Ο Γιώργος Παπανδρέου αναλαμβάνει τα καθήκοντα του προεδρεύοντος του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του ετήσιου Διοικητικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε χθες, 5 Ιουνίου, αποφασίστηκε ομόφωνα η εκλογή του, μέχρι πρότινος αντιπροεδρεύοντος του ΔΣ, πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου, που θα διαδεχτεί τον απερχόμενο πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Thomas Bach.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση:
«Το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας (ΔΚΟΕ) ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2000, κατόπιν κοινής πρωτοβουλίας της Ελλάδας και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, μετατρέποντας την δέσμευση του Ολυμπιακού Κινήματος σε δράση για την προώθηση των αρχών της ειρήνης. Αυτή η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 1998 με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τα μέλη της ΔΟΕ για τη θεσμική αναβίωση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Το 1999, η ΔΟΕ ανακοίνωσε την ίδρυση του ΔΚΟΕ σε συνεργασία με την Ελλάδα.
Η αποστολή του ΔΚΟΕ είναι η προώθηση των Ολυμπιακών Αξιών, της Ειρήνης και της Φιλίας, καθώς και η ενίσχυση της διεθνούς κατανόησης. Στοχεύει στη διατήρηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, επιδιώκοντας την παύση των εχθροπραξιών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και πέρα από αυτούς. Η διατήρηση αυτή απαιτεί την αφύπνιση συνειδήσεων και τον συντονισμό ηγετών να δράσουν, προκειμένου να προωθήσουν τις αξίες του Ολυμπισμού και να εκπαιδεύσουν τις νέες γενιές.
Η αναβίωση της αρχαίας ελληνικής παράδοσης αποτυπώνει και τους σύγχρονους σκοπούς, προάγοντας μια Κουλτούρα Ειρήνης που βασίζεται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην αρμονική συμβίωση των εθνών.
Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει διαχρονικά υποστηρίξει την αναγέννηση του Ολυμπιακού κινήματος μέσω των αρχαίων του ριζών και ιδεών, συμβάλλοντας ουσιαστικά σε σημαντικές διεθνείς πρωτοβουλίες για την προώθηση της Ολυμπιακής εκεχειρίας.
Ο νέος του ρόλος θα του επιτρέψει να αναδείξει τη δύναμη του αθλητισμού και του πολιτισμού και να προάγει τις αξίες που ενώνουν, ενθαρρύνοντας τη συμφιλίωση, το κράτος δικαίου και τον διάλογο για τη δημιουργία μιας κουλτούρας Ειρήνης, ειδικά μεταξύ των νέων, των μελλοντικών πολιτών του κόσμου.
Σε μια συγκυρία γεμάτη συρράξεις και γεωπολιτικές εντάσεις, η ανάγκη επαναφοράς της αρχαίας ελληνικής παράδοσης είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη να καταδικάσουμε κάθε μορφή βίας και να προάγουμε τις αξίες του σεβασμού και της συμπερίληψης.