Ακόμη και χώρες που παραδοσιακά στηρίζουν το Ισραήλ, αρχίζουν να εκφράζουν αντιδράσεις κατά του «ανθρωπιστικού αποκλεισμού» που έχει επιβάλει το Τελ Αβίβ στους Παλαιστίνιους της Γάζας. Οι κάτοικοι, που αντιμετωπίζουν σοβαρό λιμό, βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί ότι 14.000 βρέφη διατρέχουν άμεσο κίνδυνο θανάτου εάν η ανθρωπιστική βοήθεια δεν παραδοθεί άμεσα.
Μετά την απόφαση της Βρετανίας να παγώσει τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, που ισχύει άμεσα, οι περισσότεροι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ υποστήριξαν την πρόταση της Ολλανδίας να επανεξεταστεί η ευρεία εμπορική συμφωνία με το Ισραήλ.
Σήμερα, 17 από τους 27 υπουργούς του μπλοκ συμφώνησαν με αυτήν την προσφορά, η οποία προτάθηκε νωρίτερα από τον Ολλανδό υπουργό Caspar Veldkamp.
Αυτό σημαίνει ότι η εκτελεστική αρχή της ΕΕ εξετάζει την αναθεώρηση του άρθρου 2 της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, μιας εκτενούς συμφωνίας που διέπει τις εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις των δύο πλευρών.
Το άρθρο 2 αναφέρεται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών, που αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία της συμφωνίας. Η ΕΕ είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ, με τη συνολική αξία των εμπορικών σχέσεων να ξεπερνά τα 45 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
«Είναι προφανές από τις σημερινές συζητήσεις ότι υπάρχει ουσιαστική πλειοψηφία υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 2 της Συμφωνίας Σύνδεσης με το Ισραήλ», δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλας, στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Η Κάλας τόνισε ότι η απόφαση είναι «αναστρέψιμη» και εξαρτάται από την «πρόοδο» που θα σημειωθεί. «Είναι στο χέρι του Ισραήλ να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια», πρόσθεσε.
Η Ιρλανδία και η Ισπανία είχαν πρώτες θέσει πριν από 15 μήνες την ιδέα της αναθεώρησης της Συμφωνίας Σύνδεσης με επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εφόσον δεν έχουν λάβει απάντηση, ενώ δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν υποστήριξη από άλλες χώρες της Ε.Ε.
Παρ’ όλα αυτά, η αναθεώρηση απέκτησε καινούρια ώθηση στις τελευταίες εβδομάδες, όταν οι Κάτω Χώρες, παρά την παραδοσιακή τους στήριξη στο Ισραήλ, δήλωσαν ότι ο ανθρωπιστικός αποκλεισμός της Γάζας, που μόλις πρόσφατα έλαβε περιορισμένες ποσότητες από βασικές προμήθειες για πρώτη φορά μετά από έντεκα εβδομάδες, συνιστά «παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και κατά συνέπεια του άρθρου 2.