«Η ευρωπαϊκή ένωση δεν αποτελεί μόνο συμμαχία, αλλά είναι χώρος δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων των γυναικών. Η συμμετοχή τρίτων χωρών στον αμυντικό σχεδιασμό της Ευρώπης πρέπει να γίνεται μόνο υπό τους όρους του ευρωπαϊκού κεκτημένου και όχι με χώρες που δεν τηρούν τους κανόνες του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας».
Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, καθορίζοντας τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τη συμμετοχή ή μη της Τουρκίας στον αμυντικό σχεδιασμό της ΕΕ.
«Δεν είναι μια θέση αλά καρτ που αφορά μόνο την Τουρκία»
«Η άμυνα αφορά το ενιαίο εγχείρημα. Έχει ένα καθαρό αξιακό πλαίσιο στις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο πρέπει να ακολουθούν οι χώρες που συμμετέχουν. Χώρες χωρίς δημοκρατία ή χωρίς προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορούν να συμμετάσχουν», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, προσθέτοντας:
«Εάν η Ευρώπη επιθυμεί τη συμμετοχή τρίτων χωρών, αυτές θα πρέπει να συμμετέχουν μόνο εφόσον πληρούν τους όρους του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μόνο έτσι είναι εφικτό. Αυτή είναι η κυβερνητική θέση, η οποία δεν έχει χαρακτήρα αλά καρτ ούτε αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά κάθε ενδιαφερόμενη χώρα».
Κατάθεση νέων νομοσχεδίων
Κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Άμυνας σχετικά με τη «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων», ο κ. Δένδιας υπερασπίστηκε τις νέες ρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι έγιναν αποδεκτές βελτιωτικές προτάσεις και χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ως μέρος της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, όχι ως προσωρινή λύση.
Ταυτόχρονα, προανήγγειλε την κατάθεση και άλλων νομοσχεδίων που θα αφορούν τη θητεία, την εφεδρεία και την επαγγελματική πορεία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και την εθελοντική στράτευση γυναικών. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα κατατεθούν στη Βουλή οι εγγυήσεις διαφάνειας για τα εξοπλιστικά θέματα, όπως υποσχέθηκε στην επιτροπή εξοπλιστικών.
«Ολοι αναγνωρίζουμε ότι η χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις ασφάλειας και είναι ευθύνη της κυβέρνησης να δώσει απαντήσεις με την “Ατζέντα 2030”. Αν μας ασκηθεί κριτική για πολλά, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι δεν υπάρχει κανένας αλάνθαστος. Ωστόσο, δεν μπορούμε να κατηγορηθούμε για έλλειψη ολιστικής προσέγγισης», δήλωσε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε:
«Είμαι ανοιχτός σε προτάσεις για τη διαφάνεια από κόμματα της αντιπολίτευσης ή άλλους φορείς, διότι δεν διεκδικούμε την απόλυτη γνώση ή αλήθεια».
Ο ρόλος της επιτροπής και του ΚΥΣΕΑ
Η χώρα έχει πληρώσει ακριβά την αναποτελεσματικότητα στα εξοπλιστικά ζητήματα και πρέπει να το αποφύγουμε. Όταν ζητάμε την υποστήριξη της κοινωνίας για την ασφάλεια της πατρίδας μας, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η υποστήριξη αξιοποιείται σωστά. Διεκδικώ την πολιτική ευθύνη μιας συνολικής κατεύθυνσης. Η πρόταση για τα όπλα προέρχεται από τη φυσική ηγεσία, με γνώμη την επιτροπή εξοπλιστικών και κατόπιν το ΚΥΣΕΑ», σημείωσε ο υπουργός.
Ο κ. Δένδιας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις Ανωτέρες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, επισημαίνοντας ότι «θα υπάρξει αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση, στο πλαίσιο εκπλήρωσης δύο βασικών ρόλων: της διοίκησης και της διαχείρισης εξελιγμένων τεχνολογικών προϊόντων, τα οποία αποκτά σιγά-σιγά ο στρατός».
Βελτίωση μισθολογικών απολαβών με υγιείς όρους
«Στοχεύουμε στη βελτίωση των μισθολογικών απολαβών και το κάνουμε με υγιείς όρους, όχι με προσωρινές λύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός ανέφερε ότι οι αντιπολιτευτικές αιτιάσεις περί έλλειψης χρημάτων και προσωπικού είναι λανθασμένες, επισημαίνοντας ότι «σε πολλές κατηγορίες υπάρχει υπερστελέχωση». Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι το 80% των γιατρών και το 94% των νοσηλευτών είναι πλήρεις στις θέσεις τους.
«Αξιοσημείωτο είναι ότι στον δημόσιο τομέα οι κτηνίατροι φτάνουν το 183% σε σχέση με την οργανική τους σύνθεση. Ο ελληνικός στρατός διαθέτει 549 σκυλιά, 6 άλογα, 10 γεράκια και 158 κτηνιάτρους, δηλαδή 183% πάνω από το απαιτούμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Δένδιας απέρριψε τις αμφισβητήσεις σχετικά με τη δυνατότητα των στρατιωτικών γιατρών να καλύπτουν έκτακτες ανάγκες του ΕΣΥ, επισημαίνοντας ότι 82 γιατροί εργάζονται σε επιτελεία.
Έλλειψη συστήματος διοίκησης
«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία δεν είναι η έλλειψη προσωπικού ή χρημάτων, αλλά η πλήρης απουσία σοβαρού συστήματος διοίκησης. Χρειαζόμαστε ορθολογική κατανομή προσωπικού, ώστε να είναι δυνατή η μετακίνηση γιατρών μεταξύ νοσοκομείων όταν απαιτείται», δήλωσε ο υπουργός.