Ανεξαρτήτως αν μιλάμε για σκούρα πράσινα λαχανικά, κεφίρ ή κινόα, όλοι γνωρίζουμε τις υπερτροφές που καλείται να προσθέσουμε στη διατροφή μας.
Ωστόσο, όποιος σκέφτεται να αντικαταστήσει τα ζαχαρούχα σνακ με αυτές τις υγιεινές επιλογές, πρέπει πρώτα να ελέγξει την ετικέτα – διαφορετικά μπορεί να αντιμετωπίσει απρόσμενες παρενέργειες.
Αυτό συνέβη σε έναν άνδρα, ο οποίος έμαθε ότι η κατανάλωση σπόρων chia προσφέρει πολλαπλά οφέλη και αποφάσισε να καταναλώσει μία κουταλιά της σούπας πριν πιει νερό.
Οι σπόροι chia φαίνονται ακίνδυνοι… αλλά είναι;
Ακούγεται υγιεινό, σωστά; Πώς θα μπορούσε μια χούφτα μικρών σπόρων γεμάτων φυτικές ίνες, ωμέγα-3 και αντιοξειδωτικά να βλάψει τον οργανισμό;
Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες.
Το αναπάντεχο πρόβλημα υγείας
Λίγο αφού άρχισε τη νέα του διατροφή, ο άνδρας δεν μπορούσε να καταπιεί τίποτα – ούτε καν το σάλιο του – και αναγκάστηκε να πάει στο νοσοκομείο για επείγουσα βοήθεια.
Οι γιατροί ανακάλυψαν μια μεγάλη, ζελατινώδη μάζα στον οισοφάγό του, αποτέλεσμα των σπόρων chia που είχαν απορροφήσει το νερό. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στους σπόρους να απορροφούν «έως και 12 φορές το βάρος τους» όταν έρχονται σε επαφή με υγρά, γεγονός που προκάλεσε την παχύρευστη πάστα.
Διάγνωση από τους γιατρούς
Για να αφαιρέσουν τους σπόρους, η Dr Rawl και η ομάδα της χρησιμοποίησαν ένα μικροσκοπικό ενδοσκόπιο για να διασπάσουν την «πάστα». Το περιστατικό δημοσιεύτηκε στο American Journal of Gastroenterology το 2014.
Μην βιαστείτε να απορρίψετε τους σπόρους chia, καθώς είναι απόλυτα ασφαλείς προς κατανάλωση εφόσον καταναλώνονται σωστά.
Πώς να καταναλώσετε σωστά τους σπόρους chia
Δεδομένου ότι οι σπόροι chia διαστέλλονται γρήγορα σε υγρά, είναι καλύτερο να τους καταναλώνετε αφού πρώτα ολοκληρώσουν αυτή τη διαδικασία.
Μια δημοφιλής μέθοδος κατανάλωσης είναι η προσθήκη τους σε γεύματα όπως γιαούρτι και smoothies, επιτρέποντας στους σπόρους να φουσκώνουν στο μπολ και όχι στο στομάχι σας.
Το chia pudding είναι άλλη μια δημοφιλής συνταγή, συνδυάζοντας τους σπόρους με γάλα και διάφορα toppings πριν μπουν στο ψυγείο.
Δεν είναι απαραίτητο να τα αφήσετε όλη τη νύχτα στο ψυγείο – μόλις 10 με 20 λεπτά είναι αρκετά για να φουσκώσουν.
Πηγή: FOXreport.gr