«Φανατικός υποστηρικτής» της κατάργησης της μονιμότητας δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, τονίζοντας ότι «το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και την ελληνική κοινωνία».
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, επεσήμανε: «Όπως αξιολογούνται όλοι στον ιδιωτικό τομέα, το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για τον δημόσιο. Για ποιο λόγο να αισθάνεται κάποιος ότι δεν θα απολυθεί ποτέ; Η λογική του ιδιωτικού τομέα πρέπει να εφαρμόζεται και στο δημόσιο, προς όφελος της κοινωνίας. Η κατάργηση της μονιμότητας είναι αναγκαία για την οικονομία και την κοινωνία», τόνισε.
Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι «το πιο σημαντικό είναι να ξαναφέρουμε στην επιφάνεια την αξία της εργασίας. Υπάρχουν πλέον νοοτροπίες εύκολου κέρδους, που συχνά οδηγούν σε μεγαλύτερα προβλήματα. Πρέπει να εφοδιάσουμε τις επόμενες γενιές με σημαντικές αξίες».
Αναφορικά με το νέο Αναπτυξιακό Νόμο, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη στη Βουλή, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι σκοπός του είναι να επιταχύνει τις διαδικασίες, με τα αποτελέσματα να αναμένονται εντός 90 ημερών.
«Ο Αναπτυξιακός Νόμος προωθεί μια πιο παραγωγική αντίληψη της οικονομίας, εστιάζοντας στη βιομηχανία, στις παραγωγικές επενδύσεις και στις νέες τεχνολογίες», δήλωσε και πρόσθεσε:
«Θέλουμε να συμβάλουμε στη μείωση των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων, στηρίζοντας περιοχές με χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από τον εθνικό μέσο όρο. Υποστηρίζουμε την περιφέρεια για λόγους εθνικής ασφάλειας και οικονομίας. Αν δεν περιορίσουμε τις ροές προς το Λεκανοπέδιο, το κόστος, ειδικά για τη στέγαση, θα αυξηθεί σημαντικά», επισήμανε.
Αναφορικά με τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, σημείωσε ότι «υπάρχει χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος DELFI της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Θα αξιολογούνται επενδυτικά σχέδια μόνο με την προϋπόθεση ότι υπάρχει οικονομική ρευστότητα για την υλοποίησή τους, είτε από προσωπικά κεφάλαια είτε από προέγκριση δανείου».
Για τον τομέα αγοράς, ανέφερε ότι εφαρμόστηκε αυστηρή νομοθεσία, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να εμφανίζει τον χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρωζώνη και αρνητικό πληθωρισμό σε βασικά είδη διαβίωσης.
«Στόχος είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, ώστε να αντιλαμβάνονται τη συγκράτηση τιμών στα σούπερ μάρκετ», είπε.
Ο κ. Θεοδωρικάκος πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη μια συνολική μεταρρύθμιση στην εποπτεία της αγοράς και την προστασία των καταναλωτών.
«Ετοιμάζουμε μια μεταρρύθμιση που θα ενισχύσει τον υγιή ανταγωνισμό και θα φέρει τα ψηφιακά μέσα πιο κοντά στους ελέγχους. Είμαστε έτοιμοι για τη δημιουργία μιας νέας ανεξάρτητης αρχής για την προστασία του καταναλωτή».
Διαβάστε επίσης:
Γιατί η κυβέρνηση ανοίγει τη συζήτηση για την κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο