Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου ανακοίνωσε την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για τον προσωπικό αριθμό, τονίζοντας ότι η νέα ρύθμιση θα διευκολύνει τη συνένωση των κρατικών μητρώων και θα εξαλείψει την ταλαιπωρία για τους πολίτες.
«Με την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος, προχωράμε προς τη δημοσίευση στο ΦΕΚ. Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε το 2020 για ένα αυτονόητο ζήτημα, προκειμένου να ενώσουμε τα μητρώα του κράτους και να περιορίσουμε την ταλαιπωρία πολιτών που μπορεί να έχουν διαφορετικούς τρόπους γραφής στο όνομά τους».
«Σκοπός είναι να σταματήσουμε να επιβαρύνουμε τους πολίτες με προβλήματα που θα μπορούσαν να λυθούν εύκολα. Όλα αυτά θα γίνονται πλέον αυτόματα μέσω του προσωπικού αριθμού», δήλωσε ο κ. Παπαστεργίου σε συνέντευξή του στο ERTNEWS.
«Μια μόνο φορά θα χρειαστεί να επισκεφθούμε την πλατφόρμα myinfo.gov.gr όταν ανακοινωθεί. Εκεί θα μπορέσουμε να δούμε την κατάσταση στα τέσσερα μητρώα. Εάν υπάρχει κάποια αναντιστοιχία, θα την διορθώνουμε ή θα επισκεφθούμε το ληξιαρχείο. Για παράδειγμα, αν η ημερομηνία γέννησης είναι λάθος, η διόρθωση θα γίνεται από το ληξιαρχείο και όχι αυτοβούλως, αποφεύγοντας πιθανά λάθη».
Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στα διάφορα στάδια έγκρισης του προσωπικού αριθμού, σημειώνοντας: «Περάσαμε από λεπτομερή έλεγχο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων. Το επόμενο βήμα είναι η αναγραφή του αριθμού στις ταυτότητες, η συνεργασία μας με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συνεχίζεται για αυτόν τον σκοπό».
«Η Αρχή επεσήμανε ότι οι ταυτότητες και οι φωτοτυπίες τους δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα», πρόσθεσε, προτείνοντας να ζητούνται μόνο τα απολύτως απαραίτητα στοιχεία από δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες.
«Οι νέες ταυτότητες ισχύουν μέχρι την ημερομηνία λήξης»
Όσον αφορά την ανάγκη για νέες ταυτότητες, ο κ. Παπαστεργίου διευκρίνισε: «Οι νέες ταυτότητες παραμένουν σε ισχύ μέχρι να λήξουν. Ο προσωπικός αριθμός θα προστεθεί σε αυτές σε δεύτερη φάση, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία διόρθωσης των μητρώων».
Επιπλέον, υπογράμμισε την σημασία ενός ενιαίου αριθμού για την Ελλάδα: «Αν σήμερα αναπτυσσόταν ψηφιακά η χώρα, θα ξεκινήσαμε σίγουρα με έναν μοναδικό αριθμό. Τα υπάρχοντα μητρώα λειτουργούν ξεχωριστά εδώ και χρόνια».
«Στόχος είναι η αποτελεσματική διαχείριση των μητρώων και η απλοποίηση της διαδικασίας, ώστε οι πολίτες να μην χρειάζεται να επισκέπτονται ξανά τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες όταν αλλάζουν ταυτότητα».