Ένα καθυστερημένο έργο πυρηνικής σύντηξης που περιλαμβάνει πάνω από 30 χώρες πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του με τη δημιουργία του πιο ισχυρού μαγνήτη στον κόσμο, ο οποίος θα είναι θεμελιώδης για τις προσπάθειες παραγωγής καθαρής ενέργειας μέσω της σύντηξης ατόμων σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.
Το έργο του Διεθνούς Θερμοπυρηνικού Πειραματικού Αντιδραστήρα (ITER), που θα εγκατασταθεί στη νότια Γαλλία και υποστηρίζεται από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, απαιτεί αυτό το πανίσχυρο μαγνητικό σύστημα για να δημιουργήσει μια «αόρατη φυλακή» που θα περιορίζει τα υπερθερμαινόμενα σωματίδια πλάσματος, τα οποία συγχωνεύονται για να απελευθερώνουν ενέργεια.
Οι υπεύθυνοι του προγράμματος ITER ανακοίνωσαν ότι το τελευταίο κομμάτι του συστήματος, η κεντρική ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα, έχει ολοκληρωθεί, έχει περάσει τους απαραίτητους ελέγχους και έχει ξεκινήσει η συναρμολόγησή του.
«Είναι σαν το μπουκάλι που κρατά το κρασί: το κρασί είναι σίγουρα πιο σημαντικό, αλλά χρειάζεσαι το μπουκάλι για να το κρατήσεις», δήλωσε ο Πιέτρο Μπαραμπάσκι, γενικός διευθυντής του ITER. Το μαγνητικό σύστημα, που περιλαμβάνει 10.000 τόνους υπεραγώγιμων μαγνητών, είχε αρχικά προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2021, αλλά υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις λόγω διαφόρων παραγόντων.
Ο Μπαραμπάσκι τόνισε ότι τα προβλήματα του έργου έχουν πλέον επιλυθεί και η κατασκευή του αντιδραστήρα προχωρά με τον ταχύτερο ρυθμό στην ιστορία του ITER. Η φάση εκκίνησης του έργου έχει προγραμματιστεί για το 2033, όταν αναμένεται να αρχίσει η παραγωγή πλάσματος. Ανέφερε επίσης ότι το ITER αποδεικνύει ότι οι χώρες μπορούν να συνεργαστούν παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις.
«Υπάρχει μια ισχυρή συμφωνία στους στόχους και δεν βλέπω ενδείξεις αποχώρησης από κανέναν». Οι επενδύσεις στην πυρηνική σύντηξη αυξάνονται, με πολλές πρωτοβουλίες σε εξέλιξη. Πολλές ιδιωτικές νεοσύστατες επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι μπορούν να αναπτύξουν εμπορικούς αντιδραστήρες σύντηξης στην επόμενη δεκαετία.
Ο Μπαραμπάσκι ανέφερε ότι είναι επιφυλακτικός σε πολλές περιπτώσεις, αλλά υποστηρίζει πολλές από αυτές τις πρωτοβουλίες παγκοσμίως. «Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε σύντηξη. Το ερώτημα είναι αν θα το κάνουμε οικονομικά αποδοτικό», επισημαίνει ο επικεφαλής του ITER, προσδιορίζοντας αυτό το εγχείρημα ως ιερό δισκοπότηρο της ενέργειας για την ανθρωπότητα, που μπορεί να ανοίξει νέους, μακροπρόθεσμους ορίζοντες, εφόσον χρησιμοποιηθεί με σύνεση και λογικές επιλογές.
Naftemboriki.gr