Η Ρωσία επισημαίνει την «αδιαπραγμάτευτη» προσάρτηση των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών.
Η δήλωση συνέπεσε με την συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ, και του Αμερικανού προεδρικού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, γεμίζοντας τις συνομιλίες με την ευρωπαϊκή προοπτική για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Η ουκρανική διπλωματία αντέτεινε σήμερα, χαρακτηρίζοντας ως «γελοίες» τις ρωσικές δηλώσεις περί προσάρτησης ουκρανικών εδαφών. Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής διπλωματίας, Γκεόργκι Τίχι, δήλωσε: «Η Ρωσία δεν μπορεί να διεκδικεί τίποτα από ουκρανικές περιοχές», προσθέτοντας ότι είναι απαράδεκτο οι Ρώσοι αξιωματούχοι να επικαλούνται το ρωσικό Σύνταγμα για να δικαιολογήσουν τη θέση τους.
Την ίδια στιγμή, Ρώσοι και Αμερικανοί διπλωμάτες είχαν συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη για την επανεκκίνηση των διμερών τους σχέσεων, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στο Κίεβο και την Ευρώπη ότι μπορεί να παραγνωριστούν κατά τις μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Οι συνομιλίες αυτές, οι οποίες είναι μόλις οι δεύτερες σε δύο εβδομάδες, χαιρετίστηκαν από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος διαπίστωσε ότι γεννούν «κάποια ελπίδα» για τη λύση «στρατηγικών συστημικών ζητημάτων», συμπεριλαμβανομένης και της ρωσοουκρανικής σύγκρουσης. Το Κρεμλίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να κάνει εδαφικούς συμβιβασμούς ενώπιον των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες είναι οι βασικοί υποστηρικτές του ουκρανικού στρατού μετά την αρχή της ρωσικής επίθεσης τον Φεβρουάριο του 2022.
Οι απαιτήσεις της Ρωσίας για τον τερματισμό της επιθετικότητας παραμένουν αμετάβλητες: η Ουκρανία θα πρέπει να παραχωρήσει τέσσερις περιοχές που είναι εν μέρει κατεχόμενες στην ανατολική και νότια Ουκρανία, εκτός από την Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014, και να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Οι περιοχές που ενσωματώθηκαν στη Ρωσική Ομοσπονδία αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της χώρας μας. Αυτό είναι απολύτως αναμφισβήτητο και αδιαπραγμάτευτο», ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.
Από την πλευρά του, το Κίεβο ισχυρίζεται ότι συνεχίζει να ελέγχει 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα της ρωσικής περιοχής Κουρσκ, αν και έχει ήδη χάσει τα δύο τρίτα των εδαφών που κατείχαν οι στρατιώτες του στο τέλος μιας αιφνιδιαστικής επίθεσης το καλοκαίρι του 2024.
Ο ρωσικός στρατός, επιπλέον, ανακοίνωσε ότι ανέκτησε τον έλεγχο του χωριού Νικόλσκι στην περιοχή Κουρσκ, μετά την ανακοίνωση της προηγούμενης ημέρας που ανέφερε την απελευθέρωση δύο άλλων οικισμών στην ίδια περιοχή.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Ζελένσκι, είχε προηγουμένως αναφέρει την ιδέα της «ανταλλαγής εδαφών» με τη Μόσχα, πρόταση την οποία το Κρεμλίνο είχε απορρίψει.
Αυτή τη στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία, με την πρόσφατη προσέγγισή τους, δείχνουν να επιθυμούν να διαχειριστούν το ζήτημα της Ουκρανίας χωρίς την παρουσία των Ουκρανών και των Ευρωπαίων. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τους Δυτικούς να είναι «ρεαλιστές» και να κατανοήσουν την κατάσταση, επαναλαμβάνοντας ότι η Ρωσία είναι ανοικτή σε «σοβαρό διάλογο» σχετικά με την Ουκρανία, καταγγέλλοντας παράλληλα τις «δυτικές ελίτ» για προσπάθειες διάσπασης της συζητήσεως με την Ουάσινγκτον.
Διμερείς συνομιλίες Ρωσίας και ΗΠΑ
Οι πρόεδροι Ρωσίας και ΗΠΑ συνομίλησαν τηλεφωνικά στις 12 Φεβρουαρίου, σπάζοντας την πολιτική απομόνωσης της Δύσης κατά της Μόσχας.
Από εκείνη τη στιγμή, οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί έχουν εκφράσει την επιθυμία να επαναφέρουν την ισορροπία στις διμερείς σχέσεις τους, κυρίως σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των πρεσβειών και των προξενείων, έπειτα από πολλές απελάσεις διπλωματών. Αυτό το ζήτημα συζητούν οι διπλωμάτες των δύο χωρών στην Κωνσταντινούπολη.
Ωστόσο, η Μόσχα, αμβλύνοντας τις προσδοκίες, δηλώνει ότι δεν αναμένει σημαντικές αλλαγές στις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον. «Κανείς δεν περιμένει γρήγορες και εύκολες λύσεις», δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι υπάρχει αμοιβαία επιθυμία «να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον».
Η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας, Μαρία Ζαχάροβα, σημείωσε πως η Μόσχα ελπίζει ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα είναι «η αρχή μιας σειράς» που θα οδηγήσουν στην υπέρβαση διαφορών και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης.
Επιπλέον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ζητά την αναδιοργάνωση της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας, καλώντας σε αποχώρηση του ΝΑΤΟ από την ανατολική Ευρώπη, θεωρώντας αυτή τη συμμαχία ως υπαρξιακή απειλή για τη Ρωσία.
Η προοπτική συνάντησης Πούτιν – Τραμπ ανησυχεί τόσο τους Ευρωπαίους όσο και το Κίεβο, οι οποίοι τονίζουν την ανάγκη για «διαρκή ειρήνη» με «εγγυήσεις ασφάλειας» για την Ουκρανία, ώστε να αποτραπεί μια νέα ρωσική επίθεση στο μέλλον αν σταματήσουν οι εχθροπραξίες.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, το ανέφερε στον Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίσκεψή του τη Δευτέρα στο Λευκό Οίκο, παρόμοια και ο Κιρ Στάρμερ στη σημερινή τους συνάντηση. Ωστόσο, ο Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι Ευρωπαίοι, και όχι οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει να παρέχουν αυτές τις «εγγυήσεις» στο Κίεβο, παρακάμπτοντας τα επανειλημμένα αιτήματα του Ζελένσκι. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας αναμένεται να επισκεφθεί αύριο την Ουάσινγκτον, όπου αναμένεται να ολοκληρώσει μια συμφωνία για την εκμετάλλευση των ουκρανικών ορυκτών και να ρωτήσει τον Τραμπ για τη μελλοντική αμερικανική βοήθεια.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters