Here’s a rewritten version of your content:
—
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυξάνει τις προκλήσεις του, παραβλέποντας τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Δημοσίευση: Π. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ, ΕΥ. ΑΡΕΤΑΙΟΥ – Πηγή: Realnews
Η Τουρκία αγνοεί ανοιχτά τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο έχει παγώσει την ενταξιακή της πορεία, κλιμακώνοντας τις προκλήσεις όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και στην Ε.Ε.
Κατηγορεί το Ε.Κ. ότι προσφέρει έδαφος σε τρομοκρατικές οργανώσεις και σε ομάδες που υποστηρίζουν αντιτουρκικά αισθήματα, αποκαλώντας τα συμπεράσματα της έκθεσης «διαστρεβλωμένους και αβάσιμους ισχυρισμούς κατά της Τουρκίας».
Η ετήσια έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, που εγκρίθηκε με 367 ψήφους υπέρ, 74 κατά και 188 αποχές, σημειώνει ότι «το χάσμα» ανάμεσα στην Τουρκία και τις αξίες της Ε.Ε. διευρύνεται.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας είναι «παγωμένες από το 2018» εξαιτίας της επιδείνωσης του κράτους δικαίου, και η διαδικασία προσχώρησης δεν μπορεί να ξαναρχίσει υπό τις υπάρχουσες συνθήκες.
Η έκθεση επισημαίνει «δυσμενείς εξελίξεις» και «δημοκρατική οπισθοδρόμηση» σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Τουρκία τον τελευταίο χρόνο.
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά από την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει τους σοβαρούς περιορισμούς στις θεμελιώδεις ελευθερίες, όπως η ελευθερία έκφρασης, συνάθροισης και συνδικαλισμού, καθώς και τις επιθέσεις στα δικαιώματα της αντιπολίτευσης και των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών και ακτιβιστών.
Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στον Εκρέμ Ιμάμογλου, με την έκθεση να εκφράζει ανησυχία για τη σύλληψή του και την απομάκρυνσή του από το αξίωμα του δημάρχου Κωσταντινούπολης. Καταδικάζει επίσης την απόφαση προσωρινής απαγόρευσης διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Το Ε.Κ. αναφέρει ότι «οι ενέργειες αυτές οδηγούν την Τουρκία σε ένα αυταρχικό καθεστώς».
Ο Ισπανός σοσιαλδημοκράτης Νάτσο Σάντσες Αμορ, εισηγητής της έκθεσης, δήλωσε ότι «η ιδιότητα του μέλους της Ε.Ε. αφορά τη δημοκρατία και όσο πιο αυταρχικό γίνεται το καθεστώς, τόσο πιο μακριά απομακρύνονται από την Ευρώπη».
Η επίσκεψη στα κατεχόμενα
Η Τουρκία αντέδρασε αρνητικά στην αναφορά της επίσκεψης του Ερντογάν στα κατεχόμενα στην έκθεση, όπου ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε προκλητικές δηλώσεις.
Την ίδια στιγμή, με τις συνομιλίες για το Κυπριακό να επανακινούνται υπό την επίβλεψη του γ.γ. του ΟΗΕ, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία στηρίζει μόνο τη λύση δύο κρατών.
Ο Ερντογάν υπογράμμισε τη δέσμευσή του να υποστηρίξει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αναφέροντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για αναγνώριση της ΤΔΒΚ.
Οι δηλώσεις προκάλεσαν αντιδράσεις στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Ε.Ε., όπου σημειώθηκαν έντονες αποδοκιμασίες.
Το Ευρωκοινοβούλιο εξέφρασε την ανησυχία του για τις μονομερείς ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την επανένωση της Κύπρου.
Η Τουρκία χαρακτήρισε τις παρατηρήσεις αυτές «αβάσιμες», καταδικάζοντας τις αναφορές στην επίσκεψη του Ερντογάν.
Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, το Ε.Κ. τόνισε τη σημασία της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και χαιρέτισε την αποκλιμάκωση στις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας, αλλά ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη ανεπίλυτα ζητήματα.
Το Ε.Κ. αποδοκίμασε τις παραβιάσεις της κυριαρχίας κρατών-μελών της Ε.Ε., όπως της Ελλάδας και της Κύπρου, από την Τουρκία, και κάλεσε για σεβασμό των δικαιωμάτων των κρατών στις θάλασσες και τους εναέριους χώρους τους.
Η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου κρίνει τις ενέργειες της Τουρκίας ως σοβαρές παραβάσεις που απομακρύνουν τη χώρα από τις αξίες της Ε.Ε.
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας, κυρίως στον τομέα της άμυνας.
Η διεθνής συγκυρία αναγκάζει την Ε.Ε. να επαναξιολογήσει τις προτεραιότητές της, δημιουργώντας μια αντίφαση: η Τουρκία είναι «έξω από την Ευρώπη» θεσμικά, αλλά αναγκαία για την ασφάλεια της.
Η Τουρκία παραμένει υποψήφια χώρα τυπικά, χωρίς προοπτική για άμεσες διαπραγματεύσεις.
Η στροφή προς «προσωρινές συμμαχίες» αφορά τη στρατηγική συνεργασία, με την Τουρκία να επιδιώκει συγκεκριμένα οφέλη, όπως η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και η χαλάρωση βίζας.
Αυτή η στάση της επιτρέπει να αγνοεί τις ευρωπαϊκές συστάσεις, ενώ ελίσσεται για ανταλλαγές αμοιβαίου οφέλους.
«Αναμένουμε από το Ε.Κ. να διασφαλίσει ότι οι σχέσεις μας με την Ε.Ε. θα συνεχιστούν στο πλαίσιο του αμοιβαίου οφέλους», δήλωσε εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Διαβάστε το δημοσίευμα
—
Feel free to let me know if there are any specific changes you’d like!