Ο Γιώργος Γαλίτης, με αφορμή την παράσταση «Ο Φιάκας» στο θέατρο “Από Μηχανής”, μίλησε στο enikos.gr για τον ρόλο του, τις σχετικές εμπειρίες του και την απόφασή του να απομακρυνθεί από την τηλεόραση.
Νάντια Ρηγάτου
Ο Γιώργος Γαλίτης είναι μια από τις πιο πολυσχιδείς προσωπικότητες του καλλιτεχνικού κόσμου. Όσο και αν εκφράζεται —είτε ως ηθοποιός, είτε ως συγγραφέας ή γελοιογράφος— το κάνει πάντα με εύστοχο και επιτυχημένο τρόπο.
Αυτή τη στιγμή, μέχρι την Κυριακή 1 Ιουνίου, πρωταγωνιστεί στην παράσταση “Ο Φιάκας”, προσκαλώντας το κοινό σε μια αυθεντική γιορτή.
Πρωταγωνιστείτε στην παράσταση «Ο Φιάκας», σε σκηνοθεσία του Πάνου Σκουρολιάκου. Τι κάνει αυτή την κωμωδία του Μισιτζή επίκαιρη;
Αυτή η κωμωδία, ένα καλογραμμένο έργο του 1870, διαδραματίζεται στην Κωνσταντινούπολη. Είμαστε μπροστά σε μια «κωμωδία αστειοτάτη», όπως σημειώνεται στον υπότιτλο της πρώτης έκδοσης. Όπως όλα τα κλασικά έργα, δεν μας μιλούν μόνο για το παρελθόν, αλλά και για το μέλλον. Η ζωντάνια και η αναγνωσιμότητα των χαρακτήρων την καθιστούν διαχρονική. Γελάμε με ό,τι γνωρίζουμε, κι αυτούς τους χαρακτήρες τους έχουμε δει είτε στους άλλους είτε στον εαυτό μας. Είναι μια βιτριολική σάτιρα για την υποκρισία και την κενότητα των συναισθημάτων της ανώτερης τάξης — θέμα που είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.
Πώς προσεγγίσατε τον ρόλο σας;
Ο ρόλος του Φιάκα απαιτεί μελέτη λέξη προς λέξη, εστιάζοντας στη σωστή εκφορά της καθαρεύουσας γλώσσας. Αν και ο ρόλος αυτός δεν έχει ηθική, πρέπει να αποπνέει σκηνικό ήθος και να αντέχει στον ρυθμό μιας κωμωδίας. Στη φαντασία μου, το κείμενο είναι σαν να είναι γραμμένο σε ακριβό χαρτί με υπέροχη καλλιγραφία. Αυτή την «καλλιγραφία» προσπάθησα να αποτυπώσω στην ομιλία και την κίνησή μου, με αυτοσχεδιασμούς που απορρέουν από τη φύση της κωμωδίας.
Η παράσταση απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Τι μπορεί να αποκομίσει ο θεατής;
Ελπίζω ότι οι θεατές θα φεύγουν καλύτεροι από την παράσταση, αισθανόμενοι κερδισμένοι. Είναι μια εξαιρετική δουλειά που σεβαστεί την ποιότητα, με ζωντανή μουσική και καταπληκτικές χορογραφίες. Υπάρχει και το «Θέατρο μέσα στο Θέατρο» που προσφέρει μια μοναδική εμπειρία. Ένα παιδί θα γελάσει και θα διασκεδάσει, ενώ ένας μεγαλύτερος θα μπορέσει να απολαύσει την παράσταση εξίσου.
Ο Φιάκας είναι ένας απατεώνας. Ποια είναι η μεγαλύτερη απατεωνιά που έχετε βιώσει στον χώρο;
Έχω ζήσει πολλές απατεωνιές από επιχειρηματίες, κυρίως μέσω απλήρωτης εργασίας. Αν και προσπαθώ να ξεχάσω τα άσχημα, ο χρόνος δείχνει ότι οι «Φιάκες» δεν διαρκούν στο θέατρο, παρά μόνο ως χαρακτήρες.
Είναι επιλογή σας να μην εμφανίζεστε σε κάποιο σήριαλ;
Η επιλογή μου είναι να αφιερώνομαι στο θέατρο. Έχω συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες και απολαμβάνω τη γελοιογραφία και τη συγγραφή. Η τηλεόραση δεν είναι προτεραιότητά μου — για μένα, η τέχνη του θεάτρου έχει μια διαφορετική αξία, παρόμοια με τη διαφορά ανάμεσα στην αστρονομία και την αστρολογία.
Πώς θα χαρακτηρίζατε την ποιότητα των σήριαλ της ελληνικής τηλεόρασης;
Η ποικιλία είναι μεγάλη, από ερασιτεχνικές σειρές μέχρι ακριβές παραγωγές. Πολλές φορές οι προθέσεις είναι καλές, αλλά η παραγωγή και το σενάριο είναι καθοριστικά. Όταν υπάρχει σωστός χρόνος προετοιμασίας και ταλέντο, μπορούμε να δούμε μικρά θαύματα.