Μουσική εκδήλωση με συμβολισμό στο Ωδείο Αθηνών
Το βράδυ της Τετάρτης, το Ωδείο Αθηνών φιλοξένησε μια μουσική εκδήλωση σε κλίμα πολιτιστικής σύμπλευσης, με την παρουσία του Τούρκου Πρέσβη στην Αθήνα, Çağatay Erciyes.
Η εκδήλωση εντάσσεται στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με τον πολιτισμό να αποτελεί κεντρικό στοιχείο των διμερών επαφών.
Παρά τις θετικές εξελίξεις, ο Τούρκος Πρέσβης παρατήρησε ότι οι διαφορές παραμένουν σημαντικές.
Σχόλια για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Πρέσβης αναφέρθηκε στην τρέχουσα φάση των σχέσεων, τονίζοντας ότι τα τελευταία δύο χρόνια ήταν «ιδιαίτερα θετικά».
Επισήμανε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες παραμένουν ανοιχτοί και λειτουργικοί, θυμίζοντας τη συνάντηση το πρωί της ίδιας ημέρας των Υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν στην Αττάλεια, κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου του ΝΑΤΟ.
Ο Τούρκος Πρέσβης ανακοίνωσε επίσης ότι προετοιμάζεται η επόμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας–Τουρκίας, που θα διεξαχθεί στην Άγκυρα σε λίγους μήνες.
Παρ’ όλα αυτά, αναγνώρισε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες, δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές επιθυμούν την ανάπτυξη σχέσεων αμοιβαίου οφέλους και σεβασμού.
Περαιτέρω, ο κ. Erciyes χαρακτήρισε τον πολιτισμό «ζωτικό παράγοντα» στην διπλωματική προσέγγιση, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς την Ελληνίδα Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και τον Τούρκο ομόλογό της, Mehmet Ersoy, για την υποστήριξη των πολιτιστικών ανταλλαγών.
Η μουσική ως γέφυρα συνεργασίας
«Η μουσική είναι ένας πανανθρώπινος δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η εκδήλωση αυτή εκφράζει το κοινό όραμα για ένα πιο ήρεμο μέλλον.
Αναφέρθηκε σε δύο εξαιρετικούς καλλιτέχνες —την Τουρκάλα ερμηνεύτρια Nazlı Hacıalioğlu και τον Έλληνα κλαρινετίστα Θανάση Βασιλόπουλο— οι οποίοι ενώνουν μουσικές και πολιτισμούς μέσω της τέχνης.
Ο κ. Erciyes ανέφερε ότι η πρώτη κοινή εμφάνιση των δύο καλλιτεχνών έγινε πέρυσι στην κατοικία του στην Αθήνα, περιγράφοντάς την ως «ανεξίτηλη» και εξέφρασε τη χαρά του για την επιστροφή τους στο Ωδείο.
Συνεχίζουμε τη δημιουργία γέφυρας μέσω πολιτισμού
Επίσης, επεσήμανε τις πρόσφατες κοινές πρωτοβουλίες, όπως η ελληνοτουρκική θεατρική παραγωγή “Ρωμαίος και Ιουλιέτα”, η στήριξη της Τουρκίας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, και η επιστροφή αρχαιολογικών αντικειμένων που είχαν εξαχθεί παράνομα.
Ο Τούρκος Πρέσβης ευχαρίστησε δημόσια τα Υπουργεία Πολιτισμού των δύο χωρών για τη συνδιοργάνωση της συναυλίας και έκανε ειδική μνεία στον Διευθυντή του Ωδείου Αθηνών, κ. Νίκο Τσούχλο, για τη φιλοξενία στον «ιστορικό και εμπνευσμένο» χώρο.
«Ας συνεχίσουμε να δημιουργούμε γέφυρες μέσω του πολιτισμού, της συνεργασίας και ενός κοινού οράματος για το μέλλον», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «η μουσική μπορεί να εκφράσει την ανθρωπιά μας καλύτερα από τα λόγια».
Η συναυλία εγκαινιάστηκε με θερμό κλίμα, με το κοινό να αντιδρά ενθουσιωδώς στις ερμηνείες των καλλιτεχνών, αποδεικνύοντας τη δυνατότητα των λαών να συναντώνται πέρα από τις πολιτικές διαφορές.