Προτεινόμενες αλλαγές στο ωράριο εργασίας και διευκολύνσεις στις προσλήψεις περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, με στόχο την τροποποίηση του ωραρίου σε εβδομαδιαία βάση με τη συναίνεση των εργαζομένων.
Ο βασικός στόχος είναι η προσθήκη διατάξεων που θα διευκολύνουν τη λειτουργία της αγοράς εργασίας, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις. Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το επόμενο μήνα ή το αργότερο μέχρι αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό.
Παράλληλα, το υπουργείο προετοιμάζεται για την έναρξη διαβούλευσης σχετικά με τη δημιουργία ενός «Οδικού Χάρτη» για τις Συλλογικές Συμβάσεις, που θα παρουσιαστεί μέχρι τον προσεχή Νοέμβριο. Αναμένονται οι σχετικές προσκλήσεις προς τους Κοινωνικούς Εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΒΕ), ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος, με το θέμα αυτό να έχει καλυφθεί πρόσφατα από την «Ν» σε κεντρικό πρωτοσέλιδο άρθρο.
Οι παρεμβάσεις στο εργασιακό πεδίο είναι χωρισμένες σε δύο κατηγορίες: αυτές που θα ενσωματωθούν άμεσα στο νομοσχέδιο και εκείνες που θα προκύψουν αργότερα, μετά από διαλόγους με τους κοινωνικούς εταίρους. Ο κεντρικός άξονας είναι να γίνουν αλλαγές που να ανταγωνίζονται τις ανάγκες της αγοράς, πάντα με τη συναίνεση των εργαζομένων, όπου αυτό είναι εφικτό.
Άμεσες ενοποιήσεις
Συγκεκριμένα, οι αλλαγές που είναι έτοιμες προς ένταξη στο εργασιακό νομοσχέδιο περιλαμβάνουν:
Εβδομαδιαία εργασία: Η επέμβαση στο ωράριο εργασίας θα επιτρέπει αλλαγές σε εβδομαδιαία βάση, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης, με την απαραίτητη συναίνεση των εργαζομένων. Κατά το παρελθόν έχουν θεσπιστεί κανόνες για την ευελιξία στην αγορά εργασίας, για συγκεκριμένους κλάδους και με προϋποθέσεις. Ο στόχος τωρινών παρεμβάσεων είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε η μετατροπή των ωραρίων να είναι πιο γρήγορη και εύκολη.
Μείωση γραφειοκρατίας σε προσλήψεις και απολύσεις: Οι διαδικασίες προσλήψεων θα απλοποιηθούν και θα επιταχυνθούν, κυρίως για ειδικούς κλάδους όπως η εστίαση. Ο ηλεκτρονικός τρόπος προσλήψεων θα διευκολύνει την καταγραφή τους, ακόμα και σε ημέρες που δεν είναι πρακτικά εφικτό.
Ελαστικές μορφές απασχόλησης: Θα απλοποιηθεί η διαδικασία για τις προσλήψεις, επιτρέποντας μοντέλα όπως η δοκιμαστική περίοδος, η παράλληλη απασχόληση και οι κατά παραγγελία συμβάσεις.
Σε διαβούλευση
Στο πλαίσιο των αλλαγών για τις Συλλογικές Συμβάσεις, τα βασικά σημεία που θα συζητηθούν περιλαμβάνουν:
Ενδοομιλικές συμβάσεις: Αυτές θα επιτρέπουν υπογραφές συμβάσεων μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών εντός μιας επιχείρησης, ακόμα και για τμήματα αυτής.
Αυξήσεις μέσω Συμβάσεων: Θα προσδιορίζονται σαφέστερα οι ρήτρες ευελιξίας για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ώστε να εξαιρούνται από συμφωνημένες αυξήσεις.
Επέκταση συμβάσεων: Η απαίτηση κάλυψης από το 50% + 1 των εργαζομένων και επιχειρήσεων να υποστηρίζει τη γενικώς υποχρεωτική πράξη θα τροποποιηθεί ώστε να διευκολύνει την υπογραφή και επέκταση συμβάσεων σε ολόκληρους κλάδους.