Από το συνολικό ποσό των 36 δισ. ευρώ, έχουν ήδη εισπραχθεί 21,3 δισ., με 14,7 δισ. να αναμένονται. Αυτή η εξέλιξη είναι εξαιρετική για σημαντικά έργα, με την Ελλάδα να αποτελεί πρότυπο για πολλές χώρες στην απορρόφηση και την εκπλήρωση των απαιτήσεων.
Μία πολύ σημαντική εξέλιξη στον τομέα της οικονομίας για την Ελλάδα μεταφράζεται σε τουλάχιστον 14,7 δισ. ευρώ, βάσει των πρώτων εκτιμήσεων. Αυτό προήλθε από την πρόταση της Οικονομικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία εισηγείται παράταση 18 μηνών του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως δήλωσε ο Γιώργος Αυτιάς, η Ελλάδα είναι σε μία από τις κορυφαίες θέσεις των χωρών με τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα, και τα ποσά που θα εισρευτούν είναι κρίσιμης σημασίας για την ελληνική κοινωνία.
Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, μέλος της οικονομικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επεσήμανε σε δηλώσεις του ότι «Αυτή είναι μία πολύ σημαντική απόφαση για την Ελλάδα, καθώς επιτρέπει στην χώρα και σε πολλές άλλες να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ευχέρεια στην ολοκλήρωση των προγραμματισμένων έργων. Η Ελλάδα παρέχει ένα υπόδειγμα απορρόφησης στην Ευρώπη, με βάση την αποτελεσματικότητα των ενεργειών της».
«Ας δούμε όμως ποιες προκλήσεις μας περιμένουν.»
Α) Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ: Από το αρχικό ποσό των 36 δισ. ευρώ, έχουμε εισπράξει 21,3 δισ., με 14,7 δισ. να αναμένονται. Αυτή η εξέλιξη είναι εξαιρετική για σημαντικά έργα, με την Ελλάδα να αποτελεί πρότυπο εφαρμογής για πολλές χώρες.
Β) Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ: Μπορούν να εκτελούνται όχι μόνο τα έργα που έχουν προγραμματιστεί, αλλά και υπάρχει παράθυρο για την επέκταση των υφιστάμενων έργων με βάση αντικειμενικά, σαφή και δίκαια κριτήρια αξιολόγησης.
Γ) ΝΕΕΣ ΠΡΩΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ: Η Ελλάδα έχει την ικανότητα να βάλει προτεραιότητες σε έργα μέσω άλλων χρηματοδοτικών μηχανισμών, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.
Δ) Μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση και άλλων δημόσιων έργων μετά το 2026 χωρίς να κινδυνεύουν χρηματοδοτήσεις σε άλλους κρίσιμους τομείς.
Ε) Υπάρχει η δυνατότητα στοχευμένων επενδύσεων στον τομέα της άμυνας και στην αμυντική καινοτομία.
Έως τώρα η Ελλάδα έχει επιτύχει:
- Πλήρη επιτυχία σε 240 ορόσημα και στόχους.
- Έχουν εγκριθεί 800 έργα.
- Η θετική επίδραση του Ταμείου αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση 4,5% του ΑΕΠ.
- Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εργάζεται εντατικά για την ολοκλήρωση των 240 ορόσημων που είναι σε εκκρεμότητα, προκειμένου να διευκολύνει τη ροή των πόρων.
- Ορισμένα έργα απεντάσσονται, όπως η επιδότηση για πράσινα ταξί και το πρόγραμμα δημιουργίας δικτύου φορτιστών, ενώ θα ενταχθούν δράσεις ψηφιοποίησης που σχετίζονται με οπτικές ίνες και την καταγραφή αυθαιρέτων μέσω δορυφόρων.
ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ:
Από τα δεδομένα μέχρι τώρα, έχουν γίνει:
-112 έλεγχοι σε όλα τα κράτη μέλη για το 2024.
– Σε περιπτώσεις παρανομίας, δρομολογείται η ανάκτηση χρηματοδότησής σε περίπτωση λαθών στις εκταμιεύσεις ή ανακλήσεων μέτρων.
– Οι αδυναμίες στους ελέγχους, όπως επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα για την πρόληψη της διπλής χρηματοδότησης και κακοδιαχείρισης των κονδυλίων της ΕΕ.
– Η οικονομική επιτροπή ζητά από όλες τις χώρες μεγαλύτερη διαφάνεια και πλήρη εφαρμογή των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.
-Οι έλεγχοι έχουν αποκαλύψει πολλές περιπτώσεις όπου η χρηματοδότηση έχει εκταμιευτεί, αλλά η εκπλήρωση των αντίστοιχων ορόσημων και στόχων δεν έχει επαρκώς επιτευχθεί.
Η Ελλάδα δεν έχει παρουσιάσει προβλήματα από τους ελέγχους, ενώ έξι άλλες χώρες έχουν εντοπισθεί προβλήματα, με αρκετές από αυτές να μην δέχθηκαν καν έλεγχο!
– Υπάρχει έλλειψη διαφάνειας, παρά την εξαμηνιαία υποχρέωση υποβολής εκθέσεων από τα κράτη μέλη σχετικά με τους 100 μεγαλύτερους τελικούς αποδέκτες.
– Ορισμένα κράτη μέλη καθυστερούν στην υποβολή εκθέσεων, προσκομίζοντας περιορισμένες και μη επαρκείς πληροφορίες.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΚΠΛΗΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ:
Για να εισπράξουμε το ποσό των 14,5 δισ., πρέπει να έχουμε εκπληρώσει τα εξής προαπαιτούμενα:
- ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ: Ολοκλήρωση πολεοδομικών σχεδίων σε όλη τη χώρα και 95% ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου.
- ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Δημιουργία υποδομών για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, άδειες για δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών, εγκατάσταση και χρήση έξυπνων μετρητών.
- ΔΗΜΟΣΙΟ: Ολοκλήρωση της πρώτης φάσης ψηφιοποίησης αρχείων του δημοσίου, δημιουργία υποδομής κεντρικού υπολογιστικού νέφους.
- ΦΑΡΜΑΚΑ: Μείωση του clawback κατά 150.000.000 ευρώ και έκδοση αποδεικτικού επένδυσης στη φαρμακευτική Έρευνα και Ανάπτυξη 2021-23.
- ΥΓΕΙΑ: Προχωρήσεις στις συμβάσεις για νέα Κέντρα Υγείας και ολοκλήρωση του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας.
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Υλοποίηση προπληρωμένων καρτών κοινωνικών παροχών.
- ΕΦΟΡΙΕΣ: Υλοποίηση ηλεκτρονικών ταμειακών μηχανών και ανάπτυξη της πλατφόρμας myDATA για φορολογία εισοδήματος.
- ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: Λειτουργία δικαστικής αστυνομίας και θεσμοθέτηση πλαισίου για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
- ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ: Ολοκλήρωση ψηφιοποίησης του συστήματος μετανάστευσης και ασύλου.
- ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ -ΛΙΜΕΝΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Ανάθεση συμβάσεων για οδική ασφάλεια και για τον νέο ΟΣΕ.
- ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
- ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ: Ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση 20.000 κατοικιών.
- ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ: Υλοποίηση συμβάσεων για φορείς εκμετάλλευσης λεωφορείων.
- ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ: Νέα νομοθεσία για επιδόματα και προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων απασχόλησης.