© Η παράνομη χρήση ή ιδιοποίηση του περιεχομένου αυτού απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας, με σοβαρές αστικές και ποινικές συνέπειες για τους παραβάτες.
Γεωπολιτικές και εμπορικές συγκρούσεις επηρεάζουν τις επενδύσεις Ελλήνων εφοπλιστών το 2025
Ενώ η αβεβαιότητα στην παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση παραμένει, οι Έλληνες πλοιοκτήτες αποδεικνύουν τη σοφία της λαϊκής ρήσης «ο καλός καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται».
Σύμφωνα με ανάλυση της κ. Χαράς Γεωργούση από την Allied QuantumSea, υπάρχουν δύο κύρια χαρακτηριστικά στην αγορά ναυπηγήσεων για το 2025. Πρώτον, οι Έλληνες πλοιοκτήτες, αν και οι συνολικές νέες παραγγελίες παρουσιάζουν πτώση σε σύγκριση με το 2024 και το 2023, αυξάνουν το μερίδιό τους από 11,5% το 2024 σε 15,8% φέτος. Σε μία πιο «σφιχτή» αγορά, κάθε παραγγελία αποκτά μεγαλύτερη αξία, και οι Έλληνες εκμεταλλεύονται αυτό το πλεονέκτημα.
Δεύτερον, παρατηρείται αυξανόμενη προτίμηση σε νοτιοκορεανούς κατασκευαστές. Σύμφωνα με την Allied QuantumSea, το 63,5% των παραγγελιών το 2024 αφορούσε κινεζικά ναυπηγεία, ποσοστό που μειώθηκε στο 32,3% φέτος. Αντίθετα, σχεδόν το 70% των ελληνικών παραγγελιών κατευθύνθηκαν στη Νότια Κορέα, από 31% το 2024. Η Ιαπωνία διατηρεί χαμηλό ποσοστό στο 3% φέτος.
Αυτή η αλλαγή αντανακλά την αβεβαιότητα που προκλήθηκε από την ανακοίνωση των ΗΠΑ για δασμούς σε κινεζικά πλοία, με αποτέλεσμα οι Έλληνες επενδυτές να απομακρυνθούν από γεωπολιτικά ευαίσθητες περιοχές. Για πολλούς, η αναταραχή αυτή οδήγησε σε μια άμεση τροποποίηση στρατηγικής, όχι μόνο για τα πλοία αλλά και για τα ναυπηγεία τους.
Οι ελληνικές παραγγελίες
Η αγορά ναυπηγήσεων το 2025 επιβραδύνεται, με παγκόσμιες παραγγελίες να ανέρχονται σε 439 πλοία, ο χαμηλότερος αριθμός των τελευταίων τεσσάρων ετών. Αυτή η επιβράδυνση αντικατοπτρίζει την περιορισμένη επενδυτική διάθεση και τις γεωπολιτικές προκλήσεις.
Μέσα σε αυτή τη γενική αβεβαιότητα, η ελληνική παρουσία ξεχωρίζει για την στρατηγική της προσέγγιση. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες επενδύουν προσεκτικά, επιλέγουν πιστοποιημένους κατασκευαστές, και αποφεύγουν γεωπολιτικούς κινδύνους, αναδεικνύοντας τη στρατηγική τους κατεύθυνση.
Οι παραγγελίες από ελληνικές εταιρείες μειώθηκαν από 112 σε 65 πλοία, ωστόσο το μερίδιο τους στην παγκόσμια αγορά αυξήθηκε από 11,5% σε 15,8%, αποδεικνύοντας την ενίσχυση της ελληνικής επιρροής εν μέσω χαμηλότερης διεθνούς δραστηριότητας.
Η κατανομή των ελληνικών παραγγελιών φέτος δείχνει σαφή προτίμηση σε δεξαμενόπλοια (49%) και containerships (43%), ενώ σχεδόν δεν παραγγέλθηκαν bulkers ή πλοία μεταφοράς αερίου, ενισχύοντας την επιφυλακτικότητα απέναντι σε ενδεχόμενη υπερπροσφορά.
Συνολικά, τα δεξαμενόπλοια διατηρούν υγιείς ισορροπίες με 13,4% αναλογία παραγγελιών προς στόλο και 24,3% συμμετοχή στο παγκόσμιο orderbook. Στα containerships, η αναλογία είναι 12,8% με συμμετοχή 13,6%. Αντίθετα, οι bulkers κινούνται συντηρητικά, με αναλογία 10,4% και συμμετοχή 22%.
Ο ανταγωνισμός
Η Κίνα βρίσκεται ελαφρώς μπροστά από την Ελλάδα με 69 παραγγελίες (15,7% του παγκόσμιου όγκου), κυρίως σε δεξαμενόπλοια (52%). Οι Ιάπωνες κατασκευαστές καταγράφουν 23 νέες παραγγελίες (5,2%), κυρίως σε bulkers (39%) και gas carriers (17,5%).
Containerships: Νέες παραγγελίες
Η αγορά βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, με παραδόσεις να αυξάνονται και το orderbook να ξεπερνά το 30% του στόλου. Στα μεγαλύτερα πλοία (>8.000 TEUs), το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 46%, ενώ οι τιμές στα μικρότερα μεγέθη αυξάνονται, ειδικά στα feeder πλοία.
LNG: Υψηλό orderbook
Ο τομέας του LNG παρουσιάζει επιβράδυνση, με ιστορικά χαμηλούς spot rates και μείωση των αξιών. Ανάγκη αναμονής επικρατεί, ενώ συζητούνται παροπλισμοί, διαλύσεις και μετατροπές σε FSRUs.
Δεξαμενόπλοια: Σε τροχιά ελιγμών
Η αγορά εμφανίζει θετικά σημάδια, ιδιαίτερα σε crude tankers, ενώ τα product tankers πιέζονται λόγω αύξησης του στόλου (+5%). Φέτος παραγγέλθηκαν μόλις 134 νέα πλοία, με την μέση ηλικία των πλοίων που αλλάζουν χέρια να αγγίζει τα 15 έτη.
Ξηρό Φορτίο: Προσεκτικές κινήσεις
Η αγορά είναι ευάλωτη με μέτριους ναύλους και χαμηλά κέρδη. Η προσφορά αυξάνεται (+3%), κυρίως στα Kamsarmax, ενώ οι διαλύσεις παραμένουν περιορισμένες. Οι παραγγελίες second hand μειώνονται (215 φέτος από 329 πέρυσι), με μόλις 47 νέες παραγγελίες στα ναυπηγεία, υποδεικνύοντας αναμονή.