Αυξήσεις στις τιμές αρκετών ψαριών αναμένονται το φθινόπωρο στα ιχθυοπωλεία της Βαρβακείου Αγοράς. Αυτές οι αυξήσεις αποδίδονται εν μέρει στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, αλλά κυρίως στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και στις υψηλές ετήσιες πάγιες δαπάνες των εμπόρων. Αυτές περιλαμβάνουν τις εισφορές ΙΚΑ, τις αυξημένες τιμές ρεύματος και τον αναγκαίο αριθμό εργατικών χεριών.
Με την υπογραφή της Κατερίνας Φεσσά
Οι τιμές των ψαριών επηρεάζονται από τη ζήτηση και τη διαθεσιμότητα. Ωστόσο, παρατηρείται ότι οι τιμές στα ιχθυοπωλεία της Βαρβακείου Αγοράς αυξάνονται κάθε χρόνο. Γι’ αυτό, είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν πιο εντατικοί έλεγχοι από το υπουργείο Ανάπτυξης για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, προκειμένου να περιοριστούν οι συνεχείς ανατιμήσεις, οι οποίες μπορεί να γίνουν δυσβάσταχτες για τους καταναλωτές.
Για το ζήτημα αυτό, μίλησε ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Ιχθυοπωλών Αθηνών, Γεράσιμος Μανταλβάνος, στο enikonomia.gr.
«Αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι το τέλος του μήνα, αναμένονται αυξήσεις στις τιμές των κατεψυγμένων ψαριών… πιθανότατα μεταξύ 5% και 10%.
Οι αυξήσεις αυτές θα αφορούν κυρίως ψάρια που εισάγονται από το εξωτερικό, ιδιαίτερα από την Ινδία. Ορισμένα από αυτά περιλαμβάνουν καλαμάρια, χταπόδια, γαρίδες και άλλα μαλάκια. Οι μεταφορές αυτών των προϊόντων έχουν διακοπεί λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να έρθουν οδικώς ή αεροπορικώς, με αποτέλεσμα την αύξηση εξόδων μεταφοράς και τελικές τιμές πώλησης.»
Ποιες κατηγορίες κατεψυγμένων ψαριών αναμένονται να αυξηθούν
Ο κ. Μανταλβάνος αναφέρει πως διαμορφώνονται οι τρέχουσες τιμές στα κατεψυγμένα ψάρια από την Ινδία στη Βαρβάκειο Αγορά:
- Κατεψυγμένο καλαμάρι:
- Κατεψυγμένο χταπόδι:
- Κατεψυγμένες γαρίδες (μέγεθος 30):
Τα ντόπια ψάρια και οι ελλείψεις
«Οι τιμές στα ντόπια ψάρια, όπως ο γαύρος και η σαρδέλα, δεν αναμένονται να επηρεαστούν από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή,» σημειώνει.
- Φρέσκος γαύρος:
- Φρέσκια σαρδέλα:
Αναφέρει επίσης ότι η τιμή της τσιπούρας έχει φτάσει στα 7,20 ευρώ το κιλό, από αρχική τιμή 4,50 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 70% σε πέντε μήνες. Δεν υπάρχει εξήγηση για αυτή την αύξηση, αφού οι έμποροι διαμορφώνουν τις τιμές με βάση τη ζήτηση. «Κάθε καλοκαίρι παρατηρούνται αυξήσεις 10-20% λόγω του τουρισμού. Φέτος, η αύξηση είναι 80%, με αντίκτυπο 200% για τους καταναλωτές,» προσθέτει.
- Φρέσκια κουτσουμούρα (τύποι α, β, γ):
- Φρέσκο λαβράκι: