Οι σχέσεις Ινδίας και Πακιστάν εισέρχονται σε νέα πιθανά επικίνδυνη φάση, καθώς οι συνεχείς ανταλλαγές πυρών και οι στοχευμένες επιθέσεις κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου στην περιοχή του Κασμίρ έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον έντεκα αμάχων.
Το Νέο Δελχί γνωστοποίησε ότι επιτέθηκε σε εννέα στόχους εντός του Πακιστάν και στην κατεχόμενη από το Πακιστάν περιοχή του Κασμίρ, χαρακτηρίζοντας την επιχείρηση ως «στοχευμένη, μετρημένη και μη κλιμακούμενη». Η Ινδία δεν έχει ανακοινώσει επίσημα τον αριθμό των θυμάτων.
Από την άλλη πλευρά, το Ισλαμαμπάντ επιβεβαίωσε ότι τρεις τοποθεσίες δέχθηκαν πλήγματα, αποκαλώντας τις επιθέσεις «δειλές».
Τα Θύματα
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Μουχάμαντ Ισάκ Νταρ, δήλωσε ότι οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν και 35 τραυματίστηκαν. Το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών μορφοποίησε απειλή, δηλώνοντας ότι «η απάντηση θα δοθεί στην κατάλληλη στιγμή και στο επιλεγμένο μέρος».
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που επικαλούνται οι Reuters και AFP, τρεις Ινδοί πολίτες σκοτώθηκαν λόγω στρατιωτικής δράσης από πλευράς Πακιστάν στο ινδικά ελεγχόμενο Κασμίρ, με αναμονή για επίσημη επιβεβαίωση από την Ινδία.
Κάτοικοι από την περιοχή Μουζαφαραμπάντ του πακιστανικού Κασμίρ ανέφεραν στο BBC πως ξύπνησαν από ισχυρές εκρήξεις, ενώ παρόμοιες αναφορές προήλθαν και από την ινδική πλευρά κοντά στη Γραμμή Ελέγχου, τα de facto σύνορα μεταξύ των δυο χωρών.
Η Φονική Επίθεση της 22ας Απριλίου
Η νέα έξαρση της έντασης προήλθε από τη θανατηφόρα επίθεση που σημειώθηκε στις 22 Απριλίου σε τουριστική περιοχή της Παχαλγκάμ, όπου ένοπλοι σκότωσαν 26 ανθρώπους. Αν και καμία σχετική οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, οι ινδικές αρχές κατηγορούν μαχητές συνδεδεμένους με το Πακιστάν, τονίζοντας ότι δύο από τους βασικούς υπόπτους είναι Πακιστανοί. Το Ισλαμαμπάντ απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές.
Η Γραμμή Ελέγχου έχει γίνει αφετηρία εντόνων πυρών, κυρίως πυροβολικού. Οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν ότι τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν από «τυφλούς βομβαρδισμούς» του Πακιστάν, προειδοποιώντας για «αναλογική απάντηση».
Αμφότερες οι πλευρές προχώρησαν σε διπλωματικές αντεκδικήσεις: ανέστειλαν διμερείς συμφωνίες, έκλεισαν σημεία διέλευσης και πάγωσαν τη συμφωνία για τη διανομή υδάτων.
Δύο Πυρηνικές Δυνάμεις σε Σύγκρουση
Η κρίση έχει αποκτήσει διεθνή διάσταση, με το Πακιστάν να ενημερώνει επίσημα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την «επιθετικότητα της Ινδίας» και την απειλή που συνιστά για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Σύμφωνα με δήλωση του πακιστανικού ΥΠΕΞ, «το Ισλαμαμπάντ διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει κατάλληλα, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ».
Η νέα αυτή κρίση επαναφέρει στο προσκήνιο τον διαρκώς εκρηκτικό χαρακτήρα του Κασμίρ — μιας περιοχής που αμφισβητείται από τις δύο πυρηνικές δυνάμεις, με τους αμάχους να πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα.