Η διαδικασία ανάρτησης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το 2025 ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, που αφορά 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες.
Σύμφωνα με τον νέο προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο σε 12 μηνιαίες δόσεις αντί 11, με την προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης να λήγει στα τέλη Μαρτίου και της τελευταίας στις 28 Φεβρουαρίου 2026. Αξιοσημείωτο είναι ότι, σε αντίθεση με τον φόρο εισοδήματος, δεν υπάρχει έκπτωση για εφάπαξ καταβολή.
Μια άλλη σημαντική αλλαγή είναι η αύξηση της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ στο 20% από 10% πέρυσι, για τους ιδιοκτήτες που έχουν ασφαλίσει το ακίνητό τους αξίας έως 500.000 ευρώ κατά του σεισμού, της πυρκαγιάς και της πλημμύρας για ολόκληρο το 2024. Για ακίνητα μεγαλύτερης αξίας, η έκπτωση παραμένει στο 10%.
Επιπλέον, για μικρότερες περιόδους ασφάλισης του ακινήτου ισχύει αναλογική έκπτωση:
- Για 9μηνη κάλυψη: Έκπτωση 7,5%
- Για 3μηνη: Έκπτωση 2,5%
Φορολογούμενοι από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες μπορεί να καταβάλουν μειωμένο ή μηδενικό ΕΝΦΙΑ. Εκτιμάται ότι φέτος θα εισροφήσουν στα Δημόσια ταμεία 2,43 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ.
Πώς να βρείτε τα εκκαθαριστικά σας
Τα εκκαθαριστικά αφορούν το φορολογικό έτος 2024 και οι φορολογούμενοι μπορούν να τα αποκτήσουν με δύο τρόπους:
1) Μέσω της ψηφιακής πύλης της ΑΑΔΕ «myAADE»
Για να εκτυπώσει το εκκαθαριστικό του φόρου μέσω του «myAADE», ο ιδιοκτήτης ακινήτου πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:
- Επιλέγει «Εφαρμογές»
- Κλικάρει στις «Φορολογικές Υπηρεσίες»
- Επιλέγει «Ακίνητα»
- Επιλέγει «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» και μετά «Είσοδος στην Εφαρμογή»
- Πηγαίνει στο «Έτος» και επιλέγει το 2025
2) Μέσω της εφαρμογής για κινητές συσκευές myAADEapp
Σε αυτή την περίπτωση, ο φορολογούμενος θα ενημερωθεί για το ποσό του φόρου με email στον λογαριασμό που έχει δηλώσει στην myAADEapp.
ΕΝΦΙΑ: Διορθώσεις και λάθη
Αρχές προσεχούς διαστήματος θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων του Ε9, ώστε οι φορολογούμενοι να διορθώσουν τυχόν σφάλματα και παραλείψεις που έχουν παρατηρήσει και να διεκδικήσουν εκπτώσεις από 20% έως 90%. Έτσι, όσοι σκοπεύουν να προβούν σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να ελέγξουν τα εξής:
1) Τον όροφο
Εάν δεν συμπληρωθεί ο αριθμός του ορόφου του ακινήτου ή δηλωθεί ως δώμα, ο φόρος θα υπολογίζεται με τον υψηλότερο συντελεστή που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Συχνά φορολογούμενοι που έχουν μεζονέτα δηλώνουν ως όροφο αυτόν που βρίσκεται η είσοδος. Αυτό είναι λάθος, καθώς πρέπει να δηλώνεται ο ανώτερος όροφος.
2) Τα ημιτελή κτίσματα
Για τα ημιτελή κτίσματα θα πρέπει να έχει υπολογιστεί η έκπτωση 60% στον ΕΝΦΙΑ. Αν δεν έχει υπολογιστεί, ο φορολογούμενος μπορεί να μην έχει επικαιροποιήσει τα στοιχεία του συγκεκριμένου ακινήτου στη δήλωση Ε9 και θα πρέπει να διορθώσει την παράλειψη.
3) Τα εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία)
Εάν το είδος του εμπράγματου δικαιώματος δεν αναγράφεται ή αναγράφεται λανθασμένα, τότε το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο, όταν το έτος γέννησης του επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.
4) Τα αγροτεμάχια
Ο φορολογούμενος ίσως πληρώσει υψηλότερο φόρο για μια άγονη εδαφική έκταση αν:
- έχει δηλώσει μόνο την ονομασία της θέσης και τον νομό που βρίσκεται
- δεν έχει δηλώσει το δήμο ή τη Δημοτική Ενότητα όπου βρίσκεται το ακίνητο.
Σε αυτήν την περίπτωση, ο φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώσει εκ νέου το αγροτεμάχιο και να συμπληρώσει σωστά τα στοιχεία της διεύθυνσής του.