Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχωρά σε εκτενή οργανωτική και επιχειρησιακή αναδιάρθρωση, ενσωματώνοντας δυο κρίσιμους δημόσιους φορείς: το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).
Η ΑΑΔΕ αναλαμβάνει πλέον διευρυμένες αρμοδιότητες στους ελέγχους, με κύριο στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της σπατάλης πόρων. Θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος, τεχνοκρατικά ενισχυμένος και ψηφιακά εξοπλισμένος μηχανισμός εποπτείας για τη σωστή αξιοποίηση των δημόσιων πόρων.
Η ενσωμάτωσή του ΣΔΟΕ σηματοδοτεί την ολοκληρωτική ενοποίηση των ελεγκτικών υπηρεσιών σε ένα σύστημα απαλλαγμένο από πολιτικές επεμβάσεις, εστιάζοντας στην ταχύτητα, την ακρίβεια και στη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων. Αυτή η νέα δομή περιλαμβάνει ενιαία διαχείριση των υποθέσεων οικονομικού εγκλήματος, συνδυάζοντας την εμπειρία του ΣΔΟΕ με τις τεχνολογίες της ΑΑΔΕ.
Επιπλέον, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στο νέο ρόλο της ΑΑΔΕ στον τομέα της αγροτικής πολιτικής, με την απορρόφηση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η Αρχή θα αναλάβει την εποπτεία και τη διαχείριση των αγροτικών ενισχύσεων, στοχεύοντας στην ορθολογική και δίκαιη κατανομή των κοινοτικών πόρων.
Σύμφωνα με πηγές, η χρήση διαλειτουργικών ψηφιακών συστημάτων θα διευκολύνει την αποτελεσματική παρακολούθηση και διασταύρωση των στοιχείων των δικαιούχων αγροτικών επιδοτήσεων, ενισχύοντας τη διαφάνεια και μειώνοντας τη γραφειοκρατία.
Οι αλλαγές αυτές αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης, με στόχο τη συγκέντρωση αρμοδιοτήτων σε λιγότερους αλλά πιο ισχυρούς και αποτελεσματικούς φορείς. Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να αρχίσει σταδιακά το β΄ εξάμηνο του 2025, με στόχο την πλήρη ενσωμάτωση εντός 18-24 μηνών.
Η κατάργηση του ΣΔΟΕ – Η αρχή ενός ισχυρού ελεγκτικού μηχανισμού
Το ΣΔΟΕ, που ιδρύθηκε το 1997, έχει περάσει από διάφορες φάσεις ενίσχυσης και αποδυνάμωσης, κατέληξε στην τελική του κατάργηση με διάταξη στο αναμενόμενο νομοσχέδιο για τον νέο Τελωνειακό Κώδικα. Οι αρμοδιότητες και οι 200 έμπειροι υπάλληλοί του θα μεταφερθούν στην ΑΑΔΕ. Εκεί, σε συνεργασία με τις ειδικές δυνάμεις ΔΕΟΣ, θα δημιουργήσουν ένα ισχυρό μέτωπο ελέγχων σε κρίσιμους τομείς, όπως ο ΦΠΑ και το λαθρεμπόριο.
Η ενοποίηση των ελεγκτικών δομών σε μία κεντρική και ανεξάρτητη αρχή δεν είναι απλώς οργανωτική αναδιάρθρωση, αλλά στρατηγική επιλογή για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας. Η ΑΑΔΕ διαθέτει ήδη σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, όπως η σύνδεση με τραπεζικά δεδομένα και το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, επιτρέποντας την ανάλυση κινδύνου σε πραγματικό χρόνο.
Μια νέα εποχή για τις αγροτικές ενισχύσεις
Η απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει στην ΑΑΔΕ τις κρίσιμες λειτουργίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών και των ελέγχων των αγροτικών ενισχύσεων, σηματοδοτεί μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στον πρωτογενή τομέα.
Το νέο σύστημα θα βασίζεται σε διαλειτουργικά πληροφοριακά συστήματα, τυποποιημένες διαδικασίες και αυστηρούς ελέγχους μέσω ψηφιακών μέσων. Η ολοκλήρωση μεταφοράς του προσωπικού και των αρμοδιοτήτων στην ΑΑΔΕ αναμένεται έως το β΄ εξάμηνο του 2026, υπό την εποπτεία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και με τη συνεργασία των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η νέα εποχή για τις αγροτικές ενισχύσεις υπόσχεται διαφάνεια, ταχύτητα και βελτιωμένη εξυπηρέτηση των αγροτών, ενώ αποσκοπεί στην εξάλειψη προβλημάτων που ταλαιπώρησαν τον τομέα και σπατάλησαν πόρους.
Το επιχειρησιακό σχέδιο: Σαφείς στόχοι και κλίμακα
Η έκταση και η εμβέλεια των αλλαγών αποτυπώνονται στους φιλόδοξους στόχους του Επιχειρησιακού Σχεδίου Ελέγχων της ΑΑΔΕ για το 2025, που περιλαμβάνει:
- 28.500 στοχευμένους φορολογικούς ελέγχους, εκ των οποίων 4.200 για επιστροφές ΦΠΑ και 2.500 σε μεταβιβάσεις ακινήτων και γονικές παροχές.
- 73.400 τελωνειακούς ελέγχους, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων λαθρεμπορίου και ελέγχου ταχυδρομικών δεμάτων.
- 43.000 επιτόπιους ελέγχους πρόληψης, καθώς και 13.600 ελέγχους από Κινητές Ομάδες με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων.
Όλα αυτά εντάσσονται σε μια νέα φιλοσοφία: ενιαίος έλεγχος, οριζόντια χρήση ψηφιακών δεδομένων και στόχευση εκεί όπου ενδέχεται να χάνονται σημαντικά δημόσια έσοδα.