Οι αρχαιολογικές ανασκαφές σε μια αρχαία ελληνική πόλη αποκάλυψαν ευρήματα που δείχνουν ότι στον τόπο αυτό πραγματοποιούνταν αγώνες παγκρατίου, ένα από τα πιο σφοδρά αθλήματα της αρχαιότητας, κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ.
Οι ανασκαφές έλαβαν χώρα το 2024 στην ορεινή πόλη Καδύανδα, στην αρχαία Λυκία, σε υψόμετρο 1000 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, στην επαρχία των Μούγλων στη Μικρά Ασία και στη σημερινή Φετιγιέ. Ο Δρ. Fatih Onur, επικεφαλής των εργασιών, και η ομάδα του κάλυψαν μια έκταση 150.000 τ.μ. και ανακάλυψαν 30 νέες επιγραφές.
Παρά την πλούσια ιστορία της αρχαίας πόλης, η έρευνα στην περιοχή είναι περιορισμένη, με εξαίρεση μερικές σωστικές ανασκαφές που οργανώθηκαν από το μουσείο της Φετιγιέ.
«Γι’ αυτόν τον λόγο αποφασίσαμε να ερευνήσουμε την αρχαία ορεινή πόλη» επισήμανε ο Δρ. Onur, υπογραμμίζοντας ότι «έχει θέα σε όλη την πόλη Φετιγιέ και βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο που επιτρέπει την παρατήρηση όλων των δρόμων που οδηγούν βόρεια από το λιμάνι της Φετιγιέ. Στην κλασική περίοδο και μετά, ήταν ένα πολύ σημαντικό σταυροδρόμι».

Μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη
Ο καθηγητής Δρ. Onur ανέφερε ότι στο παρελθόν, μια γερμανική ομάδα είχε πραγματοποιήσει περιορισμένη έρευνα στην αρχαία πόλη και εξήγησε ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 150 επιγραφές που παρέχουν σημαντικές πληροφορίες.
Οι ερευνητές στοχεύουν να κατανοήσουν, μέσω των επιγραφών, τη θέση της πόλης πριν από τη Ρωμαϊκή Περίοδο. Ο Δρ. Onur παραδέχεται ότι δεν έχουν συγκεντρώσει αρκετά σχετικά δεδομένα.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών τους, αναγνώρισαν μια σημαντική πληροφορία για την ακμή της πόλης, λίγο πριν την εγκατάλειψή της.
«Είναι ενδιαφέρον, καθώς ανακαλύψαμε ότι στον 2ο αιώνα η πόλη ήταν κέντρο αθλητικών διοργανώσεων. Γνωρίζουμε ότι σε άλλες πόλεις γενικά, κατά τη διάρκεια αυτών των αιώνων, διεξάγονταν τέτοιες διοργανώσεις. Αυτό που μας παραξενεύει είναι ότι αυτές οι διοργανώσεις γίνονταν με τόση ένταση σε μια πόλη σε τόσο μεγάλο υψόμετρο».
«Πρώτη αναφορά του αγωνίσματος σε επιγραφές της πόλης»
Ο καθηγητής Δρ. Onur τόνισε ότι το αγώνισμα αυτό αναφέρεται μόνο σε λίγες αρχαίες πόλεις της περιοχής. «Στην Καδύανδα της Λυκίας, το πάγκρατιο και η πάλη αναφέρονται απευθείας στο βάθρο ενός αγάλματος του οργανωτή των αγώνων, ο οποίος επένδυε όλα του τα χρήματα στη διεξαγωγή τους. Η επιγραφή κάνει αναφορά στην ανέγερση του κτιρίου όπου βρισκόταν το παλιό γυμνάσιο της πόλης» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον Δρ. Onur, η ανέγερση του γυμνασίου επιτεύχθηκε με απόφαση της Γερουσίας και στους νικητές των αγώνων απονέμονταν βραβεία.
«Ανακαλύπτοντας τις δραστηριότητες της πόλης μέσω της επιγραφής, μάθαμε ότι υπήρχε ένα παλιό γυμνάσιο που ήταν σε αχρησία και χρειαζόταν ανακαίνιση. Όταν εκείνη την εποχή το γυμνάσιο χαρακτηριζόταν παλαιό, πιθανώς να χρονολογείται στην Ελληνιστική Περίοδο. Έτσι μπορούμε να ανασυνθέσουμε τη δομή της πόλης».

«Ιεροί Αγώνες» που τροφοδοτούσαν την οικονομία της πόλης
Σχολιάζοντας τους αγώνες παγκρατίου και πάλης, γνωστούς ως “Ιεροί Αγώνες”, ο Δρ. Fatih Onur υπογράμμισε ότι η διοργάνωσή τους δεν είχε μόνο ψυχαγωγικό χαρακτήρα.
«Αυτού του είδους οι αγώνες, οργανώνονταν για την οικονομική σταθεροποίηση της περιοχής. Δηλαδή, τόσο για να ενισχυθεί η ηθική των πολιτών όσο και για τη οικονομική αναζωογόνηση της πόλης. Ο κόσμος ερχόταν από την περιοχή για να παρακολουθήσει τους αγώνες. Ήταν ένα μέσο για να ζωντανέψει η οικονομία της. Οι αγώνες ήταν μια γιορτή με οικονομικό χαρακτήρα που βοηθούσε τη ροή των πολιτών στην ευρύτερη περιοχή».

Η εγκατάλειψη της πόλης
Ο Δρ. Onur αποκάλυψε ότι η πιο εντυπωσιακή πτυχή της πόλης είναι η εγκατάλειψή της. «Εξετάζοντας τις δομές στην πόλη, παρατηρούμε συνεχείς κατασκευές της ρωμαϊκής περιόδου. Μετά την ρωμαϊκή εποχή, δεν υπάρχει καμία εκκλησία ή ίχνος χριστιανισμού στην πόλη. Αυτή η κατάσταση δεν είναι συνηθισμένη» τόνισε.
Προτείνοντας ότι οι αγώνες ίσως οργανώνονταν τις τελευταίες ημέρες της πόλης, ο Δρ. Onur ανέφερε: «Η πόλη εγκαταλείφθηκε πριν γνωρίσει τον Χριστιανισμό. Η πιο πιθανή εξήγηση για την εγκατάλειψη είναι η υποβάθμιση του συστήματος ύδρευσης, ίσως λόγω κάποιου σεισμού. Δεν κατάφεραν να αποκαταστήσουν αυτό το σύστημα, καθώς ήταν μια δύσκολη δουλειά. Επιπλέον, συγκεκριμένα την εποχή εκείνη, οι κάτοικοι άρχισαν να μεταναστεύουν προς τις πεδιάδες. Ίσως εγκατέλειψαν την πόλη και συνέχισαν τη ζωή τους σε χαμηλότερες περιοχές».