Ο Νίκος Δένδιας παρουσίασε στην Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής την πρόταση για την αγορά δύο φρεγατών FREMM για το Πολεμικό Ναυτικό, με τη Γαλλία και την Ιταλία ως υποψήφιους προμηθευτές.
Χρήστος Μαζανίτης
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε την απόφαση του υπουργείου να προχωρήσει στην προμήθεια δύο φρεγατών FREMM κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής.
Όπως ανέφεραν πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η πρόταση περιλαμβάνει την αγορά δύο φρεγατών FREMM, καθώς και την προμήθεια νέων υποβρυχίων και παράκτιων περιπολικών.
Η Ιταλία έχει προσφέρει δύο μεταχειρισμένες φρεγάτες FREMM κλάσης Bergamini, διαθέσιμες μετά το 2028, με κόστος 600 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, η Γαλλία προσφέρει επίσης φρεγάτες FREMM, δεδομένου ότι το πλοίο είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των ναυπηγείων NAVAL και FINCANTIERI. Ενόψει της προγραμματισμένης επίσκεψης του Γάλλου υπουργού Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί, το ερώτημα είναι αν το Παρίσι θα κάνει κάποια κίνηση, γεγονός που θα ωφελούσε τον Πολεμικό Ναυτικό λόγω της ομοιοτυπίας με τις φρεγάτες FDI Belharra.
Ο πρωταρχικός σκοπός του ΜΠΑΕ (Μακροχρόνιος Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών 2025-2036) είναι η αύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, τηρώντας παράλληλα τα δημοσιονομικά περιθώρια και προωθώντας τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής και ναυπηγικής βιομηχανίας σε ποσοστό 25% μέσω της καινοτομίας και των σύγχρονων τεχνολογιών.
Οι εξοπλιστικές προμήθειες κατατάσσονται σε τέσσερις κύριες κατηγορίες:
• Απόκτηση νέων δυνατοτήτων – μέσων.
• Συστήματα Διοίκησης και Ελέγχου, επικοινωνίες και δορυφορικά συστήματα.
• Συνεχιζόμενη υποστήριξη των νέων και υφιστάμενων οπλικών συστημάτων, ποσοστό 25% του συνολικού προϋπολογισμού.
• Συντήρηση, αναβάθμιση και απόκτηση νέων υποδομών που σχετίζονται με τα νέα προγράμματα εξοπλισμού.
Νέο Δόγμα Αποτροπής
Το νέο δόγμα αποτροπής, γνωστό ως «ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΕΑ», διαθέτει πέντε επίπεδα προστασίας, καλύπτοντας όλη την ελληνική επικράτεια. Με αυτόν τον τρόπο, ο σύγχρονος στόλος των νέων φρεγατών και των αεροσκαφών 4,5ης και 5ης γενιάς θα μπορεί να αναπτύξει πλήρως τις επιχειρησιακές του δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων και στρατηγικών όπλων.
Σημαντικά Προγράμματα
Η «ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ» είναι μια ολιστική προσέγγιση που αφορά την αποτελεσματική αντιμετώπιση εναέριων, θαλάσσιων και υποθαλάσσιων απειλών, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη μέσω ενός πολυεπίπεδου θόλου πέντε επιπέδων: αντιαεροπορικής, αντιβαλλιστικής, anti-drone, αντιπλοϊκής και ανθυποβρυχιακής προστασίας.
Με τα νέα πυραυλικά συστήματα Πυροβολικού, επιτυγχάνεται η αύξηση του βεληνεκούς και η δυνατότητα προσβολής στρατηγικών στόχων με ακρίβεια. Αυτά τα συστήματα θα μπορούν να εκτοξεύουν διαφορετικά πυρομαχικά ανάλογα με τον στόχο. Παράλληλα, θα διαθέτουν και αντιπλοϊκές ικανότητες, παρέχοντας υποστήριξη σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως νησίδες και βραχονησίδες.
Διεξάγεται συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τη ΥψηΔ για την απόκτηση γεωστατικού δορυφόρου στρατιωτικών προδιαγραφών. Επιπλέον, εξετάζεται πρόγραμμα προμήθειας συστημάτων κυβερνοπολέμου που θα ενισχύσουν την μονάδα κυβερνοπολέμου «1864» και τις νέες μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου.
Η διασύνδεση όλων των οπλικών συστημάτων, πλατφορμών και αισθητήρων θα επιτευχθεί μέσω ενός κοινά ενοποιημένου συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου που θα αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για τη συλλογή και αξιολόγηση πληροφοριών και την εκτίμηση των απειλών.
Η αναβάθμιση του εξοπλισμού θα επιτρέψει στους σύγχρονους μαχητές να είναι ισχυροί και αποτελεσματικοί, προσαρμόζοντας την αρχιτεκτονική της αναβάθμισης σε πέντε βασικούς τομείς: επιβίωση, επικοινωνία, επίγνωση, ευελιξία και ισχύς πυρός.
