία πωλούσε σε δόσεις. Οι πρώτες κατοικίες άρχισαν να κτίζονται το 1919.
Δέκα χρόνια αργότερα, ο αριθμός των σπιτιών είχε φτάσει τα 100. Επίσης, κατασκευάστηκε ο πρώτος ναός προς τιμή του Αγίου Θεράποντα, που παραμένει ακόμη στην περιοχή. Στην περιοχή υπήρχαν και άλλοι κτηματίες με σημαντικές περιουσίες.
Η περιοχή παλαιότερα ονομαζόταν «Κουπόνια» ή «Καπούνια». Αν και ορισμένοι πιστεύουν πως η ονομασία προήλθε από την κατανομή κτημάτων, υπάρχουν divergent ιστορικά στοιχεία.
Πιο πιθανό είναι η ονομασία “Καμπούνια” να προήλθε από ναυτικούς που θυμούνταν την ταραχή της θάλασσας. Διοικητικά υπαγόταν στον Δήμο Αθηναίων, του οποίου πρώτος δήμαρχος ήταν ο Ανάργυρος Πετράκης.
Το 1929, η περιοχή Ζωγράφου ανακηρύχθηκε σε κοινότητα. Σταδιακά επεκτάθηκε, περιλαμβάνοντας και άλλες περιοχές. Πολλές εκπληκτικές βίλες εκτίθενται έως σήμερα στη Ζωγράφου.
Η προσφορά στους οικοδομικούς κανόνες και η ανάπτυξη της κοινότητας συνεχίστηκαν, με την ίδρυση σχολείων και άλλων υποδομών.
Το 1947, η κοινότητα Ζωγράφου ανακηρύχθηκε Δήμος, συμπεριλαμβάνοντας τις συνοικίες Γουδή και Ιλίσια.
Φημισμένα πολιτιστικά μνημεία και εγκαταστάσεις, όπως εκπαιδευτικά και αθλητικά κέντρα, συνεχίζουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην τοπική κοινωνία.