Τα 4,5ης και 5ης γενιάς μαχητικά αεροσκάφη (F-35, RAFALE, VIPER) προσφέρουν διαλειτουργικότητα, χαμηλή ανιχνευσιμότητα από ραντάρ, και προηγμένα όπλα στρατηγικής αποτροπής μεγάλης εμβέλειας, με εξελιγμένα συστήματα ραντάρ και ηλεκτρονικού πολέμου που παρέχουν ολοκληρωμένη εικόνα σε πραγματικό χρόνο.
Με την αγορά και αναβάθμιση των φρεγατών, θα ενισχυθεί η ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού να λειτουργεί στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, διασφαλίζοντας την αναγκαία στρατηγική ισχύ. Αυτές περιλαμβάνουν καινοτόμες τεχνολογίες που συνδέονται μέσω ενός δικτυοκεντρικού Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου. Θα έχουν αντιαεροπορικά συστήματα που θα προσφέρουν προστασία μεγάλου βεληνεκούς και θα μπορούν να εκτοξεύουν πυραύλους κρούσης (SCALP Naval) για στρατηγικούς πλήγματος. Οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι θα φέρουν αντίκτυπο σε θαλάσσιες απειλές, ενώ τα συστήματα ανθυποβρυχιακού πολέμου σε συνεργασία με τα ελικόπτερα MH-60 ROMEO θα μπορούν να εμπλέκονται οποιονδήποτε υποβρυχιακό στόχο.
Εξετάζεται επίσης ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου στόλου, που περιλαμβάνει φρεγάτες, υποβρύχια και ταχέα περιπολικά, καθώς και η προμήθεια δύο φρεγατών FREMM.
Αμυντική Καινοτομία και Τεχνολογία
Μέσω του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) και του νέου ΣΤ’ Κλάδου Μετεξέλιξης, Καινοτομίας και Αμυντικής Τεχνολογίας του ΓΕΕΘΑ, δημιουργούνται προϋποθέσεις για την είσοδο των Ενόπλων Δυνάμεων στο διεθνές περιβάλλον Αμυντικής Καινοτομίας, με στόχο την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών μέσω προγραμμάτων Έρευνας και Ανάπτυξης.
Υπάρχει ήδη εγκατεστημένο σε φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού το σύστημα anti-drone «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ», που προήλθε από συνεργασία του ΕΛΚΑΚ με την ΕΑΒ και έχει δοκιμαστεί με επιτυχία.
Στην παρούσα κατάσταση, έχουν υπογραφεί συμβάσεις για τέσσερα προγράμματα και βρίσκονται σε προκαταρκτική διαβούλευση τα έργα:
• Ανάπτυξη Συστήματος Διαχείρισης Μάχης,
• Ανάπτυξη Μη Επανδρωμένων Θαλασσίων Σκαφών Επιφανείας (USV),
• Ανάπτυξη Μεταφερόμενου Συστήματος Επιτήρησης,
• Ανάπτυξη Συστήματος Περιορισμού Μεταβατικών Υπερτάσεων,
• Ανάπτυξη Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους Μεταφοράς Φορτίου,
• Ανάπτυξη Συστήματος Εναέριας Επιτήρησης με Χρήση Ακουστικών Αισθητήρων.
Μέτρα Ενίσχυσης Διαφάνειας
Για την ενίσχυση της διαφάνειας στις προμήθειες αμυντικού υλικού, προωθείται ένα πλαίσιο θεσμικής θωράκισης της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), με τα εξής μέτρα:
• Επιλογή του διευθυντή και του υποδιευθυντή της ΓΔΑΕΕ από υπηρετούντες αξιωματικούς, κατόπιν πρότασης του ΓΕΕΘΑ.
• Νομική υποστήριξη της ΓΔΑΕΕ μέσω σύστασης Ειδικού Γραφείου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ).
• Αλλαγή της διαδικασίας τοποθέτησης και στελέχωσης της ΓΔΑΕΕ, με μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής και στελέχωση από εξειδικευμένο προσωπικό.
Επιπλέον, ενισχύεται η ΥΕΥ με:
• Τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος για τη σύσταση και λειτουργία της ΥΕΥ.
• Μνημόνιο συνεργασίας ΥΕΥ και ΑΑΔΕ για τον έλεγχο θεμάτων εξοπλισμών και παροχή εκπαίδευσης.
• Τοποθέτηση Στρατιωτικού Εισαγγελέα στην ΥΕΥ.
• Νομοθετική ρύθμιση για άρση του τραπεζικού απορρήτου.
• Δυνατότητα ελέγχου της περιουσιακής κατάστασης φυσικών προσώπων των ΕΔ.
Παράλληλα, όσον αφορά την ενεργοποίηση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων, δρομολογούνται τα εξής:
• Ενημέρωση της Επιτροπής ανά εξάμηνο για όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα που ενεργοποιούνται και εκτάκτως όταν ζητηθεί.
• Νομοθετική ρύθμιση για τη διατύπωση γνώμης της Επιτροπής για εξοπλιστικά προγράμματα αξίας άνω των 10 εκατ. € αντί για 30 εκατ. €, όπως ισχύει σήμερα